fbpx
Psihoterapie Integrativa

Anxietatea se poate trata si prin psihoterapie online cu un psiholog specializat

Anxietatea este firească atunci când este resimțită ocazional, în momentele stresante din viața ta sau după o perioadă îndelungată de tensiune.

Anxietatea este firească atunci când este resimțită ocazional, în momentele stresante din viața ta sau după o perioadă îndelungată de tensiune. Atunci când temerile și îngrijorările te copleșesc frecvent și se manifestă chiar și în cazul evenimentelor cotidiene, te confrunți cu o tulburare de anxietate care îți afectează calitatea vieții.

Află în continuarea acestui articol cum îți influențează anxietatea viața, dar și cum poate fi ea tratată, pentru a preveni viitoarele stări anxioase.

Simptomele anxietății

Deși fiecare persoană poate simți anxietatea diferit, cele mai comune simptome ale acesteia includ:

  • Neliniștite
  • Transpirații
  • Hiperventilație
  • Tremur
  • dificultăți de respirație
  • palpitații
  • greață
  • vărsături
  • dificultăți de atenție și concentrare
  • lipsa energiei
  • tulburări de somn
  • teama de moarte, aceasta din urmă fiind prezentă pe durata atacurilor de panică.

Cauzele anxietății

Cauza exactă a anxietății nu este pe deplin cunoscută, însă există o serie de factori care determină apariția acesteia, precum hiperactivitatea zonelor cerebrale implicate în emoții și comportament, dar și un dezechilibru al serotoninei și al noradrenalinei.

Alți factori implicați în apariția anxietății sunt: moștenirea genetică, existența anumitor afecțiuni, precum artroza, abuzul de droguri și alcool, dar și un trecut cu experiențe traumatizante, cum sunt violența domestică și bullyingul.

Cât de frecventă este anxietatea?

Într-un sondaj la care au participat 2.000 de persoane, efectuat de către Mental Health Foundation, aproape 1 din 5 oameni se simt anxioși tot timpul sau într-o mare parte a timpului. Rezultatele sondajului arată că femeile sunt mai predispuse la tulburări de anxietate decât bărbații și că doar o persoană din 20 n-au experimentat niciodată episoade anxioase.

Dificultățile financiare reprezintă o cauză a anxietății pentru jumătate dintre participanții la sondaj, în timp ce 4 din 10 persoane angajate experimentează episoade de anxietate asociate cu stresul cauzat de locul de muncă. În ceea ce privește mecanismele de coping, 25% dintre persoane își găsesc alinarea în mâncare, alte strategii de coping incluzând plimbările, conversațiile cu prietenii și exercițiile fizice.

Mai puțin de o persoană din 10 apelează la psihoterapie pentru depășirea anxietății.

Cum îți influențează anxietatea viața?

Atunci când anxietatea devine cronică, afectează desfășurarea activităților cotidiene, diminuează încrederea de sine și dăunează relațiilor sociale. Persoanele anxioase se concentrează foarte mult pe gândurile și emoțiile negative, ceea ce conduce la epuizare mentală, dificultăți de concentrare, diminuarea performantelor profesionale, dar și la o relaționare defectuoasă cu persoanele din jur.

Efectele negative ale anxietății se răsfrâng și asupra funcționarii organismului. Prin urmare, persoanele cu tulburare de anxietate prezintă un risc mai crescut pentru afecțiuni precum boala arterială coronariană, bolile digestive, migrenele, alergiile sau bolile glandei tiroide. De asemenea, ele prezintă un risc de 4 ori mai ridicat de a suferi de hipertensiune, existând studii care arată o reducere la celulelor albe ale sângelui la persoanele cu anxietate, ceea ce determină o scădere a imunității organismului.

Rolul psihoterapiei în depășirea anxietății

Dacă prezinți simptome caracteristice anxietății, este important să consulți un psihoterapeut, care poate face o evaluare a gradului de severitate al tulburării de anxietate cu care te confrunți. Un psiholog în Iași îți poate recomanda un tratament corespunzător, care poate include psihoterapie sau medicamente, cât și o combinare a acestora, în funcție de necesitățile tale.

Psihoterapia joacă un rol esențial în tratarea anxietății. Astfel, psihoterapia cognitiv – comportamentală te poate ajuta să îți identifici temerile, dar și descoperi metode de ameliorare a simptomelor pe care le simți, pentru a preveni alte episoade de anxietate.

Prin urmare, în urma ședințelor de psihoterapie, vei putea identifica gândurile negative care duc la anxietate și vei învăța cum să evaluezi aceste gânduri, dar și cum să le înlocuiești cu gânduri mai realiste și mai liniștitoare.

Totodată, vei învăța să recunoști semnele anxietății atunci când acestea se declanșează, dar și cum să le depășești, prin strategii de coping și modalități de relaxare eficiente și ușor de implementat.

Dacă din diferite motive îți este imposibilă prezența fizică la un cabinet de psihologie, există posibilitatea de a urma ședințe de psihoterapie online, care să te ajute în gestionarea anxietății. Astfel, din confortul propriei locuințe poți urma ședințe de terapie cognitiv-comportamentală, prin care vei putea să te descoperi pe tine, dar și să înveți strategii de coping, pentru a trata anxietatea și a preveni apariția ei pe viitor.

Studiile existente până astăzi demonstrează eficiența psihoterapiei în prevenirea și tratarea anxietății, cu ajutorul acesteia calitatea vieții pacienților fiind îmbunătățită considerabil.

Referinte:

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button