fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Ceaiul verde reduce nivelul zahărului din sânge si îmbunătățește sănătatea intestinală

Ceaiul verde obținut din frunzele plantei Camellia sinensis este utilizat de către chinezi de mii de ani, datorită multiplelor lui beneficii terapeutice.
  • Un studiu publicat în luna iunie a anului 2022 în Current Developments în Nutrition arată că EGCG din ceaiul verde poate îmbunătăți funcțiile digestive.
  • Catechinele din ceaiul verde reduc inflamația digestivă și îmbunătățesc integritatea intestinală, acestea având un impact pozitiv asupra diminuării intoleranței la glucoză.
  • Sindromul metabolic reprezintă un factor de risc pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral și diabetului de tip 2.

În compoziția ceaiului verde se află:
– flavonoide
– vitamina C
– potasiu
– mangan
– magneziu
– fier
– vitamina B6
– calciu
– catechine.

Dintre acestea, EGCG este cea mai importantă catechină pe care el o conține, fiind responsabilă de o mare parte dintre proprietățile lui terapeutice.

Un studiul publicat în luna iunie a anului 2022 în Current Developments în Nutrition arată că EGCG din ceaiul verde poate îmbunătăți funcțiile digestive. Studiul a fost realizat de către cercetătorii de la Ohio State University.

La studiu au participat atât persoane sănătoase, cât și persoane cu sindrom metabolic.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 28 de zile, perioadă în care o parte a participanților au primit placebo, iar o altă parte a primit 890 de miligrame de catechine din ceai verde. De asemenea, pe durata celor 28 de zile, ei au urmat o dietă săracă în polifenoli. Prin acest studiu, cercetătorii au căutat să înțeleagă efectele extractului de ceai verde asupra sănătății intestinale, precum și riscurile pentru sănătate asociate cu sindromul metabolic.

Cercetătorii au monitorizat nivelurile de glucoză, insulină, lipide și polifenoli înainte de începerea studiului, în ziua 14 și în ziua 28. Deși trigliceridele și nivelul de colesterol total au rămas neschimbate după cele 28 de zile de tratament cu catechine, nivelul glicemiei a scăzut. De asemenea, extractul de ceai verde a redus inflamația intestinală, contribuind astfel la creșterea sensibilității la insulină.

Potrivit autorului studiului, Richard Bruno, rezultatele obținute confirmă faptul că alimentația poate contribui la susținerea funcțiilor digestive. Catechinele reduc inflamația digestivă și îmbunătățesc integritatea intestinală, acestea având un impact pozitiv asupra diminuării intoleranței la glucoză.

Ceaiul verde – un remediu împotriva sindromului metabolic

Sindromul metabolic implică existența a trei dintre urmatoarele probleme de sănătate, respectiv:

  • toleranța redusă la glucoză
  • hipertensiune, un nivel prea ridicat de triglyceride
  • un exces de grăsime ponderală la nivelul taliei.

El reprezintă un factor de risc pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral și diabetului de tip 2.

De cele mai multe ori persoanelor cu sindrom metabolic li se recomandă modificarea alimentației și exercițiile fizice pentru îmbunătățirea stării de sănătate. După cum arată rezultatele studiului, ceaiul verde reprezintă un remediu eficient în prevenirea complicațiilor sindromului metabolic.

Beneficiile unei cești de ceai verde pe zi

Sunt necesare 5 cești de ceai verde pe zi pentru a obține doza de catechine administrată de participanții la studiu.
Potrivit nutriționistului Roxana Ehsani de la Academy of Nutrition and Dietetics, consumul a 5 cești de ceai verde pe zi poate avea efecte secundare pentru unele persoane, din cauza conținutului de cafeină. Tocmai de aceea ea recomandă consumul unei singure cești de ceai verde pe zi, alături de o alimentație bogată în fructe și legume, pentru a beneficia de efectele lui hipoglicemiante.

Prezența inflamației în organism este responsabilă de apariția a numeroase probleme de sănătate. Datorită proprietăților lui antiinflamatorii, ceaiul verde este recomandat pentru a preveni infamația. Astfel, el ajută atât la susținerea funcțiilor digestive și la reducerea nivelului de glicemie, cât și la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ și a inflamației.

Alte beneficii ale ceaiului verde

Ceaiul verde conferă organismului energie și sprijină funcțiile cognitive, datorită conținutului de cafeină. El îmbunătățește starea de spirit, memoria, vigilența și puterea de reacție. El este recomandat, de asemenea, pentru a accelera procesul de ardere al grăsimilor, datorită efectului lui de stimulare a metabolismului.

Un alt beneficiu important al ceaiului verde constă în diminuarea riscului de cancer. Acest beneficiu se datorează conținutului ridicat de antioxidanți din planta Camellia sinensis, prin care protejează împotriva stresului oxidativ.

Consumul de ceai verde contribuie, de asemenea, la protejarea creierului impotriva îmbătrânirii. Catechinele pe care le conține protejează neuronii și reduc riscul de instalare a demenței. În plus, el poate fi utilizat pentru a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Un studiu important realizat în Japonia, la care au participat 40.530 de persoane pe durata a 11 ani, asociază consumul de ceai verde cu o creștere a longevității. Femeile care au participat la studiu au redus cu 42% riscul de a muri din cauza unui infarct, în timp ce la bărbați acest risc a fost mai mic cu 35%.

De asemenea, consumul de ceai verde a scăzut riscul de a muri din cauza unei afecțiuni cardovasculare cu 31% în rândul femeilor și cu 22% în rândul bărbaților. Atât studiul recent cu privire la efectele ceaiului verde asupra sindromului metabolic, cât și alte studii efectuate de-a lungul timpului, arată beneficiile pe care această plantă le are asupra organismului. Chiar și consumul unei singure cești de ceai verde furnizează organismului substanțele active necesare pentru o funcționare optimă.

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button