fbpx
Psihoterapie Integrativa

Diferența dintre psiholog și psihoterapeut

Datorită faptului că atât psihologia, cât și psihoterapia, urmăresc îmbunătățirea și protejarea sănătății mintale, deseori se creează confuzie între acestea.

Înțelegerea diferențelor și asemănărilor dintre un psiholog și un psihoterapeut te poate ajuta să faci alegerea corectă atunci când ești în căutarea unui specialist.

Denumiri asemănătoare, dar competențele diferite

Diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut constă în competențele profesionale ale acestora. Prin urmare, psihologul urmează pentru 3 ani studiile unei facultăți de psihologie, iar apoi se specializează, printr-un program de master de 2 ani. În urma specializării acesta poate deveni psiholog social, școlar, vocațional, clinician sau criminalist.

În funcție de specializarea sa, psihologul poate oferi evaluare psihologică, poate diagnostica sau poate face un profil de personalitate. În cazul în care psihologul este specializat în consiliere psihologică, acesta poate ajuta pacienții să amelioreze anumite probleme emoționale și de comportament prin intervenție psihologică.

Citeste si: 4 Tehnici de stres management care iti pot aduce rezultate

Asemănător psihologului, psihoterapeutul a finalizat cursurile unei facultăți de psihologie. Acesta poate fi, de asemenea, absolvent al unei facultăți de medicină. Pentru a deveni psihoterapeut însă, acesta s-a specializat în psihoterapie. Datorită acestei specializări, el poate trata prin terapie diferite afecțiuni psihice, precum depresia, anxietatea sau anumite traume.

Obiectivul unui psihoterapeut nu este de a pune un diagnostic, ci de a-și sprijini pacienții în găsirea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor acestora.

Principalele asemănări și diferențe dintre un psiholog si un psihoterapeut

Atât psihologul, cât și psihoterapeutul, sunt specialiști în sănătatea mintală, dar se diferențiază prin abordările lor terapeutice. Există două asemănări principale între aceștia, respectiv:

  • Ambii urmăresc menținerea sănătății mintale și emoționale, având o înțelegere profundă asupra proceselor mintale;
  • Ambii îți pot oferi sprijinul de care ai nevoie pentru a înțelege și a depăși problemele emoționale, mintale și comportamentale cu care te confrunți.

În ceea ce privește diferențele dintre cei doi specialiști, psihoterapeutul este specialistul la care mergi pentru a trata anumite afecțiuni psihologice cu care te poți confrunta, care necesită ședințe de terapie prin cuvinte.

Psihoterapeutul este singurul specialist care poate face intervenție psihologică prin psihopatologie, în timp ce psihologul poate oferi consiliere psihologică, ce urmărește optimizarea personală și ameliorarea problemelor emoționale și de comportament ale pacientului.

Cum faci alegerea corectă?

Atunci când crezi că te confrunți cu o afecțiune psihologică, primul lucru pe care îl poți face este să discuți cu medicul de familie, care îți poate recomanda un consult medical de rutină, pentru a elimina existența unei probleme fizice de sănătate.

În funcție de starea ta de sănătate, medicul te poate îndruma către un psiholog dacă ai nevoie de o evaluare a stării de sănătate mintală și emoțională. În cazul în care te confrunți cu depresie, anxietate sau o tulburare de stres post-traumatic, atunci îți este recomandat să consulți un psihoterapeut.

Citeste si: Gaslighting: Manipularea psihologică – Cum să te ferești de ea?

Recomandarea unui tratament medicamentos o poate face psihiatrul, care a încheiat studiile facultății de medicină și poate prescrie medicație.

Când să mergi la un specialist?

Indiferent dacă alegi un psiholog sau un psihoterapeut, este important să te adresezi unui specialist atunci când te confrunți cu o problemă de sănătate. Prin urmare, este recomandat să te adresezi unui specialist atunci când:

  • Experimentezi emoții și gânduri negative;
  • Simți nevoia să te izolezi de persoanele dragi;
  • Simți că viața ta este lipsită de sens;
  • Ai randament scăzut la muncă sau la scoală;
  • Îți este dificil să îți reglezi emoțiile;
  • Observi modificări ale somnului sau ale apetitului;
  • Întâmpini dificultăți în a construi și a menține relații;
  • Suferi de o traumă, precum abuzul fizic sau sexual;
  • Ți-ai pierdut interesul pentru activitățile obișnuite și pentru hobby-urile tale;
  • Te confrunți cu o dependență, indiferent dacă este de o substanță, relații toxice sau jocuri de noroc;
  • Dorești să te dezvolți personal sau să îmbunătățești relațiile cu cei din jurul tău.

De asemenea, este recomandat să mergi la un specialist dacă te confrunți cu depresie, anxietate, stimă de sine scăzută, tulburare posesiv-compulsivă, stres post-traumatic, fobii și probleme de comportament. În cazul în care soliciți ajutorul unui psiholog, iar în urma evaluării emoționale și comportamentale, ai nevoie de psihoterapie, acesta te va îndruma către un psihoterapeut.

Referințe:

[1] COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA COMISIA DE PSIHOLOGIE CLINICĂ ŞI PSIHOTERAPIE PROCEDURI DE ATESTARE, ACREDITARE ŞI CERTIFICARE – http://www.copsibv.ro/23/Consilierea%20psihologic%C4%83.html

[2] What are the differences between a psychologist and a therapist? – https://www.healthline.com/health/psychologist-vs-therapist#differences

[3] Therapist vs Psychologist: What’s the Difference? https://therapygroupdc.com/therapist-dc-blog/therapist-vs-psychologist-whats-the-difference/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button