fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Ulei esențial de coada șoricelului

Atunci când este utilizată sub formă de ulei esențial, coada șoricelului se remarcă printr-o concentrație mult mai ridicată a principiilor active.

Atunci când este utilizată sub formă de ulei esențial, coada șoricelului se remarcă printr-o concentrație mult mai ridicată a principiilor active. Fiind folosită de mii de ani pentru beneficiile ei terapeutice, aceasta planta medicinala este recunoscută astăzi pentru proprietățile ei hemostatice, cicatrizante, antiinflamatoare, antiseptice și colagoge.

Descoperă în continuarea acestui articol ce beneficii îți oferă coada șoricelului atunci când este folosită sub formă de ulei esențial.

 • Calmează pielea iritată
  Uleiul esențial de coada șoricelului calmează pielea iritată și reduce roșeața. De asemenea, el contribuie la diminuarea hiperpigmentării, prin inhibarea producerii de melanină – substanță responsabilă de pigmentarea pielii.
 • Combate infecțiile bacteriene
  Extractele de coada șoricelului dețin puternice proprietăți antibacteriene, grație cărora pot inhiba activitatea mai multor tipuri de bacterii și ciuperci, precum Candida albicans, E. coli, Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae și Helicobacter pylori. Acestea pot produce infecții ale pielii, pneumonie sau ulcere, dar uleiul esențial de coada șoricelului contribuie la prevenirea și la ameliorarea lor.
 • Reduce inflamația
  Un alt beneficiu important oferit de coada șoricelului constă în reducerea inflamației, fie dacă este administrat pe cale orală, fie prin aplicare topică. Planta este recomandată pentru a reduce inflamația întâlnită în numeroase afecțiuni, precum cele respiratorii, digestive sau circulatorii.
 • Cicatrizează pielea
  Datorită efectului puternic cicatrizant al uleiului esențial de coada șoricelului, el poate concura cu cremele și serumurile utilizate pentru cicatrizarea pielii. Prin urmare, se poate utiliza pentru a accelera procesul de vindecare al leziunilor cutanate, precum cele produse de acnee, rozacee sau diferite răni.
 • Protejează împotriva radicalilor liberi
  Uleiul esențial de coada șoricelului se remarcă printr-un conținut ridicat de antioxidanți, datorită căruia sprijină organismul în lupta contra radicalilor liberi. El împiedică astfel stresul oxidativ care afectează celulele pielii și previne apariția ridurilor. De asemenea, protejează sistemul digestiv și reduce riscul de cancer de colon.
 • Reduce anxietatea
  In compoziția uleiului esențial de coada șoricelului se regăsesc substanțe active cu proprietăți sedative, care sprijină funcțiile sistemului nervos și ameliorează anxietatea. Studiile arată că utilizarea acestui ulei contribuie la reducerea cortizolului – un hormon de stres – și favorizează o mai bună gestionare a stresului. În plus, îmbunătățește circulația sângelui și facilitează absorbția de substanțe nutritive la nivelul țesuturilor organismului.
 • Reduce tensiunea arterială
  Uleiul esențial de coada șoricelului este o sursă bogată de potasiu, recunoscut pentru beneficiile aduse sistemului cardiovascular. Astfel, el ajută la reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sângelui. Menținerea unui nivel optim de potasiu este importantă pentru susținerea funcțiilor cardiovasculare și prevenirea hipertensiunii, iar uleiul esențial de coada șoricelului poate furniza organismului din necesarul acestui mineral.
 • Susține funcțiile digestive
  Persoanelor care se confruntă cu probleme digestive, precum constipația, crampele abdominale sau balonarea, li se recomandă uleiul esențial de coada șoricelului. El stimulează metabolismul și îmbunătățește activitatea bilei, însă ajută sistemul digestiv și prin proprietățile lui antioxidante, prevenind problemele digestive cauzate de radicalii liberi.
 • Previne și ameliorează guta
  Uleiul esențial de coada șoricelului favorizează eliminarea toxinelor din organism și împiedică acumularea de acid uric la nivelul articulațiilor și al mușchilor. Prin urmare, el previne instalarea gutei – o formă dureroasă de artrită, caracterizată de prezența unei cantități crescute de acid uric în sânge și în țesuturi.
 • Actionează împotriva spasmelor
  Indiferent dacă sunt resimțite la nivelul sistemului respirator, al celui muscular sau al celui digestiv, spasmele pot fi însoțite de simptome neplăcute, precum tuse severă, crampe musculare sau durere abdominală. Uleiul esențial de coada șoricelului deține efecte relaxante, prin care înlătură spasmele de la nivelul mușchilor, al nervilor, al intestinelor și al tractului respirator.
 • Deține proprietăți antiseptice și astringente
  Fiind un antiseptic puternic, uleiul se poate aplica peste leziunile cutanate, pentru a forma un strat protector și a împiedica pătrunderea microbilor. In plus, el este un astringent puternic, astfel încât poate fi utilizat pentru a menține sănătatea gingiilor, a împiedica pierderea părului și a îmbunătăți aspectul pielii îmbătrânite.
 • Tonifică întreg organismul
  Un alt beneficiu important al acestui ulei este cel de tonificare a întregului organism. El îmbunătățește metabolismul, favorizează o mai bună absorbție a nutrienților, reglează activitatea hormonală, echilibrează sistemul nervos și crește imunitatea organismului. Toate aceste beneficii se răsfrâng asupra stării generale de sănătate. În plus, el este bine tolerat de către organism, fiind lipsit de efecte secundare.

Uleiul esențial de coada soricelului reprezintă o alternativă sanatoasă prin care poți aduce beneficii organismului tău, prin utilizarea unui produs natural, cu multiple proprietăți terapeutice. Deși utilizarea unui astfel de produs nu poate înlocui tratamentul alopat și consultul medical, el este un excelent adjuvant, care îți poate îmbunătăți starea de sănătate.

Referinte:

The estimation of the traditionally used yarrow (Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28163113/

Antioxidant and antimicrobial activity of the essential oil and methanol extracts of Achillea millefolium subsp. millefolium Afan. (Asteraceae) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12860311/

20 Best Benefits Of Yarrow Essential Oil – https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-yarrow-essential-oil.html

Antispasmodic Effects of Yarrow (Achillea Millefolium L.) Extract in the Isolated Ileum of Rat – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847392/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button