fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Osteopatia pentru tratarea umărului înghețat

Umărul înghețat sau capsulita adezivă este o afecțiune manifestată prin durere și rigiditate, resimțite la nivelul articulației umărului. Simptomele se agravează odată cu trecerea timpului, fiind o afecțiune întâlnită la aproximativ 2% din populația generală.

Tratamentul convențional recomandat pacienților cu umăr înghețat include administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, injecțiile cu steroizi și terapia fizică, iar în cazurile grave poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Medicul osteopat Leonid Tafler a realizat un studiu, publicat în luna august a anului 2022, prin care a arătat eficiența osteopatiei în tratarea umărului înghețat. Medicul a aplicat procedurile de manipulare specifice osteopatiei alături de propofol. Acesta este un medicament sedativ – hipnotic, care permite sedarea pacientului, astfel încât medicul să poată manipula mult mai eficient țesutul muscular și articulațiile acestuia.

Sedarea cu propofol relaxează musculatura pacientului, dar nu îndepărtează complet durerea. Prin expresiile faciale ale pacientului, medicul va putea identifica nivelul de intensitate al manipulării pe care o execută, pentru a realiza procedura în deplină siguranță.

Osteopatia cu propofol – utilizată pentru a trata umărul înghețat la o pacientă de 58 de ani

O pacientă în vârstă de 58 de ani prezenta de un an simptome de umăr înghețat. Aceasta a simțit inițial o durere ascuțită, care s-a transformat apoi într-o durere cronică, dificil de suportat. Această durere a apărut în urma înotului, iar după un consult medical, medicul a recomandat intervenția chirurgicală.

Un alt medic a recomandat proteza de umăr, dar după analizarea riscurilor pe care le cele două intervenții le presupun, pacienta a hotărât să analizeze alte opțiuni de tratament. După ce a consultat un medic osteopat, pacienta a urmat ședințe de osteopatie. Aceasta a simțit a ameliorare cu 50% a durerii chiar după prima ședință de osteopatie, însă progresele tratamentului au încetat după două luni.

Citeste si: Eficiența osteopatiei în ameliorarea durerilor de spate

Medicul a recomandat apoi osteopatia cu anestezie, iar mobilitatea umărului a fost redată în proporție de 90%. Tratamentul a ajutat pacienta să își reia activitățile cotidiene, fără să fie afectată de durere. Ea a prezentat în continuare dificultăți în a-și ridica mâinile deasupra capului, dar restul simptomelor, precum durerea și redoarea articulară, au dispărut atunci când desfășura alte activități, chiar și pe durata exercițiile de întindere.

Osteopatia cu anestezie, practicată încă din anii 1930

Osteopatia cu anestezie a fost utilizată pentru prima dată în anii 1930. Medicii au descoperit că utilizarea acestei terapii alternative împreună cu propofol contribuie la relaxarea musculaturii și îmbunătățește eficiența tehnicilor de manipulare.

Osteopatia permite atât diagnosticarea pacientului, cât și tratarea afecțiunilor de mobilitate. Datorită faptului că această terapie privește organismul ca pe un întreg, ea urmărește identificarea cauzei declanșatoare a bolii și eliminarea acesteia.

Ea este recomandată în cazul afecțiunilor coloanei vertebrale, precum dorsalgia, coxalgia sau lombalgia, dar și pentru a trata tendinitele și entorsele. De asemenea, ea poate fi utilizată pentru a ameliora migrenele, durerea de cap și nevralgiile faciale și intercostale.

Alte indicații terapeutice ale osteopatiei includ tulburările sistemului digestiv, precum colitele, constipația, gastritele sau colitele. Nu în ultimul rând, la acest tip de terapie alternativă pot apela pacienții cu depresie și anxietate.

Beneficii ale osteopatiei

Alături de beneficiile pe care osteopatia le oferă pacienților cu umăr înghețat, aceasta este recomandată persoanelor care doresc să stimuleze capacitatea naturală de vindecare a organismului și să amelioreze tensiunea musculară. Ea îmbunătățește mobilitatea articulară, reduce durerea și îmbunătățește oxigenarea țesuturilor.

Există dovezi care indica că osteopatia este eficientă în reducerea durerii de gât, de umăr și de picior, dar și migrenele. De asemenea, s-au obținut rezultate încurajatoare în utilizarea acesteia pentru a îmbunătăți recuperarea după intervenii chirurgicale ale genunchiului sau ale șoldului.

Mai multe beneficii ale osteopatiei gasesti AICI

Ședințele de osteopatie nu sunt dureroase, datorită mișcărilor blânde pe care medicul le aplică. Frecvența ședințelor variază în funcție de gravitatea afecțiunii, astfel încât există situații în care ședințele pot fi urmate zilnic.

Datorită rezultatelor bune obținute în cazul umărului înghețat, osteopatia cu anestezie reprezintă o modalitate eficientă și lipsită de efecte secundare pentru redarea sănătății pacienților. În plus, specialiștii sunt de părere că aceasta este o alternativă non-invazivă la tratamentul chirurgical, pentru a trata umărul înghețat.

Referințe:

[1] The Function of Osteopathic Medicine in the Treatment of Adhesive Capsulitis – https://www.cureus.com/articles/94005-the-function-of-osteopathic-medicine-in-the-treatment-of-adhesive-capsulitis

[2] Osteopathy – https://www.nhs.uk/conditions/osteopathy/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button