fbpx
Medicina integrativa

Sfaturi de la specialiști pentru a face față problemelor de sănătate legate de întoarcerea la școală

Întoarcerea la școală creează emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Indiferent dacă este primul an de grădiniță, începerea clasei pregătitoare, trecerea într-un nou ciclu școlar, o nouă învățătoare sau o altă sală de clasă, toate aceste schimbări reprezintă o grea încercare pentru cei mici și mari, deopotrivă.

Recomandările psihoterapeutului Alexandra Filotti pentru o adaptare mai ușoară la colectivitate

 

alexandra filotti psihoterapeut

Pentru a face adaptarea mai ușoară la noul an de grădiniță sau de scoală atât pentru copii, cât și pentru părinți, am discutat cu psihoterapeutul Alexandra Filotti, care are următoarele recomandări pentru tine:

  • Desparte-te cu o îmbrățișare Puterea unei îmbrățișări este nemărginită, aceasta stimulând eliberarea de oxitocină – hormon care contribuie la alungarea singurătății și a furiei. Îmbrățișează-ți copilul în fiecare dimineață înainte de a pleca la școală sau atunci când îl lași în fața școlii. Dacă ai mai mulți copii, poți îmbrățișa fiecare copil în parte sau poți opta pentru o îmbrățișare de grup. Îmbrățișarea ta îi va îmbunătăți celui mic starea de spirit.
  • Spune-i copilului tău cât de mult îl iubești Există nenumărate oportunități pentru a-i spune copilului tău cât de mult îl iubești. Îi poți spune atunci când are o realizare pe care și-a dorit-o mult sau când reușește să îndeplinească o sarcină dificilă, dar și atunci când greșește. Comunică calm cu copilul tău și fii alături de el de fiecare dată când are temeri sau nelămuriri.
  • Vorbește cu cel mic de la nivelul lui Copiii care sunt la grădiniță sau în ciclul primar vor înțelege mult mai ușor mesajul pe care tu vrei să îl transmiți dacă vorbești de la nivelul lor. Tocmai de aceea este recomandat să te apleci în genunchi atunci când vorbești cu el. În acest fel cel mic se va simți respectat și înțeles, iar comunicarea va fi mult mai eficientă.
  • Ascultă întotdeauna ce are de spus Pot exista momente delicate, în care apar unele situații neplăcute, însă înainte de a ajunge la o concluzie, comunică deschis cu cel mic și ascultă versiunea lui. Încearcă să îți menții calmul chiar și atunci când copilul tău a greșit și explică-i cu răbdare care este abordarea corectă asupra situației. Astfel, copilul înțelege că este ascultat, iar ceea ce el are de spus este important pentru tine.
  • Vorbește cu al tău copil despre temerile și emoțiile lui Copiii au nevoie de înțelegere și comunicare, pentru a înțelege că temerile și emoțiile lor sunt firești. Îți poți ajuta copilul să parcurgă mai ușor diferitele situații dificile prin care trece dacă îi explici că tot ceea ce simte este normal. Oferă-i exemple din viața ta de copil sau de adult în care ai trecut prin experiențe asemănătoare. Acestea îl vor ajuta să înțeleagă mai bine că nu este singurul care trece printr-o astfel de experiență.
  • Povestește-i despre programul fiecărei zile Fie seara, fie dimineața pe drumul către scoală sau către grădiniță, îi poți povesti copilului tău despre programul pe care îl va avea. Astfel, el va ști la ce să se aștepte în ziua respectivă, iar predictibilitatea pe care o va avea îl va ajuta să se simtă în siguranță.
  • Vorbește-i copilului tău despre importanța calificativelor și a notelor Explică-i copilului tău despre rolul calificativelor și al notelor. Este important ca cel mic să înțeleagă că acestea nu sunt o etichetă pe care o va purta toată viața și ca ele pot fi oricând îmbunătățite. Este important să îi spui că îl iubești indiferent de notele pe care le primește.
  • Învață copilul să spună NU Asigură-te că cel mic știe să spună NU atunci când ceea ce trăiește sau i se cere să facă este în contradicție cu ce își dorește el. Astfel, copilul va înțelege că are drepturi, va căpăta mai multă încredere în el și va învăța să fie responsabil.

Nu în ultimul rând, fă-ți timp să îți iei copilul în brațe și să îi spui cât de mult îl iubești, prețuind fiecare zi pe care o petreceți împreună.

Cum poți îmbunătăți problemele create de greutatea ghiozdanului?

razvan constantinescu medic

O altă problemă cu care se confruntă copiii este cauzată de greutatea ghiozdanului, care poate produce probleme ale posturii spatelui și deviații ale coloanei vertebrale. Medicul Razvan Constantinescu, specialist în Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie are următoarele recomandări pentru tine:

  • Greutatea ghiozdanelor nu ar trebui să depășească 2 kilograme Copiii de la clasele mari nu ar trebui să poarte ghiozdane mai grele de 2 kilograme, în timp ce ghiozdanul celor de la clasele mici nu ar trebui să depășească 1 kilogram. Dotarea școlilor cu dulapuri care să permită depozitarea manualelor ar rezolva problema ghiozdanelor mult prea grele pe care copiii sunt nevoiți să le care. Asigură-te că ghiozdanul celui mic este echilibrat, pentru o distribuire egală a greutății pe umeri.
  • Evaluarea posturii copilului de către un specialist în recuperare medicală Problemele posturale ale copiilor pot fi dificil de depistat de către părinți, motiv pentru care este recomandată o evaluare de către un specialist în recuperare medicală. Statul pe scaun în fața calculatorului pe o perioadă îndelungată poate contribuie la apariția deformărilor, precum cifozele.
  • Adoptarea unei poziții corecte în bancă Copiii trebuie învățați cum să adopte o poziție corectă în bancă. Aceasta constă în menținerea spatelui drept și coatele așezate pe bancă astfel încât să formeze cu brațele un unghi de 90 de grade. Trunchiul trebuie să formeze un unghi drept cu coapsele, iar gambele să aibă un unghi drept cu coapsele. Această poziție permite prevenirea deformărilor coloanei vertebrale.
  • Practicarea unui sport care să încurajeze dezvoltarea armonioasă a copilului Practicarea unui sport, precum înotul, îl ajută pe copil să își dezvolte armonios toate grupele musculare. Cel mai indicat este să îți duci copilul la o evaluare înainte de a lua decizia de practicare a unui anumit sport.

Ținând cont de aceste recomandări, adaptarea copilului tău la scoală sau la grădiniță este mai ușoară atât pentru cel mic, cât și pentru tine.

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button