Vestea bună este că există o terapie care ne poate ajuta – chiropractica.
Ce este chiropractica?
Chiropractica este o terapie care funcționează prin corectarea problemelor articulațiilor, în special ale coloanei vertebrale, bazându-se pe relația dintre impulsurile nervoase, oase și mușchi.
Astfel, orice deplasare osoasă care împiedica acapacitatea conductoare a nervilor va provoca un dezechilibru care se manifestă ca boală.
Terapia a fost descoperită de Daniel Palmer, un canadian care a vindecat problemele de auz ale unui pacient prin reașezarea unor vertebre ale coloanei în poziția normală. Palmer a urmărit evoluțiile din întreaga lume în ceea ce privește anatomia și fiziologia și a decis să găsească cauza tuturor bolilor. A studiat în detaliu rolul coloanei vertebrale și a observat că aceasta coordonează, practic, întregul organism și îl menține în poziția necesară unei bune funcționări. Astfel, a ajuns la concluzia că sistemul osos, baza pentru măduvă, sistemul circulator, mușchi și organe, poate influența sănătatea generală.[1]
Cum funcționează chiropractica?
Chiropracticienii își folosesc mâinile și forța fizică pentru realizarea anumitor mișcări asupra diferitelor părți ale corpului uman. Tehnica implică trageri, rotiri și împingeri, de intensitate medie sau mare, care au scopul de a elibera tensiunea de la nivel osos și muscular.
Citeste si: Sunt chiropracticienii doctori?
Ce beneficii are chiropractica?
Chiropractica se recomandă în special în cazul afecțiunilor articulare, musculare sau osoase, atunci când alte tratamente nu dau rezultate. Peste 70% dintre pacienții care se adresează unui chiropractician suferă de afecțiuni și deformări ale coloanei vertebrale: cifoză, scolioză, lordoză, iar alte forme de tratament nu reușesc să reducă durerea și gradul de deformare a coloanei.
Chiropracticienii pot calma și:
- durerile de cap severe
- durerile lombare
- hernia
- artrita
- reumatismul
- amețelile
- infertilitatea
- problemele digestive
Studiu: Bolile reumatice tot mai frecvente la tineri
Peste 120 de milioane de oameni (1 din 4 cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.
Care sunt beneficiile chiroterapiei în cazul artritei reumatoide
Asociația Chiropractică Americană recomandă ca, chiropracticienii să se concentreze asupra aju-torării persoanelor cu artrită reumatoidă prin:
- creșterea tonusului și a forței musculare
- furnizarea de sfaturi nutriționale pentru a aborda inflamația (o parte esențială a durerii și agravarea artritei reumatoide)
Debra DeMarco, DC, de la DeMarco Wellness Care din Princeton, New Jersey, care a fost în practică de peste 25 de ani, spune că lucrul cu un chiropractician poate face cu adevărat persoanele cu artrită reumatoidă mai confortabile. [2]
Primul lucru pe care l-aș spune, este că nu voi pretinde niciodată că îl vindec, dar eu tratez simptomele prin încercarea de a mobiliza articulațiile și de a încetini progresia bolii. Debra DeMarco
În ce constă o şedinţă de chiropractică?
Tratamentul este împărțit, de obicei, în 3 etape. Primele ședințe au loc la distanțe scurte de timp și au ca scop ameliorarea imediată a durerii.
În cea de-a doua etapă, ședințele au rolul de a continua procesul de vindecare și de a preveni recidiva.
În ultima etapă, ședințele se realizează cu scopul de a menține starea de sănătate a pacientului. Numărul de ședințe variază de la pacient la pacient, în funcție de situație. În cazul în care este vorba despre afecțiuni cronice, grave sau care sunt determinate de alte probleme de sănătate, tratamentul va fi de lungă durată.
A nu se confunda chiropractica cu kinetoterapia!
Chiropractica este o tehnică non-invazivă cu ajutorul căreia se manipulează articu-lațiile, iar kinetoterapia este o știinta care se ocupă de studierea mecanismelor articu-lare și neuromusculare.
2. Afirmația: ,,Am auzit că trebuie să mergi tot timpul” – este un mit. Chiropracticienii ne reco-mandă câte o ședință de întreținere, la fel ca și în cazul mersului la dentist o dată la 6 luni.
3. Chiropractorii ne pot sfaturi legate de: fitness, nutriție și un stil de viață sănătos.
Referinte:
[1] Daniel David Palmer – Father of Chiropractic | Chiropractic | Chiropractor – http://www.romochiropractic.com/daniel-david-palmer–father-of-chiropractic.html [2] Artrita reumatoidă Îngrijirea chiropractică – Centrul de sănătate pentru artrita reumatoidă – EverydayHealth.com 2022 – https://ro.medicok.com/should-you-go-to-chiropractor-for-rheumatoid-arthritis-29361