fbpx
Medicina integrativa

Alzheimerul poate fi depistat timpuriu prin jocuri video

Testele timpurii pentru detectarea Alzheimerului, dezvoltate de cercetătorii de la Rutgers-Newark, ar putea ajuta la identificarea bolii cu ani înainte ca simptomele să devină vizibile și să ofere o metodă neinvazivă de depistare a demenței.

Testele inovatoare ale Rutgers se potrivesc cu rezultatele noii generații de analize de sânge care identifică biomarkeri ai bolii Alzheimer și sunt disponibile pe scară largă. Totuși, această metodă neinvazivă este nedureroasă și nu necesită prelevarea de probe de sânge, eliminând astfel necesitatea unor tehnicieni specializați. Potrivit cercetătorilor de la Rutgers-Newark, testele ar putea fi, de asemenea, mai rentabile pentru medici.

Jocurile video au fost create de cercetătorii Rutgers-Newark. Vezi videoclipul aici: link.

Studiul provine de la Aging & Brain Health Alliance din cadrul Rutgers-Newark, care analizează rolul stilului de viață și al geneticii în întârzierea Alzheimerului. Această descoperire recentă ar putea reprezenta un avantaj pentru cercetătorii farmaceutici, deoarece oferă o metodă neinvazivă de selecție a participanților la studiile clinice, aflați în stadiile incipiente ale bolii, a declarat neurologul Mark Gluck, directorul laboratorului.

Aceasta ar putea reduce considerabil durata studiilor clinice, deoarece cercetătorii nu ar mai trebui să aștepte ca boala să fie diagnosticată în mod convențional. Medicii consideră acum că schimbările la nivel cerebral încep cu 10-15 ani înainte ca simptomele evidente să apară.

Este foarte incitant pentru noi, deoarece, chiar înainte ca problemele de cogniție să devină vizibile, avem un semnal de avertizare timpurie a declarat Miray Budak, autor principal al studiului și cercetător la Center for Molecular & Behavioral Neuroscience. Studiul a fost publicat în revista Alzheimer’s Research & Therapy.

În ultimii 20 de ani, Aging & Brain Health Alliance a dezvoltat și testat metoda de depistare bazată pe jocuri video pentru a detecta reducerea funcției cerebrale cu ani înainte ca pacienții sau familiile acestora să observe simptomele. Acum, există mai multe dovezi care confirmă eficiența acestei metode.

Gluck își imaginează un viitor în care aceste teste ar putea fi administrate la cabinetul medicului, pe un laptop, sau chiar de la distanță, prin internet, pentru pacienții care nu mai conduc sau nu au acces facil la îngrijiri medicale.

Testul bazat pe jocuri video, denumit sarcina de generalizare, măsoară abilitatea cognitivă, evaluând cât de bine poate o persoană să deducă o regulă bazată pe culori și forme și să o aplice la exemple noi. Un alt test, dezvoltat de echipa lui Gluck la Rutgers, utilizează imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a identifica scăderi ale flexibilității cerebrale, adică abilitatea neuronilor din regiunea hipocampului de a comunica între ei. Hipocampul este una dintre primele regiuni ale creierului afectate de Alzheimer.

În acest studiu, 148 de participanți au fost supuși unui set de teste cognitive, inclusiv sarcina de generalizare Rutgers, apoi li s-au prelevat probe de sânge și au fost supuși unui IRM cerebral. Pentru a fi incluși în studiu, participanții nu trebuiau să prezinte tulburări cognitive; orice persoană deja diagnosticată cu Alzheimer a fost exclusă.

Gluck coordonează programul Pathways to Healthy Aging in African Americans de la Rutgers, care se axează pe boala Alzheimer în comunitatea afro-americană. Toți participanții la acest studiu au fost afro-americani, un grup care are un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta Alzheimer decât alte grupuri rasiale, dar care este subreprezentat în cercetările naționale despre îmbătrânire și Alzheimer. Totuși, Budak afirmă că rezultatele studiului sunt relevante pentru toate rasele.

Testele cognitive standard utilizate în prezent de neuropsihologi și neurologi – precum desenarea unui ceas sau memorarea unei liste de cuvinte – identifică boala Alzheimer prea târziu, a explicat Gluck.

Aceste teste clasice sunt folosite de zeci de ani, dar nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta cele mai timpurii schimbări ale Alzheimerului, care apar cu ani înainte de declinul cognitiv măsurabil și problemele evidente de memorie, a spus el.

Testele standard pentru declinul cognitiv au și alte dezavantaje: presupun un anumit nivel de educație și cunoștințe culturale, ceea ce le face mai puțin precise pentru pacienți din medii diferite sau cu educație limitată. În schimb, testele Rutgers necesită doar o cunoaștere elementară a formelor și culorilor. Mai mult, pentru că nu se bazează pe abilități lingvistice, ele pot fi utilizate la nivel global.

Medicina modernă nu a găsit încă o modalitate de a repara sau inversa deteriorarea cauzată de Alzheimer. Majoritatea cercetărilor asupra medicamentelor vizează încetinirea sau amânarea declinului pacienților. Cu toate acestea, intervenția timpurie poate face o diferență.

Bernadette A. Fausto, unul dintre coautorii studiului, a declarat că întâlnește frecvent persoane care au o concepție greșită despre momentul apariției bolii. „Ei cred că nu li se va întâmpla. Spun: ‘Am peste 60 de ani și nu mi s-a întâmplat până acum.’” Dacă ar fi informați despre rezultatele testelor, „ar putea deveni mai preocupați de sănătatea creierului lor.”

NewMedicine

NewMedicine.ro este singura revista din Romania dedicata exclusiv medicinei integrative holistice. Aici veti gasi informatii despre terapii alternative si complementare, dar si despre cum sunt aplicate acestea in medicina conventionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button