fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

După cât timp își face efectul acupunctura?

Acupunctura este o tehnică de tratament tradițională în medicină chinezească, care se practică de mii de ani. Aceasta se folosește cu succes în întreaga lume pentru a trata diverse afecțiuni.

Ce este acupunctura?

Acupunctura folosește ace subțiri, solide, metalice care sunt introduse în piele în anumite puncte numite meridiane.

Acupunctura face parte din practica antică a medicinei tradiționale chineze. Practicienii medicinei tradiționale chineze cred că corpul uman are peste 2.000 de puncte de acupunctură conectate prin căi sau meridiane. Aceste căi creează un flux de energie (Qi, pronunțat „chee”) prin organism, care este responsabil pentru sănătatea generală. Întreruperea fluxului de energie poate provoca boli. Prin aplicarea acupuncturii în anumite puncte, se crede că se îmbunătățește fluxul de Qi, iar acest lucru are efecte pozitive asupra sănătatii.

Afla mai multe despre Acupunctura

Pentru ce afecțiuni se folosește?

Studiile au arătat că acupunctura este eficientă pentru a trata o varietate de afecțiuni, printre care:

  • durerea cronică, cum ar fi durerea de cap, durerea de spate și artrita;
  • greața și voma, inclusiv greața și voma asociate chimioterapiei;
  • tuse și probleme ale cailor respiratorii;
  • fibromialgia
  • osteoartrita
  • crampele menstruale
  • cotul tenismenului

Citeste si: 10 studii care arată efectele terapeutice ale acupuncturii

Cât timp durează să își facă efect acupunctura?

Multe persoane experimentează o ameliorare a simptomelor după prima ședință de acupunctură. În general, este nevoie de câteva ședințe pentru un rezultat optim. În cea mai mare parte efectele depind de starea ta, de simptome, de tratament și de nivelul durerii.

Dacă suferi de durere sau alte simptome de ceva vreme, este posibil să fie nevoie de mai mult timp pentru a-ți recondiționa căile neuronale și a trimite diferite semnale către creier. În esență, va trebui să creezi noi „conexiuni” pentru creierul tău.

Efectele terapeutice ale acupuncturii pot dura luni de zile, și uneori, chiar ani.

Este dureros tratamentul?

Majoritatea pacienților au declarat că au simțit o mica pișcătură atunci când acul este introdus în piele. Acul este introdus într-un punct care produce o senzație de presiune sau durere. Acele pot fi încălzite în timpul tratamentului sau li se poate aplica un curent electric ușor. Unii oameni spun că acupunctura îi face să se simtă plini de energie. Alții spun că se simt relaxați.

Plasarea necorespunzătoare a acului poate provoca durere în timpul tratamentului. Acele trebuie sterilizate pentru a preveni infecția. De aceea este important să solicitați tratament de la un medic calificat în acupunctură.

Uneori, se mai folosesc și alte forme de stimulare a meridianelor, în loc de ace:

  • Căldura (moxibustie)
  • Presiunea (presupuntură)
  • Frecarea
  • Aspirațiea (cupă)
  • Impulsurile de energie electromagnetică

Bine de știut!

Studiile științifice realizate până în prezent, nu au reușit să explice foarte bine cum funcționează acupunctura în cadrul medicinei occidentale. De aceea, tratamentul cu acupunctura rămâne o sursă de controverse. Este important să îți iei câteva măsuri de precauție înainte de a apela la un tratament cu acupunctură.

  • Discută mai întâi cu medicul. Acupunctura nu este pentru toată lumea. Ai grija să precizezi care sunt tratamentele și medicamentele (suplimente alimentare, prescrise și fără prescripție medicală) pe care le iei încă de la consultația inițială. Dacă ai un stimulator cardiac, ai un risc crescut de infecție, ai probleme cronice cu pielea, esți gravidă sau ai implanturi mamare sau alte implanturi, este important să ii spui medicului. Acupunctura poate fi riscantă pentru sănătatea ta dacă nu menționezi aceste aspecte.
  • Alege un medic specializat în acupunctură. Pentru a practica acupunctura, un specialist trebuie să fie absolvent al unei școli de medicină din România. Școala de medicină chinezească nu este recunoscută în România. Îți putem recomanda un specialist acupunctor testat. Ne poți scrie folosind formularul nostru de contact https://newmedicine.ro/contact/
  • Ia în considerare costurile. Înainte de a începe tratamentul, întreba acupunctorul despre numărul de ședințe necesare și cât vor costa.

Riscuri

Atunci când este realizată de un profesionist, acupunctura este foarte sigură. Rareori, oamenii au reacții adverse ușoare, cum ar fi:

  • durere acolo unde acele intra în piele
  • sângerări sau vânătăi în locul în care este introdus acul
  • somnolenţă
  • senzație de amețeală
  • agravarea simptomelor preexistente

Dacă ai o tulburare de coagulare a sângelui, cum ar fi hemofilia, sau iei anticoagulante, discută cu medicul înainte de a face acupunctură.

De asemenea, acupunctura nu este recomandată dacă ai o alergie la metale sau o infecție în zona în care pot fi introduse acele.

În general, este sigur să faci acupunctură atunci când ești însărcinată. Cu toate acestea, informează specialistul în acupunctură dacă ești însărcinată, deoarece anumite puncte de acupunctură nu pot fi atinse în timpul sarcinii.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button