fbpx
Medicina integrativa

Acupunctura pentru depresie: Chiar are rezultate?

Acupunctura este o practică care face parte din medicina tradițională chinezească, ce se folosește de peste 2500 de ani. Aceasta a devenit foarte populară în întreaga lume, și milioane de oameni o folosesc astăzi pentru a trata diverse afecțiuni.

Unii oameni apelează la acupunctură pentru a-și trata inclusiv problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Pentru cei pentru care tratamentul convențional nu a fost de efect, acupunctura poate fi un tratament alternativ util. Iată ce trebuie să știi despre utilizarea acupuncturii pentru depresie.

Ce este acupunctura?

Acupunctura este o terapie în care se folosesc ace ce sunt introduse sub piele, în anumite puncte-cheie, pentru a echilibra energia în întregul corp.

Teoria din spatele acestei practici spune că energia vitală, numită Qi în medicina tradițională chinezească, circulă prin tot corpul uman prin niște rețele numite meridiane. Atunci când Qi este blocată sau când nu este în echilibru, se presupune că există probleme de sănătate.

Acupunctura folosește înțepături fine pentru a deschide meridianele și a permite Qi-ului să circule liber. Tehnicile moderne folosesc, de asemenea, correnti electrici slabi pentru a stimula punctele.

Afla aici mai multe detalii despre tratamentul cu acupunctura.

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare a dispoziției caracterizată prin simptome precum:

  • sentimente de tristețe, de lipse de speranță sau de vină;
  • pierderea interesului sau a plăcerii de a face activități pe care înainte le-ai considerat normale;
  • insomnie;
  • lipsă de energie;
  • dificultăți de concentrare, de memorie sau de a lua decizii;
  • schimbări în greutate (scădere sau creștere în greutate fără un motiv anume);
  • iritabilitate sau agitație.
Depresia este adesea tratată cu medicamente, psihoterapie sau ambele. Cu toate acestea, între 19% și 34% dintre cei care încearcă terapia sau medicamentele nu reușesc să scape de depresie. Mulți oameni (între 15% – 50%) vor sufei din nou de depresie, în ciuda tratamentului în curs.

Cum funcționează acupunctura pentru depresie?

Există puține studii care au cercetat efectele tratamentului cu acupunctură pentru depresie, așa că este dificil de precizat cu exactitate care sunt beneficiile tratamentului.

Motivul principal pentru care este dificil de identificat cu precizie cum funcționează acupunctura este faptul că, această terapie este personalizată, iar modelele de cercetare actuale se bazează pe grupuri de control. Deși această metodă de testare este potrivită pentru medicamente, pentru terapiile alternative nu prea se aplică.

În ciuda acestor limitări, există unele cercetări care susțin eficacitatea acupuncturii ca tratament pentru depresie și simptomele asociate.

O revizuire sistematică realizată în 2019 a analizat cele mai recente cercetări publicate în bazele de date în engleză (Medline, PsychINFO, Google Scholar și CINAL), chineză (China National Knowledge Infrastructure Database (CNKI) și Wanfang Database) și coreeană pentru studii clinice care au folosit acupunctura manuală, electro-acupunctura și lasar-acupunctura în tratarea depresiei.

Douăzeci și nouă de studii care au inclus 2268 de participanți au fost eligibile și incluse în meta-analiză. Douăzeci și două de studii au fost întreprinse în China și șapte în afara Chinei.

Acupunctura s-a dovedit a fi foarte eficientă în reducerea severității depresiei în comparație cu îngrijirea obișnuită și ca adjuvant la medicația antidepresivă.

Modelele actuale de depresie sugerează că modificările axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), disfuncția hormonilor de stres și dezechilibrul neurotransmițătorilor, cum ar fi noradrenalina, serotonina și dopamină, pot fi factori cheie în apariția și menținerea depresiei majore. Rezultatele experimentelor pe animale sugerează un efect antidepresiv multi-țintă al acupuncturii, care poate fi legat de metabolismul aminoacizilor și căile inflamatorii, în special calea de semnalizare a receptorului Toll-like, calea de semnalizare a factorului de necroză tumorală (TNF) și factorul nuclear kappa amplificator al lanțului ușor al căii de semnalizare a celulelor B activate (NF-kappa B). În plus, similar cu medicamentele antidepresive, acupunctura este capabilă să afecteze nivelurile de neurotransmițători de serotonină și noradrenalină, împreună cu cascada adenilat-ciclază adenozin monofosfat-protein kinazei A (AC-cAMPPKA) în sistemul nervos central [3].

Sursa studiu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722678/

Riscuri

Cu toate că este o practică extrem de veche, acupunctura este considerată relativ sigură, cu riscuri minime. Există cateva riscuri, cum ar fi vânătăile, sângerările minore sau durerile în locurile în care au fost introduse acele. Reacțiile adverse rare includ amețeli, sângerări interne locale, leziuni ale nervilor, dermatită, durere crescută și hepatită B.

Este posibil să ai un risc mai mare de complicații dacă ai anumite probleme medicale. Dacă ai o tulburare de coagulare a sângelui sau iei medicamente anticoagulante, probabilitatea de sângerare sau vânătăi crește.

Citeste si: După cât timp își face efectul acupunctura?

Dacă ai un stimulator cardiac, pompă de perfuzie sau alt dispozitiv electric, este indicat să eviți electroacupunctura, care utilizează un dispozitiv pentru a genera stimulare electrică. Electroacupunctura poate interfera cu dispozitivul tău.

Există unele păreri care susțin că unele tipuri de acupunctură induc travaliul. Dacă esți însărcinată, informează medicul înainte de a primi tratamentul.

Discută cu medicul înainte de a urma un tratament cu acupunctură.

Referinte:

1. The Current Situation on Major Depressive Disorder in China: Research on Mechanisms and Clinical Practice https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5563780/

2. Antidepressant Mechanism Research of Acupuncture: Insights from a Genome-Wide Transcriptome Analysis of Frontal Cortex in Rats with Chronic Restraint Stress https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/1676808/

3. Mechanisms Underlying the Effect of Acupuncture on Cognitive Improvement: A Systematic Review of Animal Studies https://link.springer.com/article/10.1007/s11481-014-9550-4

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button