fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Tot ce trebuie să știi despre polenul de albine

Produsele apicole sunt utilizate de secole pentru a îmbunătăți funcționarea organismului, datorită conținutului lor bogat în substanțe nutritive. Unul dintre cele mai utilizate dintre acestea – polenul – se evidențiază prin cantitatea ridicată de vitamine, minerale și antioxidanți pe care le furnizează organismului.

Produsele apicole sunt utilizate de secole pentru a îmbunătăți funcționarea organismului, datorită conținutului lor bogat în substanțe nutritive.

Unul dintre cele mai utilizate dintre acestea – polenul – se evidențiază prin cantitatea ridicată de vitamine, minerale și antioxidanți pe care le furnizează organismului.

Află în continuarea acestui articol ce este polenul și care sunt beneficiile acestuia.

Ce este polenul?

Polenul de albine este un produs apicol alcătuit din polenul pe care albinele îl colectează de la flori și pe care îl amestecă cu nectar, ceară și salivă. El este utilizat ca hrană pentru albinele tinere. Datorită excelentelor lui calități nutritive, el este recunoscut ca medicament de către Ministerul Sănătății din Germania.

Compoziția polenului

În compoziția polenului se află peste 250 de substanțe active, precum lipide, acizi grași esențiali, antioxidanți, enzime, minerale, vitamine și carbohidrați. Printre aceste substanțe se numără următoarele:

 • 22,3% proteine, dintre care 10,4% sunt aminoacizi esențiali, precum lizina, metionina, leucina, valina și triptofanul;
 • 5,31% lipide;
 • 54,22% carbohidrați;
 • 8,75% fibre.

Într-o 100 de grame de polen se află următoarele substanțe nutritive:

 • 495 mg potasiu;
 • 415 mg fosfor;
 • 175 mg calciu;
 • 125 mg magneziu;
 • 4 mg zinc;
 • 20 mg fier;
 • 3 mg fenoli.

Beneficiile oferite

Datorită abundenței de substanțe nutritive, polenul se remarcă prin multiple beneficii terapeutice, printre cele mai importante aflându-se următoarele:

 • Protejează organismul împotriva radicalilor liberi
  Polenul este o sursă bogată de antioxidanți, precum flavonoide, carotenoide si quercitina, prin care protejează organismul împotriva acțiuni dăunătoare a radicalilor liberi. Astfel, el ajută la prevenirea afecțiunilor cronice, asociate cu stresul oxidativ, precum diabetul de tip 2.
 • Sprijină funcțiile hepatice
  Ficatul deține un rol important în eliminarea toxinelor din organism, iar polenul stimulează funcțiile detoxifiante ale acestuia. De asemenea, el poate ajuta la protejarea ficatului împotriva substanțelor toxice, precum supradozele de medicamente. În plus, el contribuie la regenerarea celulelor hepatice.
 • Deține proprietăți antiinflamatoare
  Polenul este utilizat din vremuri îndepartate pentru a reduce inflamația, iar efectele lui antiinflamatoare sunt dovedite de studiile disponibile astăzi. Prin urmare, el este recomandat pentru a reduce inflamația din organism și a preveni efectele negative ale acesteia.
 • Stimulează imunitatea organismului
  Prin stimularea sistemului imunitar, polenul contribuie la creșterea rezistenței organismului la boli. El poate ameliora alergiile, prin reducerea activității mastocitelor, care eliberează substanțe chimice ce provoacă reacții alergice. De asemenea, polenul deține puternice proprietăți antibacteriene, motiv pentru care el poate distruge bacterii precum E. coli, stafilococii sau Salmonella.
 • Grăbește vindecarea rănilor
  Acționând în calitate de puternic antioxidant și antiinflamator, polenul este inclus în unele produse de îngrijire a pielii. El accelerează vindecarea rănilor și a arsurilor, fiind la fel de eficient precum sulfadiazina de argint, un antibiotic utilizat topic în tratamentul arsurilor.Un studiu efectuat pe animale a arătat eficiența aplicării unui balsam cu polen în tratarea arsurilor, acesta accelerând considerabil vindecarea, spre deosebire de medicamentele obișnuite. Totodată, datorită proprietăților lui antimicrobiene, polenul împiedică apariția infecțiilor, care reprezintă un factor de risc în cazul arsurilor și al tăieturilor.
 • Diminuează simptomele menopauzei
  Menopauza se manifestă prin transpirații nocturne, bufeuri, tulburări de somn și modificări ale dispoziției. Polenul poate ameliora aceste simptome, potrivit unui studiu la care au participat 46 de femei ce se confruntau cu simptomele menopauzei. Acestea au prezentat o reducere considerabilă a simptomelor în urma administrării de miere și polen.

Cum se consuma polenul?

Polenul poate fi consumat ca atare, sub formă de granule sau ca suplimente nutritive. El are un gust aromat și ușor amărui, care este influențat de polenul florii din care provine. Se recomandă să începi o cură cu polen prin consumul unei cantități mici la început, de un sfert de linguriță pe zi, pe care să o mărești treptat, pentru a evita o posibilă reacție alergică. Astfel, poți ajunge la o cantitate de o linguriță de polen pe zi, pe care să o consumi pe o durată de aproximativ 4 săptămâni, pentru a urma o cură completă cu polen.

Reacții alergice

Persoanelor cu alergie la polenul de flori li se recomandă un test alergologic înainte de a consuma produsul apicol, pentru a evita simptomele asociate unei reacții alergice. De asemenea, acesta poate reacționa cu medicamentele anticoagulante, motiv pentru care este recomandat consultul medicului în cazul în care administrezi astfel de medicamente înainte de a consuma polen.

Totodată, se recomandă evitarea consumului de polen pe durata sarcinii și a alăptării.

Datorită compoziției sale unice, polenul poate fi consumat pentru a furniza organismului substanțele nutritive esențiale unei funcționări optime.

Referinte:

Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/

Biological activity of propolis-honey balm in the treatment of experimentally-evoked burn wounds – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24284491/

Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26171198/

Bee Pollen Benefits and Side Effects – https://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects

What Is Bee Pollen? https://www.verywellhealth.com/bee-pollen-what-should-i-know-about-it-88312

Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23305281/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button