Fiind caracterizată de o stare accentuată de neliniște, care poate fi însoțită de transpirație, palpitații și nervozitate, anxietatea poate fi copleșitoare, cu precădere atunci când se manifestă pe o perioadă îndelungată.
Meditația s-a dovedit eficientă în ameliorarea anxietății și în reducerea stresului, printr-o mai bună reglare a emoțiilor. Dintre tipurile de meditație existente, cea Mindfulness este recomandată persoanelor anxioase. Află în continuarea acestui articol cum poate ea să te ajute în controlarea episoadelor de anxietate.
Ce este meditația Mindfulness?
Meditația Mindfulness urmărește eliminarea stresului și a anxietății, prin conștientizarea și acceptarea gândurilor și a emoțiilor din prezent. Prin practicarea acesteia poți învăța să trăiești în prezent, fără să fii copleșit de remușcări din trecut sau de temeri cu privire la viitor.
Beneficiile acestui tip de meditație se răsfrâng atât asupra îmbunătățirii stării de spirit și a diminuării anxietății, cât și asupra stării generale de sănătate, contribuind la ameliorarea afecțiunilor gastrointestinale și a tulburărilor alimentare.
Efectele meditației Mindfulness asupra anxietății, cunoscute încă din anii 1970În anii 1970 doctorul Jon Kabat-Zinn a dezvoltat programul Mindfulness-Based Stress Reduction la Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts. În cadrul acestui program care s-a desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni, medicul a utilizat meditația Mindfulness pentru a îmbunătăți sănătatea mentală și pentru a ameliora durerea cronică a pacienților.
La finalul celor 8 săptămâni, pacienții au obținut rezultate mai bune la testele psihologice, dar și o ameliorare a durerii. De asemenea, ei au remarcat o îmbunătățire a calității vieții, spre deosebire de persoanele care nu au practicat meditația.
De-a lungul anilor, meditația Mindfulness și-a dovedit beneficiile asupra îmbunătățirii sănătății mentale și a reducerii stresului. Într-un studiu realizat de către Neurologul Amishi Jha, la care au participat soldații Corpului de Marină al Statelor Unite, s-a dovedit că practicarea meditației Mindfulness îmbunătățește memoria și puterea de decizie în condiții de stres. De asemenea, ea reduce riscul de stres post-traumatic.
Tehnici de meditație Mindfulness
Există numeroase tehnici de Mindfulness, dar fiecare dintre acestea urmărește acordarea unei atenții sporite gândurilor și emoțiilor prezente. Iată care sunt câteva dintre acestea:
- Concentrează-te pe respirație
Începe să practici meditația Mindfulness prin concentrarea asupra propriei respirații, fără să încerci să o modifici. Observă modul în care corpul tău inspiră și expiră și continuă să te concentrezi pe respirație, chiar dacă vei fi tentat să îți îndrepți atenția în altă parte. - Observă elementele senzoriale din jurul tău
Acordă atenție stimulilor vizuali, olfactivi, auditivi, gustativi și senzoriali din jurul tău și acceptă-i fără judecată, asigurându-te că îți continui procesul de meditație. - Identifică și acceptă emoțiile
Conștientizează emoțiile pe care le resimți pe durata meditației și acceptă-le, fără să le apreciezi ca fiind bune sau rele. Încearcă să îți păstrezi o atitudine relaxată atunci când aceste emoții apar și lasă-le să treacă. - Rezistă dorințelor
Este posibil, mai ales în cazul în care te confrunți cu o dependență de o anumită substanță, să apară dorința de o consuma. Analizează modul în care reacționează corpul tău la această dorință și încearcă să îi reziști.
Sfaturi pentru o meditație de tip Mindfulness
Observația fără judecată este esențială în meditația Mindfulness. Alege momentul potrivit pentru tine. Ideal ar fi să faci meditație dimineața, însă dacă nu poți e util și în timpul zilei. Poți începe cu 5 minute de meditație, pentru a mări treptat durata până la cât îți permite timpul și consideri că este benefic pentru tine. Pe durata fiecărei ședințe asigură-te că acorzi atenție semnelor pe care corpul tău ți le transmite.
Inspiră profund pe nas și expiră pe gură, conștientizând ce se întâmplă cu tine și cu mediul înconjurător, pentru a putea gestiona mai bine momentele stresante cu care te poți confrunta, cât și pentru a elimina gândurile anxioase.
Deși la prima vedere poate părea simplu să meditezi, este nevoie de exercițiu, pentru a putea să îți conștientizezi și să îți accepți fără judecată emoțiile și gândurile. Dacă vei exersa zilnic pentru câteva minute, aceasta va deveni un obicei la care vei apela de fiecare dată când ai nevoie de un moment de liniștite.
Notează într-un jurnal progresele pe care le observi cu fiecare ședință urmată. Practicând cu regularitate această formă de meditație te vei conecta mult mai bine cu tine și îți vei putea explora emoțiile și trăirile interioare, pentru a reduce stresul și anxietatea, cât și pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit.
Resurse:
Mindfulness-based stress reduction – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894868/
Meditation: A simple, fast way to reduce stress – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/meditation/in-depth/meditation/art-20045858
How Meditation Can Help Generalized Anxiety Disorder – https://www.verywellmind.com/the-benefits-of-meditation-for-generalized-anxiety-disorder-4143127