fbpx
Psihoterapie Integrativa

Terapia imago

Terapia Imago este o abordare unică a psihoterapeuților de cuplu care subliniază importanța înțelegerii nevoilor emoționale mai profunde și a rănilor care stau la baza majorității conflictelor relaționale.

Dezvoltată de Harville Hendrix și soția sa, Helen LaKelly Hunt, terapia Imago se bazează pe ideea că toți avem modele inconștiente de comportament care sunt influențate de experiențele noastre din copilărie și de relațiile pe care le-am avut cu îngrijitorii noștri.

Conform teoriei Imago, toți avem o „imagine de bază” a partenerului ideal care se formează în copilăria timpurie. Această imagine se bazează pe calitățile pozitive și negative ale îngrijitorilor noștri și este adesea inconștientă. Pe măsură ce îmbătrânim și întrăm în relații romantice, căutăm inconștient parteneri care întruchipează calitățile pozitive și negative ale îngrijitorilor noștri. Acest lucru poate duce la multe conflicte și frustrare în relații, deoarece partenerii noștri nu reușesc inevitabil să se ridice la nivelul imaginii noastre idealizate.

Terapia cu Imago caută să ajute cuplurile să înțeleagă și să vindece aceste tipare inconștiente de comportament, oferind un mediu sigur și de susținere în care își pot explora sentimentele și nevoile. Terapeutul acționează ca un ghid, ajutând cuplurile să comunice mai eficient și să dezvolte empatie și înțelegere pentru experiențele celuilalt.

Citeste si: Ce inseamna o relatie sanatoasa?

Unul dintre instrumentele cheie folosite în terapia imago este „Dialogul Imago”, o tehnică de comunicare structurată care încurajează cuplurile să se asculte unul pe celălalt și să-și exprime sentimentele și nevoile fară a judeca. Prin dialogul Imago, cuplurile pot învăța să comunice mai eficient și să dezvolte o înțelegere mai profundă a perspectivelor celuilalt.

Cum decurge Dialogul Imago?

Iată pașii de bază ai dialogului Imago:

Pasul 1: Oglindirea

Primul pas al dialogului Imago se numește oglindire. În acest pas, un partener vorbește, în timp ce celălalt partener ascultă fără a întrerupe. După ce partenerul care vorbește a terminat de vorbit, partenerul care ascultă repetă ceea ce a auzit, folosind aceleași cuvinte și același ton al vocii. Acest lucru permite partenerului care vorbește să se simtă auzit și validat.

Pasul 2: Validarea

Al doilea pas al Dialogului Imago se numește validare. În acest pas, partenerul care ascultă validează sentimentele și experiențele partenerului vorbitor, chiar dacă nu este neapărat de acord cu ele. Aceasta implică recunoașterea faptului că sentimentele și experiențele partenerului vorbitor sunt valide și de înțeles, având în vedere perspectiva lor.

Pasul 3: Empatie

Al treilea pas al Dialogului Imago se numește empatie. În acest pas, partenerul care ascultă încearcă să se pună în pielea partenerului vorbitor și să-și înțeleagă perspectiva la un nivel mai profund. Aceasta implică să îți imaginezi cum trebuie să te simți în situația partenerului și să exprimi empatie și înțelegere pentru experiența acestuia.

Pasul 4: Exprimarea nevoilor

Al patrulea pas al Dialogului Imago se numește exprimarea nevoilor. În acest pas, partenerul care vorbește este încurajat să-și exprime nevoile și dorințele într-un mod fără vina. Aceasta presupune folosirea afirmațiilor „eu” pentru a-și exprima nevoile și evitarea limbajului care învinovățește sau critică partenerului.

Pasul 5: Negocierea

Pasul final al Dialogului Imago se numește negociere. În acest pas, partenerii lucrează împreună pentru a găsi o soluție reciproc agreabilă la problema în cauză. Aceasta implică găsirea unui compromis care să răspundă nevoilor ambilor parteneri și să lucreze împreună pentru a implementa soluția.

Urmând acești pași, cuplurile își pot îmbunătăți comunicarea și își pot aprofunda înțelegerea reciprocă a perspectivelor celuilalt. Dialogul Imago este un instrument puternic care poate ajuta cuplurile să construiască relații mai puternice și mai împlinite.

Citeste si: Sindromul salvatorului: Ce este și cum te poți vindeca?

Un alt aspect important al terapiei imago este conceptul de „re-parenting”. Acesta implică identificarea nevoilor și rănilor nesatisfăcute din copilărie și oferirea sprijinului și a validării care lipseau. Procedând astfel, cuplurile pot vindeca răni vechi și pot dezvolta un sentiment mai profund de conexiune și intimitate unul cu celălalt.

Ce spun cercetările despre terapia Imago?

De-a lungul anilor, au existat mai multe studii de cercetare efectuate asupra terapiei imago pentru a evalua eficacitatea acesteia în îmbunătățirea relațiilor de cuplu.

Un studiu, publicat în Journal of Marital and Family Therapy în 2010, a constatat că terapia Imago a fost eficientă în reducerea suferinței relaționale și creșterea satisfacției relaționale pentru cuplurile care au participat la terapie. De asemenea, studiul a constatat că efectele terapiei cu Imago au durat până la doi ani după încheierea terapiei.

Un alt studiu, publicat în Journal of Couple and Relationship Therapy în 2013, a constatat că terapia Imago a fost eficientă în reducerea severității conflictului și creșterea nivelurilor de intimitate, comunicare și empatie în cuplurile care au participat la terapie. De asemenea, studiul a constatat că terapia Imago a fost mai eficientă decât terapia tradițională de cuplu comportamentală.

O revizuire a cercetării privind terapia Imago, publicată în Journal of Couple and Relationship Therapy în 2016, a concluzionat că terapia Imago este o abordare promițătoare a psihoterapeuților de cuplu și că are potențialul de a îmbunătăți satisfacția relațională, comunicarea și intimitatea emoțională.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin eficacitatea terapiei Imago, studiile efectuate până acum sugerează că aceasta poate fi o abordare eficientă pentru îmbunătățirea relațiilor de cuplu. Explorând nevoile emoționale mai profunde și rănile care stau la baza conflictelor relaționale, cuplurile pot dezvolta o înțelegere mai profundă unul față de celălalt și pot învăța să comunice mai eficient.

NewMedicine

NewMedicine.ro este singura revista din Romania dedicata exclusiv medicinei integrative holistice. Aici veti gasi informatii despre terapii alternative si complementare, dar si despre cum sunt aplicate acestea in medicina conventionala.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button