fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Ginseng siberian

Denumire științifică: Eleutherococcus senticosus
Cuprins

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), cunoscut și sub numele de Eleuthero, se folosește de secole în țările din Est, inclusiv în China și Rusia.

În ciuda numelui său, este complet diferit de ginsengul american (Panax quinquefolius) și asiatic (Panax ginseng) și are diferite componente chimice active.

Ingredientele active din ginsengul siberian, numite eleuterozide, pot stimula sistemul imunitar.

Ginsengul siberian a fost folosit în mod tradițional pentru a preveni răcelile și gripa și pentru a crește energia, longevitatea și vitalitatea.

Ginsengul siberian este utilizat pe scară largă în Rusia ca „adaptogen”. Un adaptogen este o substanță care ar trebui să ajute corpul să facă față mai bine stresului mental sau fizic.

Ginseng siberian beneficii – Pentru ce este bun?

Răceli și gripe

Există cercetări clinice arată că, administrarea în termen de 72 de ore de la apariția simptomelor, a unui produs care conține ginseng siberian împreună cu planta Andrographis, poate ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii. Unele simptome se pot ameliora după 2 zile de tratament. Cu toate acestea, este nevoie în general de 4-5 zile de tratament pentru a simți beneficiile la maxim.
Există cercetări care sugerează, de asemenea, că această combinație de ginseng siberian și andrographis ameliorează simptomele de răceală la copii mai bine decât echinacea.

Tulburare bipolară

Administrarea ginsengului siberian împreună cu litiu pe cale orală timp de 6 săptămâni pare să inducă o rată de răspuns și o remisiune similară cu cea a administrării de litiu plus fluoxetină la persoanele cu tulburare bipolară.

Diabet

Ginsengul siberian poate ajuta la scăderea nivelului glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Herpes simplex 2 (HSV-2)

Ginsengul siberian standardizat care conține eleutheroside 0,3% (Elagen), pare să reducă numărul, severitatea și durata infecțiilor cu herpes simplex tip 2.

Performanța fizică

Se spune adesea că ginsengul siberian îmbunătățește performanța atletică și crește forța musculară. În timp ce unele studii au găsit rezultate pozitive, altele au descoperit că ginsengul siberian nu a avut niciun efect.

Calitatea vieții

Un studiu a constatat că persoanele în vârstă care au luat ginseng siberian au avut o sănătate mintală și o funcționare socială mai bune după 4 săptămâni de terapie, comparativ cu cei care au luat placebo. Dar după 8 săptămâni, beneficiile au început să dispară.

Sub ce formă se găsește ginsengul siberian?

Oamenii folosesc rădăcina ginsengului siberian pentru a face suplimente.

Rădăcina are un amestec de componente numite eleuterozide despre care se crede că au beneficii pentru sănătate. Printre celelalte ingrediente se numără substanțele chimice numite polizaharide, care s-au dovedit că stimulează sistemul imunitar și scad nivelul zahărului din sânge la testele realizate pe animale.

Ginsengul siberian se găsește sub formă de:

Capsule de ginseng siberian – Cum se administrează?

ginseng siberian alevia

Consumă acest produs pe cale orală.

Urmează toate instrucțiunile de pe ambalajul produsului.

Dozajul se stabilește în funcție de afecțiunea pentru care este utilizat produsul.

Dacă ai întrebări, adresează-te medicului sau farmacistului.

Deoarece ginsengul siberian poate cauza probleme cu somnul, nu îl consuma aproape de culcare.

Ginsengul siberian nu trebuie utilizat mai mult de 2 luni.

Dacă starea ta persistă sau se agravează sau dacă crezi că ai putea avea o problemă medicală gravă, solicită asistență medicală imediată.

Pulbere ginseng siberian – Cum se administrează?

pulbere ginseng siberian

Informatii nutritionale/100g:

Energie – 214kcal / 871kj
Grasimi – 2.20g
Din care grasimi saturate – 0.56g
Carbohidrati – 1.61g
Din care zahar – 0.50g
Proteine – 10.63g
Fibre – 72.73g
Sare – 0.010g

Recomandari de utilizare: se recomanda utilizarea zilnica de aproximativ 5g. Ca si modalitate de introducere in alimentatie se poate adauga in apa, smoothiuri sau sucuri de fructe.

Extract ginseng siberian – Cum se administrează?extract ginseng siberian

Pentru a va imbunatati viata de zi cu zi – luati 3 ml pe zi dimineata sau la pranz, inainte sau dupa masa.
Pentru a va stimula sistemul imunitar – luati 3 ml de doua ori pe zi, dimineata si dupa-amiaza devreme. Dupa o perioada de trei luni, se recomanda sa faceti o pauza de aproximativ 2 saptamani.
Daca va antrenati puternic si doriti sa imbunatatiti starea generala a corpului in mod natural – luati 3 ml de doua ori pe zi, dimineata si inainte de un antrenament. Dupa o perioada de trei luni, se recomanda sa faceti o pauza de aproximativ 2 saptamani.

Tablete ginseng siberian – Cum se administrează?

tablete Ginseng Siberian cosmopharm

ADMINISTRARE Adulti: 1-2 tablete/zi

Calitatea multor suplimente pe bază de plante, inclusiv a ginsengului siberian, poate varia foarte mult.

Au fost realizate teste pe produsele comerciale care pretind că conțin ginseng siberian și s-a constatat că până la 25% dintre produse nu conțineau deloc planta.

Cumpără ginseng siberian și alte suplimente din plante de la producători de renume!

Contraindicații

Atunci când este administrat corect, ginsengul siberian nu are efecte adverse, deși sunt necesare mai multe studii.

Întrerupe utilizarea dacă simți vreun disconfort de orice fel.

A lua prea mult eleuthero poate duce la efecte secundare nedorite. Dacă începi să ai următoarele simptome oprește adminstrarea:

  • anxietate
  • stări depresive
  • somnolenţă
  • dureri de cap
  • insomnii
  • iritabilitate

Studii

Improvement of light and color perception in humans upon prolonged administration of eleutherococcus – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15500052/
Deconstructing an Adaptogen: Eleutherococcus senticosus – https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2008/07000/Deconstructing_an_Adaptogen__Eleutherococcus.8.aspx
Selected herbals and human exercise performance – https://academic.oup.com/ajcn/article/72/2/624S/4729720

EFFECTS OF SIBERIAN GINSENG (ELEUTHEROCOCCUS SENTICOSUS MAXIM.) ON ELDERLY QUALITY OF LIFE: A RANDOMIZED CLINICAL TRIAL – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167494304000470?via%3Dihub

Siberian Ginseng Results in Beneficial Effects on Glucose Metabolism in Diabetes Type 2 Patients: A Double Blind Placebo-Controlled Study in Comparison to Panax Ginseng – http://www.sciepub.com/reference/25660

The Effect of Siberian Ginseng (Eleutherococcus senticosus) on Substrate Utilization and Performance During Prolonged Cycling – https://aquila.usm.edu/fac_pubs/4038/

Sursa foto: https://www.dragonherbs.com/ginseng-asian-american-eleuthero

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button