fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapia craniosacrala, tratament pentru durerile de spate

Exista multe terapii alternative noninvazive care te pot ajuta sa scapi de durerile de spate. Terapia craniosacrala este una dintre ele, iar studiile au dovedit acest lucru.

Fie vorbim de sciatică, scolioză, spasme musculare sau hernia de disc, durerile de spate pot fi un calvar pentru oricine se confruntă cu ele.

Există multe terapii alternative noninvazive care te pot ajuta să scapi de durerile de spate.

Terapia craniosacrala este una dintre ele, iar studiile au dovedit acest lucru.

Ce este Terapia Craniosacrala?

Pentru a înțelege modul în care funcționează această terapie, ar trebui să știi mai întâi cum funcționează sistemul craniosacral.

Sistemul craniosacral este format din principalele părți ale sistemului nervos central, adică oasele din craniu, coloana vertebrală și coccisul. Acest sistem este, de asemenea, conectat la alte sisteme ale corpului, care sunt în principal responsabile de mișcările noastre.

Este de la sine înțeles că creierul și măduva spinării, principalele componente ale sistemului nervos central, sunt vitale pentru capacitatea noastră de a funcționa corect.

Acestea fiind spuse, orice traumatism, vătămare sau comoție poate afecta sistemul cranio-sacral, blocând tranzitul normal al lichidului cefalorahidian, adică a fluidului din jurul creierului și măduvei spinării.

Astfel, ori de câte ori există un blocaj la nivelul sistemului craniosacral, terapeutul cu ajutorul mâinilor aplică o presiune pe corp. Această presiune este atât de blândă încât nu depășește 5 grame. Aceasta elimină „blocajele” din fluxul normal, ceea ce sporește capacitatea organismului de a se vindeca.

Terapeutul trebuie să fie capabil să identifice mai întâi impulsurile primare ale sistemului craniosacral, cum ar fi: rata, simetria și „energia” pulsului.

Această evaluare se poate face în câteva părți ale corpului, cum ar fi picioarele, articulațiile, coccisul, diafragma, umerii și capul.

Este terapia craniosacrala un tratament eficient pentru durerile de spate?

Exista câteva studii care au analizat eficiența terapiei craniosacrale în tratarea durerilor. Mai jos poți găsi câteva dintre acestea:

  • Pentru a evalua eficacitatea terapiei craniosacrale în comparație cu alte tratamente, cum ar fi masajul, Journal of Alternative Medicine a realizat un studiu, în care 64 de pacienți cu dureri de spate cronice nespecifice au fost repartizați în două grupuri. Un grup a beneficiat de 10 sesiuni de terapie craniosacrala, iar celălalt grup a beneficiat de 10 sesiuni de masaj tradițional.
    După 10 ședințe de terapie craniosacrală, pacienții au afirmat că simt o îmbunătățire mai semnificativă a intensității durerii decât cei care au beneficiat de ședințe de masaj tradițional.
  • Un studiu similar a fost publicat de Centrul Național pentru Informații despre Biotehnologie (NCBI) privind tratamentul pacienților cu dureri de spate nespecifice, lombare. Dar acest studiu a comparat terapia craniosacrală cu terapia Trigger Points. În acest caz, ambele grupuri au demonstrat o reducere semnificativă a durerii. Cu toate acestea, terapia craniosacrala a fost mai eficientă în reducerea intensității și frecvenței durerii la pacienții cu dureri lombare.
  • Un studiu de caz realizat de terapeuții de la Institutul Upledger au arătat cât de eficientă este terapia craniosacrala în tratarea durerii, în cazul unui soldat în rezerva. Pacientul nu reușea să stea în picioare prea mult timp. După ședințele de terapie craniosacrala, durerile au dispărut. Deși era sceptic în a încerca un astfel de masaj, soldatul a declarat că rezultatele sunt “fantastice”.

 

Câte ședințe de terapie craniosacrala sunt necesare pentru durerea de spate?

Procesul de vindecare diferă de la o persoană la alta.

După prima ședință de evaluare terapeutul îți va spune câte sesiuni sunt necesare pentru tratarea durerilor de spate.

În general, adulții au nevoie de 4-12 ședințe pentru a trata afecțiuni care sunt cronice sau mai complexe. Cu cât o afecțiune are un istoric mai lung, cu atât durează mai mult tratamentul. Indiferent de vârstă, există de obicei o schimbare vizibilă după prima ședință.

Mulți oameni consideră că terapia este atât de plăcută și atât de benefică pentru sănătatea și bunăstarea lor generală, încât continuă să facă ședințe regulat chiar și după ce simptomele lor inițiale au fost atenuate.

Cât costă o ședință de terapie craniosacrala?

Prețul mediu pentru o ședință de terapie craniosacrala este de 150 de Lei.

În general, prețul pentru prima ședință este mai mare decât prețul pentru restul ședințelor, deoarece include evaluarea inițială și durează mai mult.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/@olly

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button