fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Gheara diavolului

Originară din Africa de Sud, Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) și-a primit numele de la cârligele minuscule care îi acoperă fructele.
Cuprins

Originară din Africa de Sud, Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) și-a primit numele de la cârligele minuscule care îi acoperă fructele. Din punct de vedere istoric, gheara diavolului a fost utilizată pentru a trata durerea, problemele hepatice și renale, febra și malaria. De asemenea, a fost utilizată în unguente pentru a vindeca răni, furuncule și alte probleme ale pielii.

Gheara diavolului a fost introdusă în Europa la începutul anilor 1900, unde rădăcinile uscate au fost folosite pentru a restabili pofta de mâncare, ameliora arsurile la stomac și pentru a reduce durerea și inflamația.

Astăzi, gheara diavolului este folosită în medicina integrativa ca un ajutor posibil eficient în tratarea durerilor de spate sau a durerii osteoartritei. Gheara diavolului este uneori administrată împreună cu un antiinflamator, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul (Advil, Nurofen), naproxenul (Aleve), celecoxibul, diclofenacul, indometacina, meloxicamul și altele.

În acest articol vom prezenta care sunt beneficiile potențiale ale ghearei diavolului.

Ce este gheara diavolului?

Gheara diavolului este o plantă cu flori din familia susanului. Rădăcina sa conține mai mulți compuși activi din plante și este utilizată ca supliment pe bază de plante.

Gheara diavolului conține glicozide iridoide, o clasă de compuși care a demonstrat efecte antiinflamatorii. [1]

Unele studii, dar nu toate, sugerează că glicozidele iridoide pot avea și efecte antioxidante. Asta înseamnă că planta poate avea capacitatea de a îndepărta efectele dăunătoare ale radicalilor liberi [2,3,4].

Din aceste motive, suplimentele cu gheara diavolului au fost studiate ca un remediu potențial pentru afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita și guta. În plus, există păreri care susțin că gheara diavolului este benefică în reducerea durerii și că poate sprijini pierderea în greutate.

Poți găsi suplimente cu gheara diavolului sub formă de extracte concentrate și capsule, sau măcinate într-o pulbere fină. Este, de asemenea, utilizată ca ingredient în diferite ceaiuri de plante.

Gheara diavolului beneficii

Poate ameliora osteoartrita

Gheara diavolului a avut rezultate bune în studiile clinice pentru osteoartrită (Dougados, 2001; Leblan, 2000; Mahomed, 2004; Wegener, 2003).

Osteoartrita, cea mai frecventă formă de artrită, apare atunci când cartilajul protector care acoperă capetele oaselor începe să se uzeze. Osteoartrita se agravează de obicei în timp și, din păcate, nu există niciun remediu disponibil. Acestea fiind spuse, gheara diavolului este o opțiune pentru a ajuta la gestionarea durerii și a lipsei de mobilitate.

Un studiu care s-a desfășurat timp de 4 luni a arătat că, gheara diavolului a fost la fel de eficientă în reducerea durerii și a disconfortului ca medicamentul prescris în mod tradițional, diacerina (Leblan, 2000). În plus, pacienții din grupul de tratament au raportat o nevoie mai mică de a-și suplimenta medicația pentru osteoartrită cu medicamente antiinflamatoare sau analgezice suplimentare (acetaminofen, ibuprofen).

Prin scăderea dependenței de aceste analgezice tradiționale, utilizarea ghearei diavolului poate reduce, de asemenea, problemele hepatice și stomacale, care sunt frecvente cu utilizarea obișnuită a acetaminofenului și a ibuprofenului. Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua în continuare eficacitatea ghearei diavolului și a efectelor sale pe termen lung.

Poate contribui la ameliorarea durerilor de spate și gât

Există studii preliminare care sugerează că gheara diavolului ar putea ajuta la ameliorarea durerilor de gât și de spate. Într-un studiu efectuat pe 197 de bărbați și femei cu dureri lombare cronice, cei care au luat gheara diavolului în fiecare zi, timp de o lună, au spus că simt mai puțină durere și au nevoie de mai puține analgezice decât cei care au luat placebo.[5]

Un alt studiu care s-a desfășurat timp de 54 de săptămâni, a comparat 38 de persoane care au luat gheara diavolului cu 35 de persoane care au luat analgezicul rofecoxib (Vioxx). Pentru acești oameni, gheara diavolului a funcționat la fel de bine ca Vioxx pentru a ușura durerea. Vioxx a fost scos de pe piață, deoarece crește riscul de probleme cardiace.[6]

Greara diavolului poate fi benefică și pentru următoarele afecțiuni, însă dovezile existente sunt insuficiente pentru a demonstra eficacitatea acesteia:

 • Fibromialgie
 • Gută
 • Colesterol ridicat
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Dureri musculare
 • Migrene
 • Indigestie (dispepsie)
 • Febră
 • Crampe menstruale (dismenoree)
 • Menstruație neregulată
 • Dificultăți în timpul nașterii
 • Inflamatia unui tendon (tendinită)
 • Alergii
 • Boli de rinichi și vezică
 • Vindecarea rănilor, atunci când este aplicată pe piele

Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua gheara diavolului pentru aceste utilizări.

Sub ce formă se găsește?

Gheara diavolului se găsește sub forma de capsule, tablete, extracte lichide și unguente topice. Ceaiurile (infuzii) pot fi preparate și din rădăcina uscată de gheara diavolului.

Cumpără gheara diavolului de pe DrMax.ro

ce este gheara diavolului

Cum se consuma?

Daca iei în considerare să consumi suplimente pe baza de plante consulta un medic înainte.

Folosește gheara diavolului conform indicațiilor de pe ambalaj sau conform instrucțiunilor medicului, farmacistului sau altui furnizor de asistență medicală.

Nu lua gheara diavolului sub diferite forme (extract, pulbere, ceai, tinctură, etc.) în același timp.

Contraindicații

Plantele medicinale pot fi benefice în cazul anumitor afecțiuni. Însă, acestea pot avea efecte secundare și pot interacționa cu alte plante, suplimente sau medicamente.

Dacă iei doza recomandată de medic sau de pe ambalaj, efectele secundare ar trebui să fie minore.

Dozele mari pot provoca probleme ușoare de stomac la unele persoane. Cercetările realizate până în prezent nu au studiat efectele consumului îndelungat de gheara diavolului.

Persoanele cu ulcere de stomac, ulcere duodenale sau calculi biliari nu trebuie să ia gheara diavolului. Studiile arată că gheara diavolului poate provoca reacții adverse gastrointestinale.

Femeile gravide și care alăptează nu ar trebui să ia gheara diavolului, deoarece nu există studii care să arate că gheara diavolului este sigură.

Persoanele cu boli de inimă, hipertensiune arterială sau tensiune arterială scăzută ar trebui să întrebe medicii înainte de a lua gheara diavolului.

Studii

1. Anti-inflammatory iridoids of botanical origin – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22414102/

2. Antioxidant Activity and Bioactive Constituents of the Aerial Parts of Harpagophytum Procumbens Plants – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13102818.2010.10817879

3. Harpagophytum procumbens prevents oxidative stress and loss of cell viability in vitro – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23982320/

4. Screening pharmaceutical preparations containing extracts of turmeric rhizome, artichoke leaf, devil’s claw root and garlic or salmon oil for antioxidant capacity – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12906755/

5. Effectiveness of Harpagophytum extract WS 1531 in the treatment of exacerbation of low back pain: a randomized, placebo-controlled, double-blind study – https://www.semanticscholar.org/paper/Effectiveness-of-Harpagophytum-extract-WS-1531-in-a-Chrubasik-Junck/57e0ce4aa6bdb3beb76f13a7ff00b7592c9bb356

6. Herbal medicine for low-back pain – https://www.cochrane.org/CD004504/BACK_herbal-medicine-for-low-back-pain

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button