fbpx
Medicina integrativaVitamineVitamine si Suplimente

Vitamina B6

Piridoxina
Cuprins

Vitamina B6, sau piridoxina, are rol în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, dar și în sintetizarea celulelor roșii din sânge și a unor neurotransmițători.

Ce este Vitamina B6?

Vitamina B6 este o vitamină care acționează la nivelul sistemului nervos central și al metabolismului. Aceasta are rol în transformarea alimentelor în energie și contribuie la formarea neurotransmițătorilor, cum sunt serotonina și dopamina.

Vitamina B6 sau piridoxina face parte din complexul de vitamine B.

Complexul de vitamine B este responsabil cu buna funcționare a celulelor. Acestea iau parte la procese interne precum metabolismul, sintetizarea celulelor roșii din sânge, și mențin sănătatea celulelor în general.

Cunoscută și sub numele de piridoxină, vitamina B6 este o vitamină solubilă în apă, la fel ca celelalte vitamine din complexul B. Organismul nu stochează vitamina B6 și eliberează orice exces prin urină, de aceea aceasta trebuie suplimentată prin aportul alimentar zilnic.

Consumul de cantități adecvate de vitamina B6 sprijină sănătatea optimă și poate preveni și trata chiar și boli cronice.

O dietă normală asigură necesarul de vitamina B6, riscul de deficiență fiind foarte mic.

Vitamina B6 este implicată și în producția de hemoglobină, proteina din sânge care transportă oxigenul în tot corpul.

Vitamina B6 (Piridoxină) beneficii

Depresia și reglarea dispoziției

Vitamina B6 este semnificativă în reglarea dispoziției. Acest lucru se datorează parțial faptului că vitamina este necesară în formarea neurotransmițătorilor care reglează emoțiile, inclusiv serotonina, dopamina și acidul gama-aminobutiric (GABA). [1]

Vitamina B6 este contribuie, de asemenea, la scăderea nivelului ridicat al aminoacidului homocisteină din sânge, care a fost corelat cu depresia și alte probleme psihiatrice.

Mai multe studii au arătat că simptomele depresive sunt asociate cu un nivel scăzut al vitaminei B6 din sânge și cu aportul sărac al acesteia, în special la adulții care prezintă un risc crescut de deficit de vitamina B.

Un studiu care a implicat 250 de adulți a constatat că nivelurile deficitare de vitamina B6 din sânge au dublat probabilitatea de aparitie a depresiei. [2]

Cu toate acestea, utilizarea vitaminei B6 pentru prevenirea sau tratarea depresiei nu s-a dovedit a fi eficientă.

Buna funcționare și dezvoltarea (la copii) a creierului

Vitamina B6 este responsabilă cu buna dezvoltare a creierului la copii și funcționarea lui în condiții optime la persoanele de toate vârstele.

Piridoxina ajută organismul să producă hormonii serotonină, care reglează starea de spirit, dar și noradrenalină, care ajută corpul să facă față stresului.

Vitamina B6 contribuie la producția de melatonină, care este importantă în reglarea ceasului intern și a somnului.

Boala Alzheimer

Unele studii spun că vitamina B6 împreună cu B12 și folatul pot juca un rol important în încetinirea declinului cognitiv și deteriorarea memoriei odată cu vârstă.

Deoarece vitamina B6 reglează nivelul aminoacidului homocisteină din sânge poate facilita scăderea riscului de accident vascular cerebral, boala Alzheimer și depresie. [3]

Cu toate acestea, o revizuire a 19 studii a concluzionat că suplimentarea cu B6, B12 și folat nu a îmbunătățit funcția creierului sau a redus riscul de Alzheimer. [4]

Sunt necesare mai multe cercetări care să analizeze efectul vitaminei B6 singure asupra nivelului de homocisteină și a funcției creierului pentru a înțelege mai bine rolul acesteia în îmbunătățirea sănătății creierului.

Prevenirea și tratarea anemiei

Datorită rolului său în producția de hemoglobină, vitamina B6 poate fi utilă în prevenirea și tratarea anemiei cauzate de deficiența de hemoglobină.

Hemoglobina este o proteină care furnizează oxigen celulelor. Când hemoglobina este scăzută, celulele nu primesc suficient oxigen. Drept urmare, apare anemia, care, dă o senzație de oboseală sau slăbiciune.

Studiile au indicat o legătură între nivelurile scăzute de vitamina B6 și anemie, în special la femeile însărcinate și la femeile aflate la vârsta fertilă. [5]

Un studiu de caz efectuat pe o femeie de 72 de ani cu anemie din cauza nivelului scăzut de B6 a constatat că tratamentul cu cea mai activă formă de vitamina B6 a îmbunătățit simptomele. [6]

Un alt studiu a constatat că administrarea zilnică a 75 mg de vitamina B6 în timpul sarcinii a scăzut simptomele anemiei la 56 de femei însărcinate care nu au răspuns la tratamentul cu fier. [5]

În ce alimente se găsește Vitamina B6 – Piridoxina?

Alimente bogate în Vitamina B6
Alimente Porție Vitamina B5 (mg)
Năut 1 cană 1.1
Ficat de vită 85 g 0.9
Ton 85 g 0.9
Piept de pui (prăjit) 85 g 0.5
Cartofi 1 bucată 0.4
Banană 1 bucată 0.4
Tofu ½ cană 0.1
Semințe 28 g 0.1

 

Cum se administrează Vitamina B6?

Specialiștii recomandă următoarele aporturi zilnice de vitamina B6:

Pediatrie
Sugari, de la naștere până la 6 luni: 0,1 mg
Sugari, de la 7 luni la 1 an: 0,3 mg
Copii, 1-3 ani: 0,5 mg
Copii, 4-8 ani: 0,6 mg
Copii, 9-13 ani: 1 mg
Băieți, 14-18 ani: 1,3 mg
Fete, 14-18 ani: 1,2 mg

Adulți
19-50 ani: 1,3 mg
Femei, peste 51 de ani: 1,5 mg
Bărbați, peste 51 de ani: 1,7 mg
Femeile gravide: 1,9 mg
Femeile care alăptează: 2 mg

Cum se manifestă lipsa de Vitamina B6 în organism?

Deficiențele de vitamina B6 nu sunt foarte des întâlnite, dar pot fi dezvoltate de o persoane care au o absorbție intestinală deficitară sau care folosesc estrogeni, corticosteroizi, anticonvulsivante sau alte medicamente.
Multe deficiențe ale vitaminei B6 sunt asociate cu niveluri scăzute ale altor vitamine B, cum ar fi vitamina B12 și folatul.

Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate duce în cele din urmă la un deficit de B6, la fel ca hipotiroidismul și diabetul.

Semnele și simptomele deficitului de vitamina B6 includ:

  • Neuropatie periferică cu furnicături, amorțeală și durere la nivelul mâinilor și picioarelor
  • Anemie
  • Convulsii
  • Depresie
  • Stare de confuzie
  • Un sistem imunitar slăbit

În cazuri rare, deficitul de vitamina B6 poate duce la un sindrom asemănător pelagrei, cauzată de deficitul sever de vitamină B3:

  • Dermatita seboreica
  • Inflamație a limbii
  • Inflamația și crăparea buzelor, cunoscută sub numele de cheiloză
  • La sugari, convulsiile pot persista chiar și după tratamentul cu anticonvulsivante.

Unele deficiențe, cum ar fi neuropatia periferică, pot exista pe tot parcursul vieții.

Contraindicații

Pentru vitamina B6 este contraindicată hipervitaminoza B6, deoarece nivelurile toxice pot provoca neuropatie senzorială și hipersensibilitate la piridoxină. [7]

Vitamina B6 poate fi toxică dacă concentrația sa în organism este prea mare, provocând:

  • Neuropatie senzorială
  • Degenerarea fibrelor senzoriale ale nervilor periferici
  • Degenerarea coloanelor dorsale ale măduvei spinării, care determină pierderea echilibrului însoțită de dureri ale membrelor și ataxie.

Condiția regresează treptat după încetarea administrării suplimentului până la redobândirea activității normale.
Cercetările pe această temă au constatat că durata administrării vitaminei este direct proporțională cu riscul de toxicitate evidentă clinic în raport cu doza totală administrată.

Alte efecte toxice pot fi:

  • Convulsii
  • Hipermotilitate
  • Diaree

Studii

    1. Relationship of neurotransmitters to the symptoms of major depressive disorder – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18494537/
    2. Vitamin B6 is associated with depressive symptomatology in Massachusetts elders – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18838531/
    3. The effect of vitamin B6 on cognition – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14584010/
    4. Effect of homocysteine lowering treatment on cognitive function: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22232016/
    5. Vitamin B6 deficiency and anemia in pregnancy – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19920848/
    6. Primary Acquired Sideroblastic Anaemia: Response to Treatment with Pyridoxal-5-Phosphate – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1588335/
    7. Vitamin B6 (Pyridoxine) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/
  • Sursa foto: https://magazine.x115.it/

    Bacescu Adnana

    Mă găsești printre cărți.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Back to top button