fbpx
Psihoterapie Integrativa

O ședință cu un psiholog online pentru sănătatea ta mentală în 2023

Probabil ai remarcat că din ce în ce mai mulți români au început să meargă la psiholog. Terapia nu mai este un subiect tabu în România, iar sănătatea mentala ar trebui să fie una dintre principalele preocupări pentru 2023.

Cercetările au arătat că ședințele cu un psiholog online sunt la fel de eficiente ca și terapia tradițională față în față.[1]

Psihoterapia online îți oferă, de asemenea, și câteva beneficii suplimentare, cum ar fi faptul că nu mai este nevoie să călătoresti, astfel economisești timp și bani.

Asta înseamnă că terapia online poate fi mult mai convenabilă decât terapia față în față. Terapia online te poate ajuta, de asemenea, să te simți mai puțin stigmatizat, deoarece nimeni nu te vede în cabinetul unui psiholog.

Ce este psihoterapia online?

Psihoterapia online este la fel ca și cea clasică, singura diferență este că se desfășoară pe internet. Poate include o terapie video sau chiar o conversație telefonică sau prin e-mail.

Profesioniștii care oferă sesiuni de terapie online pot fi psihologi, psihoterapeuți, consilieri, psihiatri sau terapeuți de familie.

Înainte de a decide dacă psihoterapia online este potrivită pentru tine, este important să iei în considerare nevoile tale. De ce îți dorești să apelezi la această terapie? Deși terapia online are multe beneficii, dacă ai provocari puternice sau momente de criza, atunci abordarea clasică poate fi mai benefică pentru tine.

psihoterapeut

Este psihoterapia online eficientă?

Da, terapia online, poate fi eficientă în multe cazuri.

Terapia online, la fel ca și cea clasică, se bazează foarte mult pe relația pe care o ai cu psihoterapeutul tău. Aceasta este esențială pentru o terapie de succes și se dezvoltă în timp. Fie că vorbim de ședințe față în față sau online, dacă terapeutul și clientul sunt compatibili, atunci și terapia va fi de succes.

O meta-analiză a 57 de studii, care au inclus peste 4.300 de clienți, a comparat terapia în persoană cu sesiunile online și a constatat că ambele au fost la fel de utile pentru pacienți.[2]

Autorul principal, Ashley Batastini, PhD, profesor asistent de consiliere, psihologie educațională și cercetare la Universitatea din Memphis din Tennessee, observă că grupul ei a analizat cercetările care datează de la sfârșitul anilor 1990. Studiile au inclus pacienți tratați pentru o gamă largă de afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresie, tulburări psihotice, traume și tulburări de alimentație, printre alte probleme. Studiile au inclus pacienți tratați (virtual și în persoană) într-o varietate de contexte, cum ar fi îngrijire privată, clinici universitare, centre de ambulatoriu, închisori și spitale.

Există mai puține dovezi că terapia furnizată prin comunicare asincronă (cum ar fi mesajele text sau e-mailul) este la fel de eficientă ca terapia prin vorbire în timp real între un pacient și furnizor, unul la unu. Studiile nu au comparat încă eficacitatea aplicațiilor de terapie cu consilierea individuală într-un mod care să demonstreze că funcționează la fel de bine.

Aplicațiile cu terapie bazată pe chat și text, de exemplu, nu ar trebui să înlocuiască terapia prin vorbire individuală tradițională. Psihoterapeuți sunt atenți la expresiile faciale, tonul vocii, ezitările și pauzele în conversație atunci când vorbesc cu tine. Ei nu pot face asta prin chat sau e-mail.

Dacă ți-ai propus ca în 2023 să încerci terapia online, este bine să cauți un psihoterapeut licențiat. Pentru a verifica dacă este autorizat de statul român, află numărul de autorizație al psihologului și caută-l pe site-ul Colegiului Psihologilor din România. Așa poți verifica dacă autorizația este reală.

Care sunt cele mai mari avantaje ale terapiei online?

Cel mai mare avantaj al sesiunilor de terapie online este că economisești timp și bani. Nu este nevoie să călătoresti la întâlniri, ceea ce înseamnă că nu mai e nevoie să cheltuiești bani pentru transport sau să ai costuri cu combustibilul.

De asemenea, psihoterapia online este o opțiune bună și dacă locuiești într-o zonă îndepărtată sau ai anumite limitări fizice care te-ar putea împiedica să te deplasezi la cabinet.

Un alt avantaj este flexibilitatea în programare. Nemaifiind condiționat de timpul pentru a te deplasa, poți mai ușor să încadrezi întâlnirile în jurul angajamentelor și vieții tale de zi cu zi. Mai mult, terapia online ar trebui să îți permită să discuți cu un terapeut din confortul casei tale sau din oricare alt loc pe care îl alegi, atât timp cât este un loc privat, cu o linie telefonică sigură sau conexiune la internet.

Citeste si: Cât costă să faci ședințe cu un psiholog online?

Mulți oameni consideră că este mult mai confortabil să vorbească cu un terapeut în propria lor casă și simt că au o mai mare confidențialitate. Mulți oameni raportează, de asemenea, că se simt mai puțin vulnerabili atunci când primesc terapie online, ceea ce poate ajuta în cazul în care te confrunți cu sentimente de anxietate legate de terapie.

Psihoterapia online te poate ajuta, de asemenea, să te simți mai puțin stigmatizat. Acest lucru se datorează faptului că nu trebuie să fii văzut de alții, cum ar fi oamenii din sala de așteptare sau personalul administrativ. Cercetările arată, de asemenea, că mulți oameni preferă de fapt terapia online, cum ar fi cei care au suferit abuzuri, cei cu dificultăți fizice, cei care au PTSD sau care se află într-o relație abuzivă.

Care sunt dezavantajele psihoterapiei online?

Problemele tehnice. Atunci când faci ședințe online, te bazezi pe viteza conexiunii tale la internet și pe fiabilitatea dispozitivelor tale electronice. Dacă nu poți vedea filme online, este puțin probabil să poți susține o sesiune video neîntrerupta cu un terapeut. Desigur, chiar și cele mai bune conexiuni și echipamente pot întâmpina uneori probleme, perturbând sau limitând sesiunea de terapie.

Pierderea conexiunii emoționale. Pe cât de eficientă poate fi videoconferința, atunci când nu împărți fizic același spațiu ca și terapeutul, poate fi mai greu să vă conectați emoțional. Chiar și atunci când vorbești prin video, unele semnale ale limbajului corpului se pot pierde. Terapeutul poate să nu îți vadă piciorul care bate sub masă, de exemplu, sau ție s-ar putea să îți fie mai greu să înțelegi empatia și grija terapeutului.

Specialiști necalificați. Ca și în cazul oricărui serviciu online, există întotdeauna riscul de a cădea pradă unui specialist necalificat sau de nerecunoscut. Este important să verifici întotdeauna acreditările unui terapeut sau să utilizezi un serviciu terț de renume care verifică toți specialiștii.

Citeste si: 7 sfaturi pentru a profita la maximum de terapia cu un psiholog online

Terapia online nu este potrivită pentru toată lumea!

Există încă unele situații în care terapia în persoană este preferabilă terapiei online. Dacă suferi în prezent de o boală mintală severă, cum ar fi schizofrenia, sau ai gânduri de suicid sau te confrunți cu o altă situație de criză, este mai indicată terapia în persoană decât cea la distanță.

Concluzii

Ședințele cu un psihoterapeut online pot fi o modalitate eficientă și convenabilă de a gestiona dezechilibrele emotionale. Dar asta nu înseamnă că acestea sunt potrivite pentru toată lumea. Dacă terapia online poate fi potrivită pentru tine depinde de starea ta și de severitatea simptomelor. Cel mai indicat ar fi să te consulți cu un psihoterapeut calificat pentru a determina acest lucru.

Articol revizuit de Psihoterapeut Alexandra Filotti

Studii:

  1. The ‘Backsies’ Billionaire: Texan Builds Second Fortune From Wreckage Of Real Estate Empire He’d Sold – https://www.forbes.com/sites/forbesdigitalcovers/2018/07/30/the-backsies-billionaire-texan-builds-second-fortune-from-wreckage-of-real-estate-empire-hed-sold/?
  2. Live psychotherapy by video versus in-person: A meta-analysis of efficacy and its relationship to types and targets of treatment – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33826190/

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button