fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Ofera-ti un boost de energie cu aceste ceaiuri ayurvedice!

Ceaiurile ayurvedice sunt ceaiuri de plante tradiționale servite în medicina ayurvedică. Acestea sunt o componentă cheie în terapiile ayurvedice pentru a ajuta oamenii să fie sănătoși, echilibrați și plini de vitalitate.
Cuprins

Poate că ai auzit de medicina ayurvedică dar încă nu te-ai bucurat de beneficiile oferite de aceste plante miraculoase. Sau poate ai experiementat o terapie ayurvedică la un moment dat în viață și ai fost plăcut impresionat de rezultate.

Faptul că ceva atât de natural poate vindeca aproape orice tip de boală fără efecte secundare, pare un fel de magie. Dar Ayurveda nu este magie, ci pură știință!

Ce este Ayurveda?

plante ayurvedice
Sursa: https://unsplash.com/photos/vuDXJ60mJOA

Medicina ayurvedică este considerată a fi cel mai vechi sistem de vindecare din lume, cu origini care datează de aproape 6.000 de ani, de la cultura vedică din India Antică. Cuvântul Ayurveda este derivat din cuvintele în sanscrită „ayuh”, care înseamnă „viață” și „veda”, care înseamnă „cunoaștere sacră”. Astfel, Ayurveda se traduce prin a fi „cunoașterea sacră a vieții”.

Ayurveda este un sistem de vindecare holistic (pentru întregul corp) care se încadrează în medicina integrativa. Aceasta include, pe lângă medicina convențională, și terapii alternative și complementare precum acupunctura, masajul, yoga, tai chi, medicina pe bază de plante și meditația.

Spre deosebire de medicina occidentală, Ayurveda se concentrează pe menținerea sănătății mai degrabă decât pe tratarea bolilor. Factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, hidratarea, meditația și suplimentele pe bază de plante se numără printre instrumentele utilizate în vindecarea ayurvedică.

Cele trei doshas în Ayurveda

dosha ayurveda
Sursa: https://www.flickr.com/photos/152306104@N03/41632567800/

Consilierii în Ayurveda cred că echilibrul dintre corp, minte, spirit și mediul extern este cheia sănătății. Atât factorii interni, cât și cei externi pot perturba echilibrul energetic al unei persoane – factori precum dieta nepotrivită, schimbările meteorologice sezoniere sau stresul.

Conform textelor ayurvedice antice, există trei forțe principale care ghidează viața, numite doshas. Acestea sunt legate de diferite sisteme și organe ale corpului. Numele acestor trei dosha sunt Vata, Pitta și Kapha. Fiecare dosha reprezintă o combinație unică a celor cinci elemente naturale: pământ, apă, aer, foc și eter (denumit și “spațiu” sau “gol”).

Cele trei reprezintă:

Vata – Energie care controlează funcțiile corporale asociate cu mișcarea, inclusiv circulația sângelui, respirația, clipirea și bătăile inimii. Când energia vata este echilibrată, există creativitate și vitalitate. Fără echilibru, vata produce frică și anxietate.
Pitta – Energie care controlează sistemele metabolice ale corpului, inclusiv digestia, absorbția, nutriția și temperatura. În echilibru, pitta duce la mulțumire și inteligență. Fără echilibru, pitta poate provoca ulcere și trezi furia.
Kapha – Energie care controlează puterea, imunitatea și creșterea în corp. Furnizează apă tuturor părților corpului, hidratează pielea și menține sistemul imunitar. În echilibru, kapha este exprimată ca iubire și iertare. Fără echilibru, kapha duce la nesiguranță și invidie.

Fiecare individ moștenește calități de Vata, Pitta și Kapha, dar un dosha tinde să fie mai dominant. Acest lucru creează un dezechilibru natural în organism, care poate duce la boli fizice, mentale sau emoționale. Scopul medicinei ayurvedice este de a echilibra eficient energiile Vata, Pitta și Kapha printr-o abordare holistică a sănătății.

Ce sunt ceaiurile ayurvedice?

ceaiuri ayurvedice
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/set-wood-stubs-cup-tea-tea-herbs-bowls-dark-textured-background-flat-lay_8111273.htm

Ceaiurile ayurvedice sunt ceaiuri de plante tradiționale servite în medicina ayurvedică. Acestea sunt o componentă cheie în terapiile ayurvedice pentru a ajuta oamenii să fie sănătoși, echilibrați și plini de vitalitate.

Ceaiurile ayurvedice sunt de trei tipuri – ceai Vata, ceai Pita și ceai Kapha. Aceste ceaiuri includ diferite plante și condimente care ar trebui să detoxifice și să purifice corpul. Se știe că aceste ceaiuri ayurvedice oferă multe beneficii pentru sănătate.

Ceaiul ayurvedic potrivit te poate ajuta să echilibrezi cele trei doshas din corpul tău.

Citeste si: 8 ceaiuri care au efecte extraordinare pentru balonare

Top plante ayurvedice pe care să le folosești în ceaiurile tale

Mai jos vei găsi câteva recomandări de plante pe care să le incluzi în ceaiurile tale, în funcție de dosha. Metoda de preparare a ceaiului este aceeași pentru toate cele trei, doar plantele diferă.

Ceaiul Vata ar fi bine să includă fenicul, cuișoare, ghimbir, scorțișoară, lemn dulce și stevie.

Ceaiul Pita ar fi bine să includă Ghimbir, Cardamom, Fenicul, Trandafiri, Lemn dulce și Stevie.

Ceaiul Kapha ar fi bine să includă ingrediente precum cuișoare, scorțișoară, lemn dulce, ghimbir, cardamom și piper negru.

Deoarece corpul nostru are elemente din toate cele trei dosha, poți bea ceaiuri cu mai multe ingrediente ayurvedice. În afară de echilibrarea celor trei dosha, aceste plante ayurvedice pot oferi și alte beneficii.

Ceaiurile ayurvedice pot fi benefice pentru pierderea în greutate, vindecarea indigestiei, iluminarea pielii, detoxifierea corpului și îmbunătățirea calității vieții.

Iată ce plante ayurvedice poți să adaugi în ceai pentru a obține aceste beneficii:

plante ayurvedice medicinale
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/some-tea-herbs-bowls-dark-textured-background-top-view-space-text_8111287.htm

Plante ayurvedice pentru digestie

Suferi de indigestie, balonare, constipație sau diaree? O băutură făcută cu ghee, sare și apă fierbinte te poate ajuta să rezolvi problemele de constipație prin lubrifierea interiorului stomacului și îndepărtarea bacteriilor. Apa caldă cu semințe de fenicul sau ghimbir poate ajuta în cazul balonării.

Plante ayurvedice pentru slăbit

Medicina ayurvedică are o soluție pentru aproape orice problemă. Nu este de mirare că plantele ayurvedice pot trata obezitatea și pot contribui la scăderea în greutate. Ceaiul de ghimbir cu cuișoare și lemn dulce este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru pierderea în greutate. Plante precum lemongrass, busuioc, anason stelat, sunt, de asemenea, cunoscute pentru capacitatea lor de a contribui la pierderea în greutate.

Pentru a pregăti ceaiul ayurvedic pentru slăbit, adăuga o bucată mică de ghimbir, un băț mic de lemn dulce și 3-4 cuișoare în 250 ml de apă clocotită. Lăsă-l să fiarbă timp de 10 minute înainte de a-l strecura, apoi bea amestecul obținut.

Plante ayurvedice pentru piele

În India, turmericul este considerat cel mai bun prieten al pielii. Este un antioxidant și are proprietăți purificatoare.

Chimenul, schinduful, piperul negru și curcuma sunt cunoscute pentru că purifică sângele și dizolvă excesul de grăsime din țesut. În Ayurveda, unele dintre plantele care pot contribui la iluminarea pielii sunt cunoscute sub numele de plante Varnya.

Ceai ayurvedic pentru imunitate

Dacă te îmbolnăvești des, este un semnal că sistemul imunitar al corpului tău este slăbit. Prepară un ceai ayurvedic folosind cardamom, scorțișoară, ghimbir și piper negru pentru a îmbunătăți sistemul imunitar.

Cardamomul și piperul negru ajută la vindecarea gripei și a diferitelor probleme alergice. Ghimbirul și scorțișoara ajută, de asemenea, digestia, care are un impact direct asupra sistemului imunitar.

Ceai ayurvedic pentru detoxifiere corporală

Chimenul, feniculul, anasonul stelat, lămâia și coriandrul au proprietăți puternice de detoxifiere și sunt extrem de benefice pentru ficat. Ceaiul ayurvedic preparat folosind această rețetă este cunoscut pentru detoxifierea organismului. Este benefic pentru toate cele trei dosha, dar este foarte recomandat celor cu Pita dosha. Acest ceai de plante este, de asemenea, excelent pentru digestie și se recomandă a fi consumat înainte de culcare.

Adăugă un sfert de linguriță de semințe de fenicul uscat prăjite, semințe de chimen și semințe de coriandru în apă clocotită și las-o la fiert timp de 10 minute. Strecoară ceaiul și savurează-l. Poți adăuga câteva picături de miere pentru a îmbunătăți gustul.

Namaste!

Referințe

1. “Trends in aging and skin care: Ayurvedic concepts” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151377/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button