fbpx
Psihoterapie Integrativa

Psihoterapie online pentru adolescenti: Ce trebuie sa stie parintii

A sta în cabinetul unui psihoterapeut și a discuta despre emoții este un fel de “misiune imposibilă” pentru un adolescent. Însă, dacă discutăm de ședințele de psihoterapie online, s-ar putea ca ideea să nu mai pară atât de înfricoșătoare.
Cuprins

A sta în cabinetul unui psihoterapeut și a discuta despre emoții este un fel de “misiune imposibilă” pentru un adolescent. Însă, dacă discutăm de ședințele de psihoterapie online, s-ar putea ca ideea să nu mai pară atât de înfricoșătoare.

În perioada adolescenței, copiii experimentează, încearcă lucruri noi și învață cine sunt.

Există mai multe motive pentru care adolescenții sunt reticenți în a-și împărtăși emoțiile, în special cele negative. Este pentru prima dată când încearcă să se descurce în viața fără a fi supravegheați de părinți și doresc să se descurce singuri cu situațiile stresante.

Tehnologia este la îndemăna astăzi, în special adolescenților, care petrec foarte mult timp pe telefonul mobil. Cu toate acestea, mulți părinți se întreabă dacă ședințele de psihoterapie online sunt într-adevăr o idee bună pentru un adolescent.

Există mai multe dovezi care susțin că a discuta cu un profesionist instruit în domeniul sănătății mintale pe internet ar putea fi benefic pentru adolescenți.

Însă este important să cunoașteți ce implică această terapie și să vă asigurați că adolescentul dvs. este un candidat bun pentru ședințele de psihoterapie online înainte de a începe tratamentul.

Ce este psihoterapia online?

Psihoterapia online, după cum sugerează și numele, este o terapie care permite oamenilor să se întâlnească cu un psiholog online, în loc să se întâlnească la un cabinet și să stea față în față.

Ședințele se pot desfășura prin intermediul unui apel vocal sau video, prin mesaje text, o aplicație mobilă, e-mail sau un anumit site web.

Psihoterapia online poate fi utilizată împreună cu terapia față în față sau poate fi utilizată ca alternativă. Cum de altfel există și posibilitatea de a nu întâlni niciodată terapeutul în persoană fie pentru că nu se dorește, fie pentru că se află în altă țară sau localitate.

Cum poate psihoterapia online să ajute adolescenții?

Ședințele de psihoterapie online pot să fie mult mai la îndemână pentru un adolescent decât cele față în față.

În primul rând, adolescenții sunt foarte ocupați. Merg la scoală, au teme de făcut, au de învățat, iar în puținul timp rămas încearcă să facă lucruri care le plac sau să se vadă cu prietenii. Ședințele de psihoterapie online pot fi ținute de oriunde atât timp cât adolescentul are acces la telefon sau computer. După o zi lungă la scoală, adolescentul se poate întâlni cu psihoterapeutul direct din confortul propriei camere.

În plus, adolescenții sunt obișnuiți să își întemeieze relații online. De fapt, o mare parte din comunicarea lor se întâmplă prin intermediul tehnologiei. Prin urmare, cel mai probabil, adolescentul dvs. comunică deja confortabil prin ecranul computerului, tabletei sau telefonului. Psihoterapia online se desfășoară exact acolo unde adolescenții petrec timp deja.

Ce afecțiuni pot fi abordate în cadrul psihoterapiei?

Familiile și adolescenții iau în considerare psihoterapia din diferite motive. Uneori, adolescentul vine la terapie doar pentru că încearcă să facă față stresului temporar. Alteori, problemele pot fi mai grave și suferință mai mare. Mai jos veți găsi câteva motive pentru care un adolescent ar avea nevoie de psihoterapie:

  • Anxietate, inclusiv anxietate socială
  • Probleme de relație și prietenie
  • Conflict între părinți și adolescenți
  • Depresie
  • Adaptarea la divorțul unui părinte și la alți factori de stres majori ai vieții
  • Nesiguranță cu privire la viitor
  • Preocupări privind stima de sine și identitate

Psihoterapia este o modalitate excelentă pentru adolescenți de a afla mai multe despre ei înșiși, de a ști cum să facă alegeri și cum să facă față emoțiilor lor.

Ce spun studiile despre eficiența psihoterapiei online?

Au fost realizate mai multe studii care confirmă faptul că adolescenții tind să fie mai receptivi atunci când ședințele de terapie se desfășoară online.

De exemplu, un studiu din 2016 realizat în Australia a constatat că 72% dintre adolescenți au spus că ar apela la terapia online dacă ar avea o problemă de sănătate mintală. 32% au declarat că ar alege psihoterapia online în locul întâlnirilor față în față.[1]

La un studiu realizat în 2015, participanții adolescenți au spus că ar prefera ședințele de psihoterapie online pentru a discuta despre problemele sensibile precum sexualitatea. Cu toate acestea, pentru alte probleme (cum ar fi conflictele, agresiunea sau pentru a fi îndrumati, în general), majoritatea adolescenților din studiu au spus că ar prefera tratamentul față în față. [2]

Un studiu publicat în Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, în 2016, a constatat că, deși sunt necesare mai multe cercetări, gama tot mai mare de aplicații de terapie online disponibile copiilor și adolescenților este de bun augur pentru eficacitatea acestor metode de tratament.[3]

Cum este abordată confidențialitatea în cadrul ședințelor

Deși ședințele cu copiii și adolescenții sunt private, există anumite situații în care părinții trebuie să fie înștiințați. Psihoterapeuții trebuie să urmeze un cod de etică care include promisiunea de a informa întotdeauna un părinte sau un îngrijitor dacă un copil se află într-o situație foarte periculoasă. Aceasta se numește raportare obligatorie. Cele trei motive majore pentru care un psiholog ar putea rupe confidențialitatea cu un client minor sunt:

  • Psihologul suspectează că un copil este abuzat fizic sau sexual
  • Un copil este expus riscului de auto-vătămare sau de a răni pe altcineva
  • Psihologul aude despre faptul că o persoană în vârstă sau o persoană cu dizabilități este abuzată

Dacă un psihoterapeut trebuie să raporteze unul dintre aceste evenimente, vor fi împărtășite doar informațiile necesare pentru a păstra pe toată lumea în siguranță. De exemplu, dacă un copil manifestă dorințe de suicid, psihoterapeutul va împărtăși acest lucru părinților și, dacă este necesar, altor profesioniști care pot ajuta. În niciun caz, psihoterapeutul nu ar împărtăși informații fără legătură, cum ar fi sentimentele unui copil despre familie sau prieteni.

Psihoterapeuții pot împărtăși acest tip de informații părinților în situații de urgență, dar, în general, aceștia nu pot dezvălui informații despre un client minor cu nimeni altcineva decât dacă au permisiunea specifică pentru a face acest lucru. Profesorilor, familiei extinse sau altor persoane din viața unui copil nu li se va spune nimic despre terapie fără permisiunea scrisă.

Riscuri

Deși nu există niciun risc în ceea ce privește psihoterapia online pentru adolescenți, la fel ca în cazul tuturor tipurilor de terapie, este important să găsiti psihoterapeutul potrivit.

O parte fundamentala a oricărei terapii eficiente este relația dintre terapeut și client. Calitatea relației terapeutice este esentiala pentru succesul tratamentului, indiferent de tipul de tratament.

Au fost efectuate studii ample despre terapia individuală, de cuplu și de familie, folosind o varietate de metode de evaluare pentru a măsura calitatea relației (adică rapoarte ale pacientului sau ale terapeutului sau evaluări observaționale). Aceste studii, care au folosit diverse grupuri de pacienți (copii și adulți, pacienți internați și ambulatori) tratați pentru toate tipurile de probleme (adică depresie, anxietate, abuz de droguri, probleme de muncă și sociale), toate arată importanța relației terapeutice cu privire la rezultatul tratamentului.

O relatie intre pacient si terapeut buna are la baza o legătură emoțională de încredere, grijă și respect;
acord asupra obiectivelor terapiei; colaborarea in vederea solutionarii si indeplinirii sarcinilor necesare pentru succesul tratamentului;

Concluzii

Adolescența este o etapă cu multe provocări atât pentru adolescenți, cât și pentru părinți! Însă, având îndrumare și sprijin din partea unui profesionist din domeniul sănătății mintale, cu toții putem trece prin această etapă a vieții cu recunoștință. Psihoterapia online poate fi o formă importantă de sprijin pentru întreaga familie în acest moment de tranziție al adolescentului către perioada adultă.

Sunt aici pentru a vă ajuta să vă găsiți drumul!

Referințe

1. Logging into therapy: Adolescent perceptions of online therapies for mental health problems – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221478291530018X?via%3Dihub

2. Online counselling in secondary schools: would students seek help by this medium? https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03069885.2015.1017805

3. Computer-Based and Online Therapy for Depression and Anxiety in Children and Adolescents – https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/cap.2015.0029

Sursa foto: freepik.com

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button