fbpx
CancerMedicina integrativa

Leucemie limfoblastica acuta

Leucemia limfoblastică acută (ALL) este un cancer care afectează globulele albe din sânge. Aceste celule luptă împotriva infecțiilor și ajută la protejarea organismului împotriva bolilor.
Cuprins

Leucemia limfoblastică acută (ALL) este un cancer care afectează globulele albe din sânge. Aceste celule luptă împotriva infecțiilor și ajută la protejarea organismului împotriva bolilor.

În cazul leucemiei limfobrastice acute, măduva osoasă produce prea multe limfocite. Aceste celule ajută în mod normal corpul să lupte împotriva infecțiilor. Dar, atunci când există leucemie limfoblastica acută, aceste celule sunt anormale și nu pot combate infecțiile foarte bine. De asemenea, boala elimină celulele sănătoase, ceea ce poate duce la infecții, anemie și sângerări ușoare. Aceste celule anormale se pot răspândi și în alte părți ale corpului, inclusiv creierul și măduva spinării.

Cuvântul „acut” semnifică faptul că boala progresează rapid creând celule imature. ALL este cel mai frecvent tip de cancer la copii și trebuie tratat imediat. ALL poate afecta și adulții.

Simptome leucemie limfoblastică acută

Leucemia limfoblastică acută progresează rapid, deoarece numărul de celule albe din sânge imature (celule blastice) din sânge crește.

Majoritatea simptomelor sunt cauzate de lipsa celulelor sanguine sănătoase. Simptomele includ:

 • Infecții frecvente
 • Febră
 • Vânătăi ușoare
 • Sângerări greu de oprit
 • Pete plate de culoare roșu închis (petechii) datorate sângerărilor sub piele
 • Durere în oase sau articulații
 • Noduri în gât, subraț, stomac sau inghinal
 • Durere sau plenitudine sub coaste
 • Slăbiciune, oboseală
 • Paloare
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Respirație scurtă

Dacă copilul tău are unele sau toate simptomele enumerate mai sus, este încă puțin probabil ca leucemia acută să fie cauza. Cu toate acestea, consultă un medic de familie cât mai curând posibil, deoarece orice afecțiune care cauzează aceste simptome necesită investigații și tratament prompt.

Cauze leucemie limfoblastică acută

Încă nu se cunosc cauzele exacte care duc la apariția leucemiei limfoblastice acute. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că următorii factori pot juca un rol în dezvoltarea tuturor tipurilor de leucemie:

 • expunerea la doze foarte mari de radiații, fie accidental (accident nuclear), fie terapeutic (pentru tratarea altor tipuri de cancer)
 • expunerea la substanțe chimice industriale precum benzenul, pesticidele și anumite tipuri de chimioterapie utilizate pentru tratarea altor tipuri de cancer
 • anumite tipuri de infecții virale și modul în care reacționează sistemul imunitar pot juca un rol în dezvoltarea unor tipuri de leucemie limfoblastica acută
 • anumite tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down și anemia Fanconi

 

Cum este diagnosticată

Pentru a diagnostica leucemia limfoblastica acută și pentru a afla ce subtip ai, pot fi realizate următoarele investigații:

 • Un examen fizic
 • Un istoric medical
 • Analize de sânge, cum ar fi : hemoleucugrama completă (CBC), testele de biochimie a sângelui, teste ale funcției rinichilor, teste ale funcției hepatice și panou de electroliți, frotiu de sânge.
 • Testele măduvei osoase. Există două tipuri principale – aspirația măduvei osoase și biopsia măduvei osoase.
 • Ambele teste implică îndepărtarea unui eșantion de măduvă osoasă și os. Probele sunt trimise la un laborator pentru testare.
 • Teste genetice pentru a căuta modificări genetice și cromozomiale

Dacă ai fost diagnosticat cu LLA este posibil să ai nevoie de teste suplimentare pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit. Acestea includ teste imagistice și o puncție lombară, adică o procedură de colectare și testare a lichidului cefalorahidian.

Tratament clasic

Tratamentul pentru leucemie limfoblastica acută se desfășoară în două etape:

 1. Scopul primei faze este de a distruge celulele leucemice din sânge și măduva osoasă. Acest tratament pune leucemia în remisie. Remisiune înseamnă că semnele și simptomele cancerului sunt reduse sau au dispărut.
 2. A doua fază este cunoscută sub numele de terapie post-remisie. Scopul său este de a preveni revenirea cancerului. Aceasta implică distrugerea celulelor canceroase rămase care ar putea să nu fie active, dar care s-ar putea regenera, in cicluri de tratament de la 2 până la 3 ani.

În ambele etape, este posibil să ai mai multe tipuri de tratament. Acestea includ:

Chimioterapie. Implică un amestec de medicamente care ucid sau încetinesc celulele canceroase, care se iau de obicei câțiva ani.
Terapia vizată. Unele medicamente vizează părți specifice ale celulelor canceroase și tind să aibă efecte secundare mai puține sau mai ușoare decât chimioterapia. Acestea includ Sprycel, Gleevec, Tasigna și Iclusig.
Terapie cu radiații. Medicul ar putea folosi radiații cu energie ridicată pentru a distruge celulele canceroase dacă acestea ți-au atins creierul sau oasele sau înainte de a ți se face un transplant de celule stem.
Imunoterapie. Aceste medicamente stimulează sistemul imunitar pentru a ucide sau a încetini creșterea celulelor canceroase. Acestea includ Blincyto și Besponsa.
Un transplant de celule stem. După doze mari de chimioterapie și, eventual, de radiații, se poate face un transplant de celule stem care vor crește în celule sanguine sănătoase. S-ar putea să fie ale tale sau să provină de la un donator. Dacă nu poți face față unor doze mari de chimioterapie și radiații, este posibil să primești doze mai mici.

De asemenea, Uniunea Europeana a aprobat o formă de tratament numită terapie cu celule T CAR. Aceasta folosește unele dintre propriile tale celule imune, numite celule T, pentru a trata cancerul. Medicii scot celulele din sângele tău și le adaugă gene. Noile celule T sunt mai capabile să găsească și să distrugă celulele canceroase.

Medicamentul Kymriah este aprobat numai pentru copii și adulți tineri până la vârsta de 25 de ani care au un anumit tip de LLA și nu s-au îmbunătățit cu alte tratamente. Dar oamenii de știință lucrează la o versiune a terapiei cu celule T CAR pentru adulți și pentru alte tipuri de cancer.

Aproximativ 80% până la 90% dintre adulți ajung la remisie după tratament. Pentru aproximativ 30% până la 40%, cancerul nu revine. Dar mulți recidivează, ceea ce înseamnă că boala revine.

Aproximativ 98% dintre copiii cu LLA intră în remisie în câteva săptămâni după începerea tratamentului.
Aproximativ 90% dintre acești copii pot fi vindecați. Pacienții sunt considerați vindecați după 10 ani de remisie.

Terapii alternative și complementare leucemie

Un plan de tratament complet pentru leucemie poate include mai multe terapii alternative și complementare. Persoanele care suferă de această boala ar trebui să caute și să afle cât mai multe informații. De asemenea, este recomandat ca medicul oncolog și toți furnizorii medicali să fie pe deplin informați cu privire la orice terapie alternativă și complementară pe care intenționezi să o utilizezi, inclusiv medicamentele prescrise și suplimentele alimentare.

În timp ce suplimentele și terapiile pe bază de plante pot fi o componentă importantă a unui program cuprinzător de îngrijire a cancerului, unele suplimente și plante medicinale pot interfera cu îngrijirea convențională a cancerului, iar noi cercetări despre aceste interacțiuni apar în fiecare zi. Ideal ar fi să colaborezi cu un medic specializat în medicina integrativa, care are cunoștințe cu privire la orice ierburi și suplimente pe care urmează să le utilizezi sau să le iei în considerare.

Nutriție și suplimente

Există câteva recomandări legate de dietă ce pot ajuta la reducerea simptomelor:

 • Încearca să elimini potențialii alergeni alimentari, inclusiv lactatele (lapte, brânză și unt), grâul (gluten), porumb, soia, conservanți și aditivi alimentari. O idee bună poate fi și o testare pentru a vedea potențiale alergii.
 • Consumă alimente bogate în antioxidanți, inclusiv fructe (cum ar fi afine, cireșe și roșii) și legume (cum ar fi varza, spanacul și ardeiul gras).
 • Evită alimentele rafinate, cum ar fi pâinea albă, paștele și zahărul.
 • Mănâncă proteine ​​sănătoase, ideal de origine organică.
 • Utilizează uleiuri sănătoase la gătit, cum ar fi uleiul de cocos, și redu cât mai mult cantitatea de ulei folosită. Asigură-te că gătesti cu ulei de măsline la foc mediu sau mic pentru a preveni formarea agenților cancerigeni.
 • Redu sau elimină acizii grași trans găsiți în produsele coapte din comerț, cum ar fi fursecuri, biscuiți, prăjituri, cartofi prăjiți, inele de ceapă, gogoși, alimente procesate și margarină.
 • Evită cafeaua și alte stimulente, alcoolul și tutunul.
 • Bea zilnic 6 până la 8 pahare de apă filtrată.
 • Fă exerciții ușoare sau mergi pe jos, dacă este posibil. Discută cu medicul despre ce regim este potrivit pentru tine.

Poți contracara deficiențele nutriționale cu următoarele suplimente:

 • Suplimente probiotice (care conțin Lactobacillus acidophilus) pentru menținerea sănătății gastrointestinale și imune. Unele suplimente probiotice pot necesita refrigerare. Verifică cu atenție eticheta. Este posibil ca probioticele să nu fie adecvate pentru persoanele a căror imunitate este grav afectată. Discuta cu medicul tău înainte.
 • Acizi grași omega-3. Cum ar fi uleiul de pește, pentru a contribui la reducerea inflamației. Uleiurile de pește pot stimula sângerarea la persoanele sensibile, cum ar fi cele care iau medicamente de subțiere a sângelui (inclusiv aspirină).

Homeopatie

Deși puține studii au examinat eficacitatea terapiilor homeopate specifice, medicii homeopați profesioniști pot lua în considerare următoarele remedii pentru tratamentul simptomelor gastritei (cum ar fi greața și vărsăturile) pe baza cunoștințelor și experienței lor. Înainte de a prescrie un remediu, homeopații țin cont de tipul tău constituțional, dar si de aspectele fizice, emoționale și psihologice. Un medic homeopat experimentat evaluează toți acești factori atunci când determină cel mai potrivit tratament pentru o persoană.

Homeopatia poate ajuta la reducerea simptomelor și la întărirea constituției generale, dar și la diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei.

Radium bromatum, spre exemplu, este un tratament homeopatic specific pentru expunerea organismului la radiații.

Acupunctura

Acupunctura poate ajuta la îmbunătățirea funcției imune, la normalizarea digestiei și la ameliorarea simptomelor bolii și a efectelor sedundare ale chimioterapiei. Pentru mulți pacienți și medici, acupunctura a devenit una dintre cele mai utilizate terapii alternative în sprijinul terapiei cancerului.

Complicații posibile

Atât leucemia în sine, cât și tratamentul pot duce la multe probleme, cum ar fi sângerări, pierderea în greutate și infecții.

Grupuri de suport

https://terapiedegrup.ro/

https://asociatiamame.ro/

https://www.asociatiapavel.ro/

Sursa foto: unsplash.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button