fbpx
Medicina integrativaPlante medicinaleStil de viata sanatosTerapii alternative si complementare

Principii ayurvedice pentru o digestie bună

Cercetătorii de la Universitatea Harvard, în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Connecticut, au demonstrat că principiile ayurvedice pentru dietă și stilul de viață reduc riscul de obezitate și stimulează optimismul și gândirea pozitivă.

Alimentația este un factor esențial în menținerea sănătății generale, în prevenirea afecțiunilor, dar și stimularea vindecării naturale a organismului. Astfel că, în ultimii ani, tot mai multe persoane fac schimbări alimentare şi încearcă diferite diete.

Se spune că mâncarea este hrană pentru suflet, însă trebuie să fim foarte atenţi ce fel de alimentaţie adoptăm, pentru că ne-ar putea face mai mult rău decât bine.

70% din cele mai multe boli provin din alimentația incorectă.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard, în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Connecticut, au demonstrat că principiile ayurvedice pentru dietă și stilul de viață reduc riscul de obezitate și stimulează optimismul și gândirea pozitivă.

Ce este ayurveda?

Ayurveda înseamnă „știința vieții” și este o formă simplă de abordare a vindecării. Ea se străduiește să descopere cauza principală a bolii, indiferent dacă aceasta provine din dieta necorespunzătoare, stilul de viață, sistem ereditar, gândire negativă sau dezechilibru emoțional și energic.

Prin urmare, terapia Ayurveda demonstrează cu succes că mai presus de toate, depindem de un regim alimentar adecvat. Un meniu constituit pe principii ayurvedice poate avea efecte excelente asupra siluetei și sănătății.

Iată care sunt principiile de bază ale alimentației ayurvedice

1. Încorporarea celor 6 gusturi sau rasas

La fiecare masă trebuie să consumi alimente dulci, sărate, acre, amare, picante și astringente. De exemplu, poți începe masa cu alimente cu un gust dulce cum sunt fructele, apoi consumă alimente sărate precum fructele de mare. Vei continua cu alimente acre, de exemplu lămâie sau alte citrice, apoi cu alimente cu gust picant precum ceapa sau ardeiul iute. După aceea, poți consuma alimente astringente, de exemplu ceaiul verde sau merele, iar la final poți consuma alimente amărui cum sunt țelina sau spanacul.

Citeste si: Ofera-ti un boost de energie cu aceste ceaiuri ayurvedice!

2. Concentrează-te asupra mesei

Evită toți factorii care îți pot distrage atenția de la masă, cum ar fi vorbitul, râsul sau orice altă activitate care te poate face să pierzi din vedere savoarea diferitelor ingrediente. În acest fel vei aprecia fiecare experiență a gustului și vei simți beneficiile alimentației sănătoase.

3. Mănâncă încet

Dacă mesteci prea repede vei avea probleme digestive. Este indicat să mesteci bine alimentele consumate, astfel încât să poți aprecia pe deplin gustul rețetei pe care o savurezi.

4. Reglează-ți viteza de a mânca după temperatura alimentelor

În general se recomandă să mănânci suficient de repede pentru a nu permite alimentelor din farfurie să se răcească. În acest fel te asiguri că preiei nutrienții în mod optim și vei avea un organism fortificat.

5. Nu mânca prea mult

Este esențial să nu consumi prea multă mâncare. Fii atent la semnalele pe care ți le transmite propriul corp și oprește-te din mâncat atunci când te simți sătul.

6. Nu mânca decât după ce a avut loc digestia mesei precedente

Nu este indicat să mănânci la un interval mai mic de trei ore de la ultima masă sau gustare. Acest interval este necesar pentru digestia optimă și dacă mănânci prea des ai putea avea probleme digestive.

Majoritatea practicanților medicinei ayurvedice recomandă un mic dejun modest și o masă de prânz mai consistentă. Cina poate fi consumată sau nu, în funcție de nivelul apetitului.

Medicina ayurvedică folosește usturoiul în numeroase situații, fiind apreciat pentru efectul benefic pe care acesta îl are asupra tensiunii arteriale și tulburărilor digestive.

Cum funcționează dieta ayurveda?

Scopul alimentației ayurvedice este de a atinge și de a menține un echilibru interior. În ayurveda, totul este compus din cinci elemente: pământ, apă, foc, aer și spațiu – inclusiv alimentele pe care le consumam. Un rol central în învățătura ayurvedică referitoare la sănătate și alimentație, îl joacă cele trei forte „Doshas”, care influențează corpul uman.

Din punct de vedere ayurvedic, consumul de hrană poate fi privit din două aspecte: pe de-o parte ne asigură elementele vitale pentru a supraviețui, pe de altă parte alimentele servesc menținerii sau recâștigării echilibrului fizic, mintal și spiritual.

Pregătirea hranei după principiile ayurvedice nu are nimic de-a face cu gastronomia asiatică. În mod ideal, o masă conține toate gusturile dulce, acru, sărat, amar pentru un echilibru între cele cinci elemente. Aceste reguli pentru consumul alimentelor vor ajuta organismul să prelucreze mai ușor nutrienții din felurile de mâncare consumate și previn problemele digestive.

Dimulescu Cristina

- din 2007 în presa audiovizuală. “Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc în care va trebui să trăiești”, spunea Jim Rohn. Eu aș merge mai departe și aș spune că avem nevoie de un echilibru între corp, minte și spirit. De fiecare dată când scriu un articol despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, încerc să folosesc și eu din informațiile pe care le aflu în urma documentării și să le aplic astfel în viața de zi cu zi. Așa că, sper ca acestea să fie de folos și publicului larg.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button