fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Poftiti la dovleac! Iata care sunt beneficiile pentru sanatate

Dovleacul este un fruct (da, ai citit bine!) plin de vitamine și minerale esențiale pentru organism. Consumul regulat de dovleac ajută la menținerea sănătății inimii, oaselor, pielii și a sistemului imunitar.

Informații nutriționale despre dovleac

Dovleacul este un aliment bogat în nutrienți, fiind o sursă de vitamine și minerale. Conține vitamina A, C, E, K și acid folic, precum și minerale ca potasiu, calciu și fosfor. Dovleacul este bogat în fibre dietetice, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. De asemenea, acestea ajuta la scăderea colesterolului și la prevenirea diabetului și a bolilor cardiovasculare.

O cană (245 de grame) de dovleac gătit conține [1]:

Calorii: 137
Proteine: 3 grame
Grăsime: 7 grame
Carbohidrați: 19 grame
Fibre: 7 grame
Vitamina A: 209% din doza zilnică (DZ)
Vitamina K: 37% din DZ
Cupru: 28% din DZ
Vitamina E: 22% din DZ
Fier: 18% din DZ
Magneziu: 13% din DZ
Riboflavină: 10% din DZ
Vitamina B6: 10% din DZ
Vitamina C: 10% din DZ
Potasiu: 10% din DZ

De asemenea, conține cantități mai mici din alți nutrienți.

Vitamina A conținută în dovleac este de fapt un predecesor al vitaminei A beta caroten și alfa caroten. Corpul tău poate transforma acești antioxidanți puternici în vitamina A după ce îi consumi [2]

Ce beneficii pentru sănătate are dovleacul?

Dovleacul este un aliment minune pentru sănătatea noastră. Este bogat în vitamine (A, C, E), minerale (fier, potasiu) și antioxidanți, substanțe care ne ajuta organismul să funcționeze corect.

Sănătatea ochilor

Dovleacul conține beta-caroten care contribuie la menținerea vederii și ajută retina să absoarbă lumina. Totodată, combinația de vitamine și minerale din dovleac poate proteja împotriva degenerescenței maculare cauzate de vârstă.

Un studiu a constatat că persoanele cu degenerescență maculară legată de vârstă ar putea încetini progresia acesteia luând suplimente care conțin zinc, vitamina C, vitamina E, beta caroten sau o combinație a acestora. [3] Imunitate

Corpul tău poate transforma beta-carotenul în vitamina A, care îți întărește sistemul imunitar. În plus, dovleacul conține vitamina C și E care sunt, de asemenea, foarte importante pentru un sistem imunitar puternic.

Un sistem imunitar puternic este de ajutor în special în sezonul rece, când apar răcelile.

Piele

Antioxidanții din dovleac sunt importanți pentru sănătatea pielii. Aceștia includ beta-carotenul și vitaminele C și E.

Beta-carotenul, în special, îți poate proteja pielea de razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui. Consumul de alimente cu beta caroten poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea aspectului și texturii pielii. [4]

Vitaminele C și E au și proprietăți antioxidante. Sunt adesea folosite ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii, deoarece pot ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii atunci când sunt consumate. Cu toate acestea, încă nu există suficiente cercetări care să confirme acest lucru.

Inima

Dovleacul are mulți nutrienți precum fibrele, vitamina C și potasiul, care scad tensiunea arterială. În plus, antioxidanții din dovleac acționează împotriva oxidării colesterolului rău. Prin urmare, toți acești nutrienți joacă un rol important în sănătatea inimii.

Echilibrul metabolic

Consumul de alimente bogate în betacaroten, cum ar fi dovleacul, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice, adică cât de bine este gestionat zahărul din sânge și distribuția grăsimilor în organism. [5]

Dovleacul este, de asemenea, bogat în fibre, care pot ajuta la creșterea nivelului de zahăr din sânge după ce consumi alimente care conțin carbohidrați.

Exemple de rețete cu dovleac

Dovleacul este un aliment extrem de sănătos, care poate fi gătit în multe feluri. Iată câteva exemple de rețete delicioase care pot fi făcute cu dovleac:

1. Salată de dovleac: această salată este simplă și sănătoasă, perfectă pentru orice ocazie. Se amestecă cuburi de dovleac cu portocală, muguri de pin, spanac și feta. Se asezonează cu un dressing din ulei de măsline, oțet balsamic și puțina sare.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Florin Muresan (@tartainbucate)

2. Budincă de dovleac: acest desert delicios și light este perfect pentru sezonul rece. Se face din piure de dovleac, ouă, lapte, faină și unt.

3. Curry de dovleac: un preparat indian clasic, care se face din cuburi mici și suculente gătite într-o sos savuros de curry picant și servit cu orez basmati sau quinoa.

4. Supă cremă de dovleac: această supă cremă are un gust minunat și este extrem de hrănitoare. Se face din piure de dovleac, ceapă, morcov, usturoi, ardei și țelină.

5. Plăcintă de dovleac cu nucă: Unul din deserturile preferate ale copilăriei. Această plăcintă este deosebită, deoarece are un aluat fraged. Se prepară din dovleac, gutuie, nuci și scotisoara.

Rețeta aici: https://savoriurbane.com/placinta-cu-dovleac-nuca-și-aluat-fraged/

Referințe:

[1] Pumpkin, canned, cooked – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103224/nutrients

[2] Vitamin A and Carotenoids – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

[3] Long-term effects of vitamins C and E, β-carotene, and zinc on age-related macular degeneration: AREDS report no. 35 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23582353/

[4] Discovering the link between nutrition and skin aging – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/

[5] High serum carotenoids associated with lower risk for the metabolic syndrome and its components among Japanese subjects: Mikkabi cohort study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26365147/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button