fbpx
Medicina integrativa

Medicina integrativă ameliorează durerea în cazul pacienților cu artrită

Un studiu recent arată că medicina integrativă are efecte superioare în ameliorarea durerii cauzate de artrită, față de tratamentul medical convențional.

Printre terapiile cele mai eficiente folosite în reducerea durerii sunt acupunctura (inclusiv electro-acupunctura și moxibustia) și masajul.

Ce este artrita?

Artrita este umflarea și sensibilitatea uneia sau mai multor articulații. Principalele simptome ale artritei sunt durerea și rigiditatea articulațiilor, care de obicei se agravează odată cu vârsta. Cele mai comune tipuri de artrită sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.

În cazul osteoartritei, cartilajul (țesutul dur și alunecos care acoperă capetele oaselor unde formează o articulație) începe să se descompună. Artrita reumatoidă este o boală în care sistemul imunitar atacă articulațiile, începând cu căptușeala articulațiilor.

Tratamentele variază în funcție de tipul de artrită. Principalele obiective ale tratamentelor pentru artrită sunt reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Ce este medicina integrativă?

Medicina integrativa este o practică care încorporează selectiv elemente din medicină complementară și alternativă în planuri de tratament cuprinzătoare, alături de metodele convenționale de diagnostic și tratament.

Medicina integrativă nu este același lucru cu medicina complementară.

Medicina complementară se referă la tratamente care pot fi utilizate ca adjuvanți la tratamentul convențional și care nu sunt de obicei predate în școlile de medicină.

Medicina integrativă are o semnificație și o misiune mai mare, aceasta fiind mai degrabă concentrată pe sănătate și vindecare decât pe boală și tratament. Medicina integrativă privește pacienții ca un întreg (minte, corp, spirit) și include aceste dimensiuni în diagnostic și tratament. De asemenea, implică pacienții și medicii care lucrează împreună pentru menținerea sănătății, acordând atenție factorilor stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, calitatea odihnei și a somnului și natura relațiilor.

Medicina convențională a devenit dependentă de soluțiile tehnologice costisitoare la problemele de sănătate, chiar și atunci când acestea nu sunt deosebit de eficiente. În entuziasmul său pentru tehnologie, a întors spatele holismului și metodelor simple de intervenție, cum ar fi ajustarea dietei și exercițiile fizice sau de relaxare, care sunt proeminente în multe sisteme alternative de medicină și sunt adesea eficiente.

Citeste mai multe despre Medicina integrativa

dr razvan constantinescu recuperare medicala

Studiu: Cum contribuie medicina integrativa la amelioararea durerii în cazul artritei

O echipă de medici din Coreea și-a propus să analizeze comparativ efectul tratamentelor de medicină integrativă (educația pentru schimbarea stilului de viață, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare, acupunctura, masaj) și a tratamentelor medicale convenționale (educația pentru schimbarea stilului de viață și utilizarea medicamentelor antiinflamatoare) asupra controlului durerii, îmbunătățirea funcțiilor genunchiului și îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu artrită degenerativă a genunchiului.

Aceștia au luat 30 de pacienți pe care i-au împărțit aleatoriu în două grupuri, unul de control (n = 15) și unul experimental (n = 15). Ambelor grupuri li s-au prescris medicamente antiinflamatoare și au fost educate cum să își modifice stilul de viață timp de 12 săptămâni. Grupul experimental a beneficiat de asemenea de acupunctură, inclusiv electroacupunctură, moxibustie și masaj de 12 ori în primele 6 săptămâni. Evaluările au fost efectuate la 3 vizite: vizita 1 (înainte de tratament), vizita 2 (6 săptămâni după tratamentul inițial) și vizita 3 (12 săptămâni după tratamentul inițial). Efectul fiecărui tratament a fost măsurat folosind Visual Analog Scale (VAS, 0-10), Western Ontario și indicele Universităților McMaster (WOMAC) și SF-36.

Scala vizuală analogică (VAS) este reprezentarea vizuală a amplitudinii durerii pe care un pacient crede că o resimte. Această scală poate lua mai multe forme, atât ca o scală de evaluare a intensitătii durerii, cât şi ca o scală de evaluare a ameliorării durerii.

Afla ce beneficii are Arnica pentru tratarea durerii

 

În cazul pacienților participanți la studiu, de la vizita 1 la vizita 2, valoarea medie a VAS a scăzut cu 0,72 și 3,17 în grupul de control și, respectiv, experimental. De la vizita 2 la vizita 3, valoarea medie a VAS a scăzut cu 0,25 în grupul de control, dar a crescut cu 0,87 în grupul experimental. Acest lucru arată că, în cazul tratamentelor de medicină integrativă, chiar dacă durerea tinde să scadă în timp, efectul este totuși superior față de tratamentele medicale convenționale până la 6 săptămâni după începerea lor (12 săptămâni după tratamentul inițial).

Studiu: https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2022/08260/Integrative_medicine_in_patients_with_degenerative.54.aspx

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button