fbpx
Medicina integrativaVitamine

Niacina – Vitamina B3

Niacina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B3, este produsă și utilizată de corp pentru a transforma alimentele în energie.
Cuprins

 

Ce este niacina (Vitamina B3)?

Niacina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B3, este produsă și utilizată de corp pentru a transforma alimentele în energie. Aceasta se regăsește și sub alte două forme: niacinamidă (nicotinamidă) și inozitol hexanicotinat, care au efecte diferite de niacină.

Niacina face parte din complexul de vitamine B.

Vitaminele din complexul B sunt necesare pentru un ficat sănătos, o piele, păr și ochi sănătoși și pentru a ajuta sistemul nervos să funcționeze corect.

Niacina ajută, de asemenea, corpul să producă diferiți hormoni sexuali și de stres în glandele suprarenale și în alte părți ale corpului. Niacina ajută la îmbunătățirea circulației și s-a demonstrat că reduce colesterolul și inflamația.

Toate vitaminele B sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu le stochează.

Necesarul zilnic de vitamina B3 poate fi asigurat prin dietă. Se întâmplă rar ca oamenii din lumea dezvoltată să aibă un deficit de B3.

Niacina beneficii

Colesterol ridicat

Niacina a fost utilizată încă din anii 1950 pentru scăderea nivelului crescut al colesterolului LDL (rău) și al trigliceridelor (grăsimilor) din sânge. Cu toate acestea, tratamentul cu niacina este eficient doar în dozele potrivite. Consumată în doze foarte mari poate duce la efecte secundare neplăcute și chiar periculoase. Dozele mari de niacină cauzează:

  • Decolorarea pielii
  • Tulburări de stomac (care de obicei dispar în câteva săptămâni)
  • Durere de cap
  • Ameţeală
  • Vedere neclară

În plus, niacina poate interacționa cu alte medicamente care scad colesterolul. Nu trebuie să iei niacină în doze mari fără supravegherea medicului.

Ateroscleroza și bolile de inimă

Într-un studiu, bărbații cu boli cardiace existente au încetinit progresia aterosclerozei prin administrarea de niacină împreună cu colestipol. De asemenea, aceștia au suferit mai puține atacuri de cord și decese.[1]

Într-un alt studiu, persoanele cu boli de inimă și colesterol ridicat care au luat niacină împreună cu simvastatina (Zocor) au avut un risc mai mic de a avea un prim atac de cord sau accident vascular cerebral. Riscul lor de deces a fost, de asemenea, mai mic. Într-un alt studiu, bărbații care au luat doar niacină par să aibă un risc mai mic de a avea un al doilea atac de cord, deși nu au exclus riscul de deces. [2]

Diabet

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar al organismului atacă în mod greșit celulele din pancreas care produc insulină, distrugându-le în cele din urmă. Niacinamida poate ajuta la protejarea acestor celule pentru o perioadă de timp. Este nevoie de mai multe cercetări.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă doze mari de niacinamida ar putea reduce riscul de diabet de tip 1 la copiii cu risc de boală. Un studiu a constatat că da, dar un alt studiu mai amplu a constatat că nu protejează împotriva dezvoltării diabetului de tip 1. Este nevoie de mai multe cercetări.

Efectul niacinei asupra diabetului de tip 2 este mai complicat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au adesea un nivel ridicat de grăsimi și colesterol în sânge. Niacina, adesea împreună cu alte medicamente, poate reduce aceste niveluri. Cu toate acestea, niacina poate crește, de asemenea, nivelul zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de periculos pentru cineva cu diabet. Din acest motiv, dacă ai diabet, trebuie să iei niacină numai sub îndrumarea medicului și ar trebui să fii atent monitorizat pentru a observa nivelul de zahăr din sânge.[3]

Osteoartrita

Un studiu preliminar a sugerat că niacinamida poate îmbunătăți simptomele artritei, inclusiv creșterea mobilității articulațiilor și reducerea cantității de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene necesare. Este nevoie de mai multe cercetări.[4]

Boala Alzheimer

Studiile asupra populației arată că persoanele care primesc niveluri mai ridicate de niacină în dieta lor au un risc mai scăzut de boală Alzheimer. Cu toate acestea, niciun studiu nu a evaluat suplimentele de niacină.[5]

Vitamina D3 pentru piele

Nicotinamida ajută la refacerea energiei celulare, la repararea ADN-ului deteriorat și la reducerea efectelor imunosupresoare ale razelor UV induse de soare. Vitamina B3 ajuta organismul să lupte cu factorii de stres interni și externi care pot duce în cele din urmă la deteriorarea pielii noastre și la semne premature de îmbătrânire, cum ar fi decolorarea și ridurile.

În ceea ce privește luminozitatea în mod specific, nicotinamida previne transferul de pigment în piele, ceea ce poate ajuta la reducerea petelor maronii. Mai puțină roșeață (datorită proprietăților antiinflamatoare a vitaminei B3), conservarea hidratării, o barieră a pielii consolidată și sinteza îmbunătățită a grăsimilor sănătoase (cheie pentru pielea strălucitoare) sunt alte beneficii ale vitaminei B3 asupra pielii.[6]

În ce alimente se găsește Vitamina D3?

Niacina este prezentă într-o mare varietate de alimente. Multe alimente de origine animală – inclusiv păsări de curte, carne de vită și pește – furnizează aproximativ 5-10 mg niacină pe porție. Alimentele de origine vegetală, cum ar fi nucile, leguminoasele și cerealele, furnizează aproximativ 2-5 mg niacină pe porție, în principal sub formă de acid nicotinic. Cu toate acestea, în unele produse din cereale, niacina prezentă în mod natural este legată în mare măsură de polizaharide și glicopeptide, ceea ce o face să fie doar 30% biodisponibilă. Multe pâini, cereale și preparate pentru sugari conțin niacină adăugată. Niacina care se adaugă la alimentele îmbogățite este în forma să liberă și, prin urmare, este extrem de biodisponibilă.

Alimente bogate în Vitamina B3
Alimente Porție Vitamina B3 (mg)
Ficat de vită 85 g 14.9
Piept de pui 85 g 10.3
Sos Marinara (pentru paste) 1 cană 10.3
Piept de curcan 85 g 10
Somon 85 g 8.6
Ton conserva (in apa) 85 g 8.6
Muschi de porc 85 g 6.3
Carne de vită (tocată) 85 g 5.8
Orez brun (gătit) 1 cană 5.3
Alune rumenite 30 g 4.2
Cartof (copt) 1 bucata 2.3
Semințe de floarea soarelui, prăjite uscate 30 g 2
Pâine (grâu integral) 1 felie 1.4
Semințe de dovleac (prăjite fara ulei) 30 g 1.3
Lapte de soia 1 cană 1.3
Lintea, fiartă și scursă ½ cană 1
Bulgur, gătit 1 cană 0.9
Banana 1 bucata 0.8
Edamame, frozen, prepared, ½ cup ½ cană 0.7

 

Doza zilnică recomandată de niacina

În general, dozele mari de niacină sunt utilizate pentru controlul bolilor specifice. Astfel de doze mari trebuie prescrise de un medic care va crește cantitatea de niacină încet, în decurs de 4 până la 6 săptămâni.

Îți recomandăm să iei suplimente cu niacină în timpul mesei pentru a evita iritarea stomacului.

Dozele zilnice recomandate de niacină în dieta persoanelor sănătoase sunt:

Pediatrie

Sugari, naștere până la 6 luni: 2 mg
Sugari, de la 7 luni la 1 an: 4 mg
Copii, 1-3 ani: 6 mg
Copii, 4-8 ani: 8 mg
Copii, 9-13 ani: 12 mg
Băieți, 14-18 ani: 16 mg
Fete, 14-18 ani: 14 mg

Adult

Bărbați, de 19 ani și peste: 16 mg
Femei, 19 ani și peste: 14 mg
Femeile gravide: 18 mg
Femeile care alăptează: 17 mg

Cum se manifestă lipsa de Vitamina D3 în organism?

În țările dezvoltate, deficitul de niacină este rar și apare de obicei la alcoolici. Simptomele deficitului ușor de niacină include:

  • oboseală
  • afte
  • vărsături
  • depresie
  • circulație slabă
  • indigestie.

Un deficit mai sever de niacină poate provoca o afecțiune numită pelagra.

Precauții

Datorită riscului de reacții adverse și a interacțiunilor cu alte medicamente, ar trebui să iei suplimente alimentare numai la recomandarea unui medic.

Efectele secundare pot include:

  • diaree
  • cefalee
  • indigestie
  • balonare

Dozele mari (50 mg sau mai mult) de niacină pot provoca reacții adverse. Cel mai frecvent efect este o senzație de arsură, furnicături la nivelul feței și pieptului și piele roșie sau înroșită. Luarea unei aspirine cu 30 de minute înainte de a lua niacină poate ajuta la reducerea acestor simptome.

La doze foarte mari, utilizate pentru scăderea colesterolului și pentru tratarea altor afecțiuni, pot apărea leziuni hepatice și ulcere gastrice. Medicul îți va verifica periodic funcția ficatului printr-un test de sânge.

Persoanele cu antecedente de boli de ficat, boli de rinichi sau ulcere gastrice nu ar trebui să ia suplimente de niacină!

Cei cu diabet sau boală a vezicii biliare ar trebui să facă acest lucru numai sub supravegherea atentă a medicilor lor.

Nu lua niacină sau niacinamidă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată!

Niacina și niacinamida pot agrava alergiile prin creșterea histaminei.

Persoanele cu tensiune arterială scăzută nu trebuie să ia niacină sau niacinamidă, deoarece pot provoca o scădere periculoasă a tensiunii arteriale. Nu lua niacină dacă ai antecedente de gută.

Persoanele cu boală coronariană sau angină instabilă nu ar trebui să ia niacină fără supravegherea medicului lor, deoarece dozele mari pot crește riscul apariției problemelor de ritm cardiac.

A lua oricare dintre vitaminele B pentru o perioadă lungă de timp poate duce la un dezechilibru al altor vitamine B importante. Din acest motiv, o idee bună ar fi să iei un complex de vitamine B, care include toate vitaminele B.

Cu ce medicamente poate interacționa Vitamina B3?

Din cauza efectelor asupra ficatului, vitamina B3 poate interacționa cu mai multe medicamente. Dacă iei în prezent medicamente sau bei în mod regulat alcool, nu trebuie să iei niacină fără să discuți mai întâi cu furnizorul de servicii medicale.

Mai jos este o listă parțială a medicamentelor cu care poate interacționa cu vitamina B3.

Alopurinol. Dacă iei niacină și ai gută, poate fi necesar să iei o doză mai mare din acest medicament.

Medicamente, ierburi și suplimente anticoagulante și antiplachetare. Aceste tipuri de medicamente, ierburi și suplimente reduc coagularea sângelui. A lua niacină împreună cu aceste medicamente poate crește riscul de sângerare.

Medicamente, ierburi și suplimente pentru tensiunea arterială. Niacina ar putea avea un efect aditiv atunci când iei medicamente pentru tensiune arterială, plante medicinale sau suplimente. Acest lucru îți poate crește riscul de scădere a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială).

Crom. Administrarea de niacină cu crom poate reduce glicemia. Dacă ai diabet și iei niacină și crom, monitorizează cu atenție nivelul zahărului din sânge.

Medicamente pentru diabet. Dacă ai diabet, niacina poate interfera cu controlul glicemiei. S-ar putea să trebuiască să ajustezi doza de medicamente pentru diabet.

Medicamente, ierburi și suplimente hepatotoxice. Aceste medicamente, ierburi și suplimente, cum ar fi niacina, provoacă leziuni hepatice.

Statine. Cercetările indică faptul că administrarea de niacină cu aceste medicamente pentru colesterol oferă puține beneficii suplimentare în comparație cu statinele și poate crește riscul de efecte secundare.

Zinc. Administrarea de zinc cu niacină ar putea agrava efectele secundare ale niacinei, cum ar fi înroșirea feței și mâncărimea.

Studii

1. Colestipol-Niacin Therapy and Coronary Atherosclerosis – https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/369261

2. Niacin in Cardiovascular Disease: Recent Preclinical and Clinical Developments – https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.111.236315

3. Use of niacin in patients with diabetes – https://www.healio.com/news/endocrinology/20120325/use-of-niacin-in-patients-with-diabetes

4. The effect of niacinamide on osteoarthritis: A pilot study – https://link.springer.com/article/10.1007/BF02252945

5. Nicotinamide as an Early Alzheimer’s Treatment (NEAT) – https://www.alzheimers.gov/clinical-trials/nicotinamide-early-alzheimers-treatment-neat

6. Psst: Vitamin B3 (Niacinamide) Might Be the Secret to Glowing Skin – https://www.byrdie.com/vitamin-b3-benefits

Sursa foto: https://flnutrition.ca/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button