fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Pentru cei care cauta studii despre homeopatie

Dezbaterile legate de eficiența homeopatiei sunt la fel de “vechi” ca și homeopatia în sine.
Cuprins

Dezbaterile legate de eficiența homeopatiei sunt la fel de “vechi” ca și homeopatia în sine.

Homeopatia a fost inventată în urmă cu 200 de ani, de către un medic german.

Tratamentul homeopatic are ca scop stimularea și direcționarea capacității de auto-vindecare a organismului prin declanșarea unei reacții. Organismul reacționează la stimuli, care au efecte fiziologice (medicamente sau toxine), încercând să mențină homeostazia (un mediu intern stabil).

Criticii homeopatiei aduc în discuție lipsa cercetărilor științifice recunoscute de către autoritățile de decizie. Numeroase studii bine documentate pot fi găsite pentru a sprijini punctul de vedere al scepticilor, oricare dintre acestea concluzionând că homeopatia pur și simplu nu funcționează. Cercetările recente înclină spre a demonstra eficiența tratamentului homeopatic, dar invocă necesitatea unor studii mai ample. Însă, sunt și studii care au rezultate favorabile și sunt bine realizate. Vezi studiu Oscillococcinum, care poate ameliora simtomele și reduce durata unei răceli, dacă este administrat în primele 24 de ore.

Este homeopatia eficientă sau nu?

Ce se întâmplă de fapt?

În primul rând, totul pleacă de la o neînțelegere a modului de acționare a tratamentului homeopatic.

Homeopatia nu este o modalitate sau o terapie, ci un întreg sistem de medicină, cu propria sa paradigmă de înțelegere a sănătății și a bolilor (vezi Ce este homeopatia?). Această paradigmă dirijează procesul de evaluare și tratament. Prin urmare, pentru a evalua cu exactitate eficacitatea intervenției, cercetătorii trebuie să proiecteze studii care să fie congruente cu modul în care homeopatia este practicată clinic.

Asta înseamnă că modelul de cercetare biomedicală standard pentru intervențiile medicamentoase (o boală sau un simptom, un medicament, dublu-orb, controlat cu placebo, studiu prospectiv) nu este un proces de cercetare ideal pentru homeopatie.

Care este modelul de cercetare biomedicală?

Într-un studiu convențional, pacienților li se administrează fie medicamentul, fie placebo. Cercetătorii încearcă să facă două grupuri de pacienți cât mai identice posibil. Nici cercetătorul, nici pacientul nu știu dacă primesc medicamentul activ sau placebo.

Apoi, cercetătorii întocmesc rezultatele și fac statistici pentru a determina dacă a existat un efect medicamentos diferit de efectul placebo. Efectul placebo poate rula de la 10 la 75%. Pentru ca un medicament să fie determinat eficient, acesta trebuie să reducă simptomul sau să îmbunătățească efectele bolii într-un mod care este semnificativ statistic față de placebo.

Aceste tipuri de studii se bazează pe aspectele comune ale indivizilor cu simptome sau boli comune și caută să găsească tratamente care să poată fi aplicate populațiilor mari. De exemplu, impactul ibuprofenului asupra persoanelor cu dureri articulare cauzate de osteoartrită ar compara o doză specifică de medicament la toți pacienții similari (potrivită pentru vârstă, sex, nivel de dizabilitate, alte boli medicale etc.) în comparație cu un grup care a primit o pastilă de zahăr care arăta ca ibuprofenul. Dacă ibuprofenul a făcut ca durerea articulară să scadă mai mult decât placebo, atunci ibuprofenul ar fi considerat o intervenție medicamentoasă eficientă și recunoscută pentru osteoartrită.

Cum funcționează modelul de cercetare biomedicală cu homeopatia?

În homeopatie, unicitatea individului este cheia unui tratament eficient.

Întreaga imagine a individului, nu boala medicală, stă la baza tratamentului. O sută de persoane diferite cu osteoartrita diagnosticată medical și dureri articulare au fiecare prezentări generale diferite, constituții, niveluri de forță vitală, etc.

Medicul homeopat discută cu un pacient apoi selectează cu atenție atât remediul, cât și potența care se potrivește cel mai bine pentru unicitatea clientului. Corectitudinea și eficacitatea remediului sunt evaluate de impactul său asupra întregii stări a individului.

Exemple de studii despre homeopatie

O revizuire cuprinzătoare a studiilor clinice efectuate, inclusiv studiile timpurii publicate în limba germană, a concluzionat că homeopatia este eficientă. În semn de recunoaștere a acestei valoroase lucrări, Dean a primit primul premiu Hans Walz al Fundației Robert Bosch în octombrie 2003. Scopul acestui premiu este de a promova cercetarea în istoria homeopatiei în afara Institutului pentru Istoria Medicinii al Fundației Robert Bosch [1].

Studiile de cohortă au arătat că severitatea bolii și calitatea vieții au demonstrat îmbunătățiri marcate și susținute după perioada de tratament homeopat. Descoperirile cercetătorului indică faptul că homeopatia poate juca un rol benefic în îngrijirea pe termen lung a pacienților cu boli cronice [2]. Utilizarea medicamentelor homeopate poate reduce, de asemenea, costul tratamentului farmaceutic cu până la 54% în unele cazuri [3].

Un alt studiu prospectiv de cohortă a arătat că a existat o îmbunătățire a calității vieții, precum și o tendință a scăderii oboselii la pacienții cu cancer sub tratament homeopat complementar. Aceste rezultate trebuie să fie reproduse, în mod ideal, cu un grup controlat asociat [4].

Cum este văzută homeopatia în lume?

Chiar dacă există diferențe de opinie în comunitatea medicală în ceea ce privește homeopatia, aceasta este susținută de sistemele medicale din mai multe țări.[5]

În Germania, țara sa de origine, este chiar privilegiată prin lege și aprobată pentru rambursările legale ale asigurărilor de sănătate. Vânzările homeopate în Germania se ridică la sute de milioane de euro [6]. În Statele Unite, acestea se ridică la aproximativ trei miliarde de dolari[7].

Homeopatia în România

În România, homeopatia este recunoscută de către Ministerul Sănătăţii şi poate fi practicată doar de absolvenți cu studii postuniversitare medicale şi farmaceutice, după ce au absolvit un curs postuniversitar de 2 ani, de obţinere a competenţei în homeopatie.

Homeopatia are o istorie în România, în anul 1947 fiind fondată Societatea de homeopatie din România.[8]

În anul 1980 a avut loc primul Curs de iniţiere în Homeopatie organizat la Bucureşti, de către Centrul de Perfecţionare al medicilor şi farmaciştilor al Ministerului Sănătăţii, condus de dr. Ioan Teleianu, în colaborare cu Cercul de Homeopatie.

Prof. dr. Docent Dobrescu, o autoritate emblematică, a apărat homeopatia în fața colegilor alopați, demonstrând valoarea acesteia ca știință medicală, construită în jurul conceptului de medicament, cu două tipuri de aplicații: medicamentul alopat și homeopat. A fost autorul primei cărți de farmacologie homeopatică (ecologică) din lume – (primul volum, partea generală, publicat în 2007, volumul al doilea, despre aparatul respirator, publicat în 2009), cu dorința de a valida homeopatia științifică în România și în lume (cartea a fost tradusă și publicată în franceză și engleză).

Produsele homeopate fac parte din supravegherea ANMDM din 1995, când prin lege este împuternicit Institutul pentru Controlul Medicamentului şi Cercetări Farmaceutice (actualul ANMDM) să supravegheze şi medicamentele homeopate, recunoscând prin aceasta caracteristicile de medicament ale homeopatelor.

Produsele homeopate acţionează calitativ şi nu cantitativ, ele lucrează împreună cu organismul pentru obţinerea efectului terapeutic, nu provoacă reacţii adverse, prin urmare procesul de autorizare este simplificat pentru acestea.

Există o serie de produse homeopate care sunt eliberate ca medicamente OTC în România, însă există o serie de produse medicamentoase homeopatice eliberate doar pe bază de prescripţie medicală.

Concluzii

După cum putem vedea, homeopatia a trecut testul timpului și este folosită cu succes în multe țări, inclusiv în România.

Faptul că mulți încă nu cunosc exact mecanismele de acțiune ale homeopatiei, asta nu înseamnă că nu putem să apelăm la această terapie.

S-ar putea să fii surprins să afli că în medicina convențională de astăzi avem multe practici despre care nu înțelegem cum funcționează și produse farmaceutice pentru care nu avem un mecanism de acțiune clar (cu alte cuvinte, metoda prin care acestea au impact asupra funcțiilor în corp). Din punct de vedere istoric, acest lucru a fost chiar mai adevărat în trecut, chiar și cu medicamente la fel de obișnuite ca aspirina. Cu toate acestea, medicii folosesc în mod obișnuit medicamente care par să dea rezultate clinice, fără a înțelege mecanismul.

Deși, conform modelului de cercetare științific actual, este neverosimil ca diluțiile foarte mari utilizate în homeopatie să aibă efecte care nu sunt placebo, există dovezi abundente că au. Homeopatia este răspândită din punct de vedere geografic și crește în popularitate. Cercetările clinice și sintezele unor astfel de cercetări arată că este sigură și eficientă pentru o serie de afecțiuni. Integrarea homeopatiei în sistemele de îngrijire a sănătății este asociată cu beneficii, inclusiv utilizarea a mai puține medicamente sau antibiotice.

Referințe

  1. The Trials of Homeopathy: Origins, Structure, and Development:The Trials of Homeopathy: Origins, Structure, and Development – https://www.researchgate.net/publication/239451008_The_Trials_of_Homeopathy_Origins_Structure_and_DevelopmentThe_Trials_of_Homeopathy_Origins_Structure_and_Development
  2.  Homeopathic medical practice: long-term results of a cohort study with 3981 patients – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16266440/
  3. Effects of homeopathic intervention on medication consumption in atopic and allergic disorders – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11795625/
  4. Classical homeopathy in the treatment of cancer patients – a prospective observational study of two independent cohorts – https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-11-19
  5. HOMEOPATHY AS PSEUDOSCIENCE – http://klnran.ru/en/2017/02/memorandum02-homeopathy/
  6. Revenue with over the counter homeopathic and herbal medicine in Germany in 2019 – https://www.statista.com/statistics/593380/herbal-homeopathic-over-the-counter-medicine-revenue-germany/
  7. Regulation of homeopathic drug products – https://www.hylands.com/news/regulation.php
  8. Învăţământul homeopatic în România – https://medichub.ro/reviste-de-specialitate/farmacist-ro/invatamantul-homeopatic-in-romania-id-2015-cmsid-62

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button