Aceasta poate dăuna gândirii raționale, cât și puterii de concentrare, dar poate cauza și o reacție exagerată a creierului la stres, având astfel efecte negative asupra întregului organism.
Potrivit National Institutes of Health, anxietatea poate fi tratată prin utilizarea neuroterapiei. Aceasta este o terapie alternativă care permite pacienților să învețe cum să își modifice activitatea undelor cerebrale. Ea contribuie la îmbunătățirea atenției și la reducerea anxietății și a comportamentelor hiperactive.
Cum poate neuroterapia să trateze anxietatea?
Neurofeedback-ul analizează activitatea electrică a creierului cu ajutorul electroencefalogramei (EEG). Acesta este utilizat pentru a trata numeroase afecțiuni fizice și mentale, precum tulburările de somn, oboseala cronică, anxietatea, dependențele de droguri, stresul post-traumatic sau atacurile de panică.
Studiile arată că nivelul de anxietate al unui pacient poate fi măsurat cu ajutorul neurofeedback-ului. Durata de acționare a acestei terapii diferă la fiecare pacient în parte, în funcție de gravitatea anxietății și de vârsta acestuia, dar și de frecvența sesiunilor de tratament.
Pacienții pot învăța să își modifice undele cerebrale așa cum deprind o nouă abilitate. Specialista în neuroterapie Antoinette Walker este de părere că se pot obține cele mai bune rezultate dacă se urmează două ședințe de neurofeedback de 30 de minute pe săptămână, pe o perioadă de 15 săptămâni.
O parte importantă a neuroterapiei constă în efectuarea unei electroencefalograme cantitative – care este o metodă de cartografiere a creierului. Aceasta permite medicului să stabilească tratamentul pe care pacientul îl va urma, prin identificarea undelor cerebrale neregulate. Ea se realizează prin plasarea unei căști pe scalp, care permite captarea impulsurilor electrice ale creierului.
Citeste si: Cele mai bune remedii florale Bach pentru anxietate
Datorită plasticității creierului, neuroterapia încurajează formarea de noi căi neuronale, care are efecte benefice asupra tratării anxietății.
Neuroterapia privită precum un tratament eficient împotriva anxietății
Un avantaj important pe care neuropatia îl oferă constă în faptul că beneficiile acesteia continuă și după încheierea tratamentului. Tocmai de aceea aceasta este privită ca o alternativă sănătoasă la medicamentele anxiolitice.
Deși pot fi necesare sesiuni suplimentare de neuropatie, care au rolul de a menține sănătatea cerebrală și a preveni apariția altor episoade de anxietate, această terapie alternativă oferă rezultate încurajatoare și este considerată un tratament eficient, cu efecte benefice pe termen lung.
Neuroterapia este recomandată persoanelor care se confruntă cu o problemă de sănătate ce nu a cedat la administrarea medicamentelor tradiționale, dar și celor care sunt în căutarea unor terapii alternative pentru îmbunătățirea stării de sănătate.
Ce arată studiile despre neuropatie?
Există cercetări medicale care arată eficiența neuroterapiei atât în tratarea anxietății, cât și a altor probleme de sănătate. Un astfel de studiu demonstrează că utilizarea neuroterapiei la persoanele cu anxietate contribuie la ameliorarea considerabilă a simptomelor. Studiul a fost publicat în anul 2015 și a analizat efectele neuroterapiei la 14 pacienți cu anxietate.
Aceștia au primit 15 ședințe de alpha training de 30 de minute și 15 ședințe de theta brain training, a căror durată a fost tot de 30 de minute. Rezultatele studiului arată că neuroterapia poate reduce considerabil anxietatea. Astfel, ea este considerată un tratament eficient împotriva acesteia.
Un alt studiu arată beneficiile pe care neuroterapia le oferă persoanelor cu stres post-traumatic. O parte dintre cei 52 de participanți la acest studiu au urmat 2 ședințe de neuroterapie pe săptămână, pe o perioadă de 12 săptămâni. Spre deosebire de grupul de control, care a primit medicația psihotropică, pacienții care au urmat ședințele de neuroterapie au observat o reducere notabilă a simptomelor cauzate de stresul post-traumatic.
Citeste si: Anxietatea se poate trata si prin psihoterapie online cu un psiholog specializat
În ceea ce privește efectele neuroterapiei asupra persoanelor cu depresie, un studiu arată că urmarea unor tratamente de neuroterapie pe o durată de 5 săptămâni, alături de psihoterapie, reduce depresia și nivelul de stres. Datorită rezultatelor obținute, specialiștii sunt de părere că neuroterapia poate fi de ajutor persoanelor depresive.
Spre deosebire de medicamentele anxiolitice, care pot avea efecte secundare, neuroterapia reprezintă modalitate eficientă de a trata anxietatea, cu efecte benefice care se păstrează pe termen lung și fără să prezinte efecte dăunătoare asupra organismului.
Referințe:
1. Effects of Increase in Amplitude of Occipital Alpha & Theta Brain Waves on Global Functioning Level of Patients with GAD – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27504152/
2. A Randomized Controlled Study of Neurofeedback for Chronic PTSD – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5161315/pdf/pone.0166752.pdf
3. Impact of Heart-Rate Variability Biofeedback on Major Depression Disorder in Resting-State fMRI – https://scholarsarchive.byu.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/&httpsredir=1&article=6632&context=etd
4. https://www.seattletimes.com/sponsored/how-neurotherapy-helps-put-anxiety-in-its-place/ – https://www.seattletimes.com/sponsored/how-neurotherapy-helps-put-anxiety-in-its-place/