fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapii alternative pentru anxietate

Anxietatea este o tulburare comună de sănătate mintală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși există multe tratamente farmaceutice disponibile pentru anxietate, unii oameni preferă să apeleze la terapii alternative care oferă o abordare mai naturală pentru gestionarea simptomelor. În acest articol, vom explora unele dintre cele mai populare terapii alternative pentru anxietate.

Anxietatea este o tulburare complexă de sănătate mintală care se poate manifesta într-o varietate de moduri, inclusiv îngrijorare excesivă, frică și simptome fizice, cum ar fi bătăile rapide ale inimii, transpirația și tremurul. Este un răspuns normal la stres sau o amenințare percepută, dar atunci când devine excesivă sau persistentă, poate interfera cu viața de zi cu zi.

Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate, inclusiv:

  • tulburarea de anxietate generalizată (TAG)
  • tulburarea de panică
  • tulburarea de anxietate socială
  • fobiile specifice.

Fiecare tip de tulburare de anxietate are propriul său set de simptome și declanșatoare, iar tratamentul poate varia în funcție de individ.

Există mulți factori de risc care pot contribui la dezvoltarea anxietății, inclusiv genetica, chimia creierului, experiențele de viață și afecțiunile medicale. Este important de reținut că anxietatea este o afecțiune tratabilă și există multe tratamente eficiente disponibile.

Este important să cauti ajutor la un profesionist dacă te confrunți cu simptome de anxietate care interferează cu viața de zi cu zi. Un profesionist în sănătate mintală poate oferi un diagnostic precis și poate dezvolta un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor tale specifice. Cu tratamentul și sprijinul potrivit, persoanele cu anxietate pot învăța să-și gestioneze simptomele și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Ce terapii alternative poți încerca daca te confrunți cu simptome de anxietate?

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Meditaţie

Meditația este o practică străveche care a fost folosită de secole pentru a ajuta la calmarea minții și pentru a reduce stresul. Aceasta implică concentrarea minții asupra unui anumit obiect, sunet sau frază și practicarea tehnicilor de respirație profundă. Cercetările au arătat că meditația regulată poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate prin promovarea relaxării și reducerea stresului.

Un studiu publicat în Journal of Psychiatric Practice a constatat că reducerea stresului bazată pe mindfulness (MBSR), o formă de meditație, a fost eficientă în reducerea simptomelor de anxietate și depresie la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată (TAG).

Yoga

Yoga este o practicăa care combină posturile fizice cu controlul respirației și meditația. S-a demonstrat că practicarea regulată a yoga reduce stresul, anxietatea și depresia. De asemenea, ajută la îmbunătățirea sănătății fizice generale, care poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale.

O revizuire a mai multor studii publicate în Journal of Alternative and Complementary Medicine a constatat că yoga a fost eficientă în reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburări de anxietate, inclusiv tulburare de anxietate generalizată și tulburarea de panică.

Acupunctura

Acupunctura este o tehnică de medicină tradițională chineză care implică introducerea de ace în anumite puncte ale corpului pentru a echilibra fluxul de energie al corpului. S-a demonstrat că ajută la reducerea simptomelor de anxietate prin stimularea sistemului nervos și prin promovarea relaxării.

Un studiu publicat în Journal of Acupuncture and Meridian Studies a constatat că acupunctura a fost eficientă în reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată.

Aromaterapie

Aromaterapia presupune utilizarea uleiurilor esențiale derivate din plante pentru a promova relaxarea și a reduce anxietatea. Uleiurile esențiale pot fi folosite într-o varietate de moduri, cum ar fi prin inhalare, masaj sau în baie. Unele dintre cele mai frecvent utilizate uleiuri esențiale pentru anxietate includ lavandă, mușețel și bergamot.

Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a constatat că uleiul esențial de lavandă a fost eficient în reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată.

Suplimente pe bază de plante

S-a demonstrat că anumite plante și suplimente ajută la reducerea simptomelor de anxietate. Unele dintre cele mai populare suplimente pe bază de plante pentru anxietate includ floarea pasiunii, rădăcina de valeriană și kava. Cu toate acestea, este important să reții că aceste suplimente pot interacționa cu alte medicamente, așa că este important să discuți cu un furnizor de asistență medicală înainte de a le utiliza.

O revizuire a mai multor studii publicate în Journal of Clinical Psychopharmacology a constatat că unele suplimente din plante, inclusiv kava și floarea pasiunii, au fost eficiente în reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată.

Este important de reținut că, deși aceste terapii alternative au arătat rezultate promițătoare în reducerea simptomelor de anxietate, este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea. Este important să discuți cu un furnizor de asistență medicală înainte de a începe orice terapie sau supliment nou pentru a te asigura că este sigur și eficient pentru tine.

Pe lângă terapiile alternative menționate mai sus, tratamentele tradiționale pentru anxietate includ medicamente, terapie și modificări ale stilului de viață. Medicamentele precum antidepresivele și medicamentele anti-anxietate pot fi eficiente în reducerea simptomelor, dar pot avea efecte secundare și pot crea dependență dacă nu sunt utilizate corespunzător. Psihoterapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala sau psihoterapia integrativa, poate ajuta oamenii să învețe abilități și tehnici de coping pentru a-și gestiona simptomele de anxietate.

Schimbările stilului de viață pot juca, de asemenea, un rol în gestionarea anxietății. Exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă și un somn adecvat pot ajuta la reducerea stresului și la promovarea bunăstării generale. Evitarea cofeinei, alcoolului și drogurilor poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor de anxietate.

În concluzie, există multe terapii alternative disponibile pentru persoanele care preferă o abordare mai naturală pentru gestionarea simptomelor de anxietate. Este important să ne amintim că, deși aceste terapii pot fi eficiente, ele nu sunt un substitut pentru tratamentul medical. Este important să discuți cu un furnizor de asistență medicală înainte de a începe orice terapie sau supliment nou pentru a te asigura că este sigura și eficienta pentru tine.

 

 

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button