Ce ne face, de fapt, să ne dorim atât de mult să însemnăm totul pentru cineva (în timp ce, se presupune că îi răspundem cu aceeași monedă)?
Este egoismul o parte a naturii umane?
Sunt întrebări pe care, uneori, ni le punem în tăcere. Iar lista poate continua.
Monogamia este un subiect incitant, pe alocuri controversat, deoarece are directă legătură cu unele dintre cele mai intime gânduri ale unei persoane: despre relații și despre propria persoană.
Totul depinde de perspectivă
De ce, după atâta vreme, încă alegem monogamia? Răspunsurile sunt diverse, și depind de perspectiva din care privești lucrurile.
Prin definiție, monogamia este tipul de relație care presupune să fii atașat emoțional sau/și sexual de un singur partener.
Unii aleg un partener din dorința inexplicabilă de “a-l avea”.
Pe parcurs, se poate întâmpla să apară și probleme “inexplicabile” în paradis, cum sunt gelozia, restricțiile, discuțiile neconstructive. Iar acestea sunt semne că ceva nu funcționează, dintr-o parte sau alta.
Ce e de făcut în cazul acesta? Probabil că vizita la psiholog, în mod individual, sau la terapie cuplu, ar ajuta.
Alții, aleg un partener pentru ceea ce îl definește ca persoană, pentru modul lui de a fi. Și atunci, mai apar probleme în paradis, dar este mai puțin probabil ca cei doi să nu ajungă la o rezolvare, deoarece au o imagine mai clară asupra obiectivelor relației.
Acestea sunt două exemple de perspective clasice asupra monogamiei, ea putând fi înțeleasă în două feluri: ca sursă a tuturor neajunsurilor umane sau ca aspirație spre evoluție.
Ce este monogamia?
La baza monogamiei, poate că stă totuși, empatia.
În adâncul sufletelor simțim ceva nobil dăruindu-ne 100% cuiva. Fiind tu însuți cu acea persoană: vulnerabil, autentic, cu calități și defecte, dar știind că nu vei fi niciodată judecat, ci, din contră – iubit, pentru ceea ce ești ca om.
Ești trup și suflet cu acea persoana și încercați să deveniți mai buni împreună.
Unii ar putea spune că sunt valori insuflate.. de familie, de societate. Că monogamia nu este altceva decât o moștenire culturală (acolo unde este cazul). Ceea ce, poate fi parțial adevărat.
Însă, acel sentiment unic – de apartenență, de susținere, de iubire necondiționată nu îl poate insufla nimeni.
Este o trăire pe care nu o poți descriere în cuvinte, aproape sacră, care te face să te simți învingător în fața multor obstacole, care te motivează și îți dă un sens.
Monogamia este un amalgam de sentimente, trăiri și îndoieli. Un mod prin care nu îl cunoști doar pe celălalt, ci și pe tine.
Cum altfel ar putea fi posibile toate acestea, dacă nu ar exista două persoane dedicate una alteia?
Un mod de a crește împreună
Monogamia nu e doar o alegere sau un stil de viață. Este și antrenamentul tău pentru a deveni o persoană mai bună. Este locul unde înveți ce e empatia, iubirea necondiționată, trecând prin cele mai intense trăiri.
Pe lângă atașamentul creat de iubirea, respectul și aprecierea pe care le ai față de o persoană, vă mai leagă și un scop comun.
Cei mai mulți găsesc acest scop comun în dorința de a-și întemeia o familie, o oază a iubirii și fericirii în care susținerea reciprocă trece la un alt nivel.
Uneori, pentru unii, monogamia este încununată de aducerea pe lume a unui copil, dar nu este obligatoriu.
Citeste si: Ce inseamna o relatie sanatoasa?
Fiecare își construiește acest spațiu al încrederii și siguranței după principii proprii, comune, și după bunul plac.
Monogamia este influențată și de vremurile în care este trăită. Astăzi, trăim momente cu totul diferite față de cele trăite de bunicii noștri, din toate punctele de vedere.
Astfel, și relațiile romantice s-au schimbat, trebuind să suporte provocările vremurilor: în timp ce îți dorești să ai o familie fericită, vrei să îți construiești și o carieră de succes.
Ceea ce, necesită timp, cea mai prețioasă resursă a omului din zilele noastre, dar și dorință.
Prin prisma acestei perspective, monogamia se clasează printre unele dintre cele mai nobile aspirații umane. Ești pregătit să accepți provocarea?