fbpx
Psihoterapie Integrativa

Gelozia in cuplu

Există o vorbă din popor care spune că “Nu iubești cu adevărat dacă nu ești și un pic gelos”.
Cuprins

Există o vorbă din popor care spune că “Nu iubești cu adevărat dacă nu ești și un pic gelos”.

Într-adevăr, gelozia este o emoție firească, mai ales atunci când ne iubim partenerul de viață și vedem atât de multe “tentații” în jur.

Însă, există o mică mare diferență între gelozia în cuplu care este considerată normală și gelozia ca scuză pentru manifestarea unui comportament nesănătos.

Din păcate, cauzele geloziei exagerate nu prea au legătură cu dragostea ci mai degrabă cu legăturile nesigure pe care le creăm în copilărie.

În acest articol voi vorbi despre gelozia în cuplu, care sunt cauzele care determină apariția acesteia și ce putem să facem pentru a avea o relație sănătoasă.

În primul rând, ce este gelozia și de ce apare?

Gelozia este un răspuns emoțional la frica de a pierde pe cineva sau ceva pe care îl considerăm al nostru. De obicei, este însoțit de sentimente de excludere și abandon.

Însă, unii dintre noi sunt mai predispuși decât alții să fie geloși.

Care este cauza?

La fel ca multe alte tipare comportamentale, cum ar fi infidelitatea, codependența sau controlul, gelozia provine din copilăria noastră timpurie și atașamentul pe care îl avem față de părinți. Dacă nevoia ta de afecțiune nu a fost satisfăcută în timpul copilăriei, poți dezvolta o profundă nesiguranță care dă naștere geloziei și influențează toate relațiile tale cu adulții.

Gelozia este, de asemenea, strâns legată de problemele de abandon. Un copil ale cărui nevoi emoționale nu au fost satisfăcute, foarte probabil va avea un comportament obsesiv și va fi gelos, deoarece va imita dinamica pe care a trăit-o în copilărie în relațiile sale cu adulții.

Când este gelozia în cuplu benefică și când nu este?

Așa cum am menționat mai sus, gelozia este un sentiment firesc într-o relație. Dar, nu și atunci când devine irațională, posesivă, destructivă. Este important să facem diferența între cele două pentru a avea o relație sănătoasă.

Cum se manifestă gelozia benefică pentru cuplu?

Gelozia care apare ocazional și pentru o perioadă scurtă de timp, nu numai că este normală, dar este și binevenită.

Atunci când apare, este o ocazie bună să îi reamintim partenerului, cât și nouă, că nu suntem pe post de ataș în relație .

Gelozia poate motiva, de asemenea, cuplurile să se aprecieze reciproc și să facă un efort conștient pentru a se asigura că partenerul lor se simte apreciat.

Mai mult decât atât, gelozia face ca dragostea să se simtă mai puternică și sexul să fie mai pasional.

Atunci când gelozia apare într-o relație sănătoasă, aceasta provine dintr-un spațiu de protecție. O persoană vede o amenințare potențială pentru relație și își exprimă îngrijorarea sau gelozia. Împreună, cuplul discută problema în mod rațional și caută soluții pentru a merge mai departe. Ambii parteneri sunt dedicați relației și nu se simt nesiguri cu privire la propria persoană.

Cum se manifestă gelozia toxică?

Atunci când gelozia este intensă sau irațională, cuplul experimentează evenimente cu totul diferite.

Gelozia irațională sau excesivă este adesea un semn de avertizare a unei relații potențial abuzive.

Oamenii geloși se simt atât de copleșiți de emoțiile și nesiguranțele lor încât vor începe să exercite controlul asupra partenerilor lor. Aceștia pot recurge chiar la violență, abuzuri financiare și agresiuni verbale pentru a-și menține controlul și pentru a atenua sau masca sentimentele geloase.

Gelozia nesănătoasă își are rădăcinile în frica de abandon și de îngrijorare de a nu fi iubit cu adevărat. Gelozia nesănătoasă se caracterizează prin:

  • Paranoia cu privire la ceea ce face sau simte partenerul
  • Dorință de a cere dovezi partenerului pentru a demonstra că a fost în anumite locuri
  • Nesiguranța și frică neobișnuite
  • Inventarea de povești și formularea de acuzații care nu sunt adevărate
  • Cererea de explicații excesive partenerului pentru a-și motiva comportamentul
  • Urmărirea partenerul pentru a confirma unde se află
  • Incălcarea libertății partenerului sau chiar interzicerea de a se vedea cu prietenii sau familia
  • Citirea e-mailurilor și a SMS-urilor partenerului sau verificarea conturilor de pe rețelele sociale cu scopul de a descoperi infidelitatea sau o minciună
  • Jignirea partenerul și chiar violență

 

Cum să oprim gelozia toxică și efectele negative ale acesteia?

Gelozia într-o relație poate fi vindecată.

Modul în care un cuplul gestionează gelozia și alte conflicte este vital pentru succesul relației lor.

Dacă partenera/ul tău este gelos, iată câțiva pași pe care îi puteți face pentru a încerca să rezolvați situația:

  • Discută cu partenerul/a și află care sunt fricile și nemulțumirile sale, având o abordare blândă. Ascultă ce are de spus și fii sincer/a cu privire la modul în care acțiunile sale te fac să te simți.
  • Stabilește limite cu partenerul/a tău. Comunică cum vrei să fii tratat/a, luând în considerare ceea ce este important pentru fiecare dintre voi. De exemplu, spune-i că te poate suna o dată atunci când ești în vizită la un prieten, dar că nu o să fii cu ochii pe telefon toată seara. Având așteptările deja stabilite, vei atenua presupunerile și anxietatea pentru amândoi.
  • După ce ați vorbit despre asta, este indicat să îi arăți partenerului/erei mai mult afecțiunea ta. Este posibil să se simtă vulnerabil/a, așa că nu ezita să îi fii alături. Spune-i că apreciezi sinceritatea sa și faptul că a fost dispus/a să facă concesii.
  • Probabil va fi nevoie să purtați conversația aceasta de mai multe ori până vă veți simți amândoi pe deplin confortabil. Important este să continui să ai răbdare, dar și să fii ferm/a cu privire la limitele tale. Dacă nu puteți ajunge la un compromis, puteți să încercați să cereți ajutorul unui psihoterapeut sau, în ultimă instanță, să vă despărțiți.

 

Dacă tu te simți gelos/oasă, iată câteva lucruri pe care fi bine să le ai în vedere:

  • Gelozia este un sentiment, nu o chemare la acțiune. Atunci când apare, respiră adânc și reamintește-ți că sentimentul pe care îl simți nu este neapărat același cu realitatea. Cu alte cuvinte, doar pentru că îți faci griji că cineva înșeală nu înseamnă că așa și este.
  • Când acorzi atenție mai mult decât trebuie acestui sentiment de gelozie, el se extinde și te vei simți din ce în ce mai afectat/a. Așa că, dacă te-ai convins că partenerul tău te înșeală, vei vedea dovezi care poate nu există. În loc să devii obsesiv/a, recunoaște sentimentul și acceptă-l. Dacă nu îi acorzi o atenție suplimentară, va trece de la sine.
  • Întreabă-te ce ai de câștigat din aceste excese de gelozie? Dacă acționezi din impuls îl vei răni pe partenerul tău sau îți vei îmbunătăți relația? Acest sentiment te va face să te simți mai bine sau mai rău?
  • Acceptă că în relații nu există certitudine. Așa cum nu poți face pe cineva să te iubească, nu poți face pe cineva să fie loial sau să rămână cu tine pentru tot restul vieții. Dacă nu poți avea încredere în partenerul tău, poate că ar fi mai bine să mergi mai departe, astfel încât să te poți bucura de independență sau să găsești pe altcineva care să îți împărtășească valorile.
  • Dacă nu poți trece de acest sentiment de gelozie, fii sincer/a. În loc să aplici tratamentul silențios, mai bine spune-i partenerului/ei tău ce te determină să te simți așa și vezi care este reacția lui/ei. Este foarte probabil ca această interacțiune să vă întărească relația, mai degrabă decât să o afecteze și mai tare.

Concluzii

Dragostea nu este posesivă și nu ar trebui să aibă legătură cu dominarea, controlul sau frica.

Din contră… dragostea ar fi bine să reprezinte un sentiment de admirație și respect față de o altă ființă pe care ne dorim să o vedem fericită.

Într-o relație sănătoasă, există un echilibru între compromis, iubire de sine și considerație pentru cealaltă persoană.

În timp ce gelozia este un sentiment natural pe care fiecare îl primește din când în când, atunci când devine o obsesie, ne poate schimba și pune capăt relațiilor. Este important să recunoaștem când gelozia motivează comportamente nesănătoase și să ne protejăm granițele înainte ca acestea să fie traversate. A vorbi din timp despre acest sentiment, va reduce șansele ca el să escaladeze și va contribui la înflorirea iubirii pe termen lung, avand o „fundație” sănătoasă, unde încrederea este profundă, respectul este prezent și comunicarea este abundentă.

Dacă gelozia partenerului tău se îndreaptă spre abuz, vorbește imediat cu cineva! Spune-i unui prieten, unui membru al familiei sau unui adult de încredere. Încheierea unei relații abuzive poate fi un moment periculos și înfricoșător, așa că asigură-te că ai sprijinul de care ai nevoie pentru a face acestui pas.

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button