fbpx
CancerMedicina integrativa

Studiu Oxford: Mai putină carne, mai puține șanse de a face cancer

Persoanele care consumă cantități mici de carne, sau chiar deloc, au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie.
  • Tot mai mulți cercetători studiază impactul dietei în dezvoltarea cancerului
  • Cercetările anterioare arată că un consum mai mare de carne este asociat cu un risc mai mare de apariție a cancerului.
  • Un nou studiu susține rezultatele înregistrate anterior și anume, că persoanele care mănâncă mai puțină carne au un risc mai mic de a dezvolta orice tip de cancer.

Persoanele care consumă cantități mici de carne, sau chiar deloc, au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie.

Autorii studiului au analizat statisticile privind cazurile de cancer în general, dar și efectul consumului de carne asupra a trei dintre cele mai frecvente tipuri de cancer: cancerul de sân în postmenopauză, cancerul de prostată și cancerul colorectal.

Pentru unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, dieta poate fi un factor major de risc pentru anumite tipuri de cancer. În timp ce pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cancerul de prostată, nu este clar cât de directă este legătura cu adevărat, au spus experții.

Studiul a inclus aproape jumătate de milion de participanți

Studiul, publicat săptămâna aceasta în BMC Medicine, a analizat datele pentru mai mult de 470.000 de persoane. Niciunul dintre participanți, care aveau vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani când echipa i-a recrutat între 2006 și 2010, nu a avut un diagnostic de cancer la începutul perioadei de studiu. Pe parcursul studiului, indivizii au raportat cercetătorilor consumul de carne.

Cercetătorii au împărțit participanții la studiu în patru grupuri:

  • Consumatori de carne care au raportat că mănanca carne procesată, pasăre sau carne roșie – inclusiv carne de vită, porc și miel – de mai mult de cinci ori pe săptămână. Au existat 247.571 de indivizi în acest grup, reprezentând 52,4% din totalul populației studiate.
  • Cei care mănanca puțină carne, adică de maxim cinci ori pe săptămână. Din populația studiată, 43,5%, sau 205.385 de persoane, au fost în acest grup.
  • Consumatorii de pește, care au mâncat pește, dar nu carne, au reprezentat 10.696 de persoane, sau 2,3% din populația studiată.
  • Vegetarienii și veganii, care nu mâncau nici carne, nici pește, constituiau 1,8% din întreaga cohortă, sau 8.685 de persoane.

Rezultatele au arătat că, după mai mult de un deceniu de urmărire, consumatorii obișnuiți de carne au avut un risc mai mare pentru toate tipurile de cancer în comparație cu celelalte grupuri. Cei care au urmat o dietă săracă în carne – în special bărbații – au avut un risc redus de cancer colorectal, femeile vegetariene aflate în postmenopauză au avut un risc mai scăzut de cancer de sân și a fi vegetarian sau pescarian a fost asociat cu un risc redus de cancer de prostată la bărbați.

„Mesajul general este că un consum mai scăzut de carne sau deloc poate fi asociat cu un risc mai mic de cancer, dar sunt necesare cercetări suplimentare care să utilizeze diverse populații cu un număr mai mare de vegetarieni și pescarieni pentru a explora în continuare potențialele explicații pentru diferențele de risc între anumite tipuri de cancer”, a declarat Cody Z. Watling, MSc, student la doctorat în unitatea de epidemiologie a cancerului de la Universitatea din Oxford.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button