Răspunsul este unul singur – suntem mult prea stresați pentru a ne relaxa mintea.
Una dintre cele mai ușoare modalități de a îmbunătăți somnul și de a obține un somn profund este meditația.
Ce este meditația pentru somn?
Meditația pentru somn înseamnă să ne linistim mintea, astfel încât, să putem dormi cât mai bine posibil. Scopul nu este să ne transforme într-o nouă persoană, ci să ne ajute să ne concentrăm asupra lucurilor prezente, fără ca mintea să ”plece” în altă parte.
Ce spun cercetătorii despre meditația pentru somn?
Un studiu publicat în JAMA = Journal of the American Medical Association (Jurnalul Asociației Medicale Americane) a împărțit oamenii în două grupuri. Unul a fost învățat o metodă simplă de meditație asupra somnului, iar celălalt a practicat meditația mindfulness. În cele din urmă, grupul care a arătat cea mai mare îmbunătățire a obiceiurilor de somn a fost cel învățat să mediteze. Tiparele de somn s-au îmbunătățit și odată cu ele a crescut și calitatea somnului. Mai mult decât atât, oboseala diurnă a fost redusă și au scăzut simptomele depresiei.
Care sunt tehnicile de meditație pentru somn?
Specialiștii mai spun că aproximativ 35 până la 50% dintre adulții din întreaga lume se confruntă în mod regulat cu simptome de insomnie. Iată de ce trebuie să ținem cont atunci când facem meditație pentru somn.
Înainte de culcare, trebuie să ne așezăm pe saltea, cu spatele foarte drept și să respirăm profund. De fiecare dată când expirăm, trebuie să ne imaginăm că toată tensiunea, îngrijorarea și stresul ne părăsesc corpul. Atunci când inspirăm, trebuie să vizionăm o lumină albastră care intră, ajungând la frunte, în mijlocul ochilor.
Când simțim că degetele de la picioare încep să se încordeze este momentul să le strângem cât putem și să numărăm până la cinci, după care sa ne relaxăm. Procesul trebuie repetat de trei ori, după care vom face același lucru cu tot piciorul. Asta ne va ajuta să ameliorăm tensiunea din mușchii corpului. Energia se concentrează într-un singur punct, după care se eliberează rapid.
Citeste si: 9 dintre cele mai populare tehnici de meditație
Mintea noastră este unul dintre cei mai puternici „mușchi” din corp. Secretul este să ne concentrăm pe partea dureroasă a corpului, după care pe ușurare. Acest lucru va declanșa alarme în corpul nostru și ne ajută să accelerăm recuperarea.
Este foarte important să începem cu sesiuni scurte, de câteva minute, iar treptat să putem ajunge la câte 15-20 de minute de meditație neântreruptă. Dacă suntem la început, recomandarea specialiștilor este să stăm într-o poziție confortabilă, de preferat pe un scaun cu spătar. Să stăm drept, confortabil, cu tălpile lipite de podea. Important este să ne concetrăm asupra respirației.
Meditația poate îmbunătăți somnul, însă nu înlocuiește o bună igienă a somnului. Asta înseamnă că trebuie să respectăm un program regulat de somn, să oprim electronicele și să menținem o temperature optima în camera de dormit. Este foarte important ca seara să evităm cofeina și să avem o cină ușoară.
Un alt sfat pe care ni-l dau specialiștii este să ne punem muzică liniștită înainte de a adormi.
Care sunt beneficiile meditației?
Un somn mai bun este doar unul dintre beneficiile meditației. Când este făcută în mod regulat, meditația poate contribui de asemenea la:
- Îmbunătățirea stării de spirit
- reducea stresului
- reducerea anxietății
- creșterea concentrării
- îmbunătățirea cunoașterii
- reducerea poftelor de nicotină
- îmbunătățirea răspunsului la durere
- controlul hipertensiunii arteriale
- îmbunătățirea sănătății inimii
- reducerea inflamației