fbpx
Medicina integrativaPlante medicinaleStil de viata sanatos

Agrișul: Ce este? Valori Nutriționale si Beneficii

Agrișul se remarcă prin fructele lui bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, ce oferă organismului multiple beneficii terapeutice.

Datorită bogăției de substanțe nutritive conținute, agrișele se pot consuma proaspete, dar și uscate, sub formă de ceai sau de pudră. Descoperă în continuarea acestui articol ce sunt agrișele și ce beneficii terapeutice îți oferă.

Ce este agrișul?

Agrișul (Ribes uva-crispa) este un arbore care poate crește până la înălțimea de 150 de centimetri și se găsește în zonele de deal și de munte din România. El este ușor de recunoscut datorită ramurilor lui spinoase și a florilor mici și roșiatice. Fructele agrișului pot avea culoarea verde, galben, purpuriu sau roz și au diametrul de aproximativ 1-1,5 centimetri.

Ele sunt apreciate pentru gustul lor dulce-acrișor, dar și prin compoziția lor bogată în substanțe nutritive.
Valori nutriționale

Agrișele sunt recunoscute pentru conținutul bogat în substanțe nutritive. Antioxidanții se numără printre cele mai importante substanțe active din compoziția lor. În tabelul alăturat poți vedea valorile nutriționale pentru 150 de grame de agrișe.

Calorii 66
Proteine 1 gram
Fibre 7 grame
Grăsimi Mai puțin de un gram
Carbohidrați 15 grame
Vitamina C 46% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
Vitamina B5 9% din DZR
Vitamina B6 7% din DZR
Magneziu 9% din DZR
Potasiu 6% din DZR

Alături de vitamina C, agrișele conțin vitamina E, flavonoide, antocianide și acid elagic, substanțe active importante pentru protejarea sănătății organismului. [1]

Beneficii terapeutice

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale, agrișele oferă multiple beneficii terapeutice, precum:

  • Protejează organismul împotriva radicalilor liberi
    Radicalii liberi sunt molecule reactive care afectează celulele organismului și produc stresul oxidativ. Acesta este asociat cu numeroase probleme de sănătate, precum afecțiunile cronice și îmbătrânirea prematură. Antioxidanții conținuți de agrișe ajută organismul în neutralizarea radicalilor liberi și protejează împotriva diferitelor tipuri de cancer, a afecțiunilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative și a diabetului de tip 2.
  • Susțin scăderea în greutate
    Agrișele conțin fibre și au un conținut caloric scăzut, motiv pentru care ele pot fi consumate de către persoanele care doresc să slăbească. Studiile arată că un consum de fructe proaspete ajută la scăderea și la menținerea greutății corporale. [3] Alte studii au demonstrat că un consum ridicat de fibre ajută la eliminarea kilogramelor nedorite, inducând sațietatea și diminuează pofta de mâncare. [4]
  • Asigură un nivel optim de glicemie
    Agrișele sunt recomandate persoanelor care doresc un control mai bun al glicemiei în sânge, datorită conținutului lor ridicat de fibre. Acestea contribuie la încetinirea absorbției zahărului în sânge. De asemenea, ele conțin acid clorogenic, care poate reduce nivelul de glicemie după mesele bogate în carbohidrați. [5]
  • Protejează creierul
    Agrișele dețin proprietăți neuroprotectoare, grație conținutului de acizi organici, prin care reduc acumularea de fier la nivelul celulelor. O acumulare excesivă de fier poate duce la apariția afecțiunilor neurodegenerative. Datorită prevenirii acumulării excesive de fier, agrișele protejează creierul și împiedică apariția bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer. [6]
  • Susțin funcțiile cardiovasculare
    O alimentație bogată în fructe, precum agrișele, este asociată cu un risc scăzut de afecțiuni cardiovasculare. Agrișele conțin antioxidanți care împiedică oxidarea colesterolului LDL, acesta reprezentând un factor de risc pentru instalarea bolilor de inimă. Studiile demonstrează că vitaminele C și E reduc stresul oxidativ și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. [7]
  • Pot avea proprietăți anticancerigene
    Alimentele bogate în antioxidanți sunt recunoscute pentru proprietățile lor anticancerigene. În cazul agrișelor, acestea sunt datorate conținutului de vitamina C și E. Acestea reduc stresul oxidativ și inflamația, care este responsabilă de apariția cancerului. Un studiu din anul 2017 arată efectul anticancerigen al antocianidelor conținute de agrișe. Acestea sunt compuși cu efecte antitumorale, care inhibă multiplicarea celulelor canceroase și favorizează apoptoza. De asemenea, ele măresc sensibilitatea celulelor canceroase la chimioterapie. [8]

Cum poți include agrișele în alimentația ta

Agrișele se pot consuma în stare proaspătă, datorită savorii lor plăcute, dulce – acrișoare, dar și uscate. De asemenea, se pot adăuga în salate de fructe sau se pot mânca alături de cereale la micul dejun. Ele mai pot fi adăugate în prăjituri sau în compoturi și gemuri.

Datorită aromei lor plăcute și a bogăției de substanțe nutritive, este recomandată includerea agrișelor în alimentație, pentru a beneficia de multiplele lor beneficii terapeutice.

Referinte:

[1] Contribution of phenolic compounds, ascorbic acid and vitamin E to antioxidant activity of currant (Ribes L.) and gooseberry (Ribes uva-crispa L.) fruits – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30744864/

[2] Edible berries: bioactive components and their effect on human health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24012283/

[3] Impact of Whole, Fresh Fruit Consumption on Energy Intake and Adiposity: A Systematic Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6518666/

[4] Dietary fiber and weight regulation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11396693/

[5] EVALUATION OF RED CURRANTS (RIBES RUBRUM L.), BLACK CURRANTS (RIBES NIGRUM L.), RED AND GREEN GOOSEBERRIES (RIBES UVA-CRISPA) FOR POTENTIAL MANAGEMENT OF TYPE 2 DIABETES AND HYPERTENSION USING IN VITRO MODELS – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-4514.2009.00305.x

[6] Effects of carboxylic acids on the uptake of non-transferrin-bound iron by astrocytes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20338211/

[7] Cardiovascular diseases: oxidative damage and antioxidant protection – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25392110/

[8] Effects of anthocyanins on the prevention and treatment of cancer – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429338/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button