fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Te simți anxios sau trist? Mâncarea procesată poate fi de vină

Un nou studiu a constatat că, persoanele cu un aport ridicat de alimente ultraprocesate au avut simptome semnificativ crescute de anxietate și depresie ușoară, în comparație cu cei cu un aport mai mic.

Deși alimentele ultraprocesate sunt mai ieftine, rapid de preparat sau gata de consumat, conțin substanțe alimentare procesate (uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon, izolate proteice) și au aport nutrițional foarte scăzut.

Alimentele ultraprocesate includ de obicei arome, coloranți, emulgatori și alți aditivi cosmetici.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Schmidt, de la Florida Atlantic University, au explorat un eșantion reprezentativ la nivel național din populația Statelor Unite pentru a determina dacă indivizii care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate raportează probleme semnificativ mai mari legate de sănătatea mintală, inclusiv depresie, anxietate sau zile cu apatie.

Ei au măsurat depresia ușoară, numărul de zile cu o stare psihică apatică și numărul de zile anxioase la 10.359 de adulți de 18 ani.

Rezultatele studiului, publicate în revista Public Health Nutrition, au arătat că persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate în comparație cu cele care au consumat cea mai mică cantitate au avut creșteri semnificative ale simptomelor asociate cu depresia ușoara, anxietatea și apatia.

Rezultatele acestui studiu sunt generalizabile la întreaga populație din SUA, precum și la populațiile din alte țări occidentale cu consumuri similare de alimente ultraprocesate.

„Ultraprocesarea alimentelor scade valoarea lor nutritivă și, de asemenea, crește numărul de calorii, deoarece alimentele ultraprocesate tind să fie bogate în zahăr adăugat, grăsimi saturate și sare, în același timp fiind sărace în proteine, fibre, vitamine, minerale și fitochimice„, a spus Eric Hecht, M.D., Ph.D., autor corespondent și profesor asociat afiliat la Colegiul de Medicină Schmidt al FAU.

„Datele din acest studiu adaugă informații importante și relevante unui număr tot mai mare de dovezi cu privire la efectele adverse ale consumului de alimente ultraprocesate asupra sănătatii mintale”, a spus Charles H. Hennekens, MD, Dr.PH, coautor, primul Sir. Richard Doll Profesor de Medicină și consilier academic principal, Colegiul de Medicină FAU Schmidt.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, aproape 1 din 5 adulți au o afecțiune mintală.
Afecțiunile mintale, inclusiv depresia și anxietatea, sunt principalele cauze de morbiditate, dizabilitate și mortalitate.

Studiul, „Cross-sectional examination of ultra-processed food consumption and adverse mental health symptoms“, a fost realizat de Eric M Hecht, Anna Rabil, Euridice Martinez Steele, Gary A. Abrams, Deanna Ware, David C. Landy și Charles H. Hennekens.

Sursa articol: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220825091343.htm

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button