fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Masaj ayurvedic

Masajul ayurvedic se bazează pe vechile principii indiene ale medicinei ayurvedice, concepute pentru a vindeca și a crea un echilibru între minte, corp și spirit.
Cuprins

Masajul ayurvedic se bazează pe vechile principii indiene ale medicinei ayurvedice, concepute pentru a vindeca și a crea un echilibru între minte, corp și spirit.

Cuvântul „ayurveda” este un compus sanscrit dintre ayus, care înseamnă „viață” și veda, care înseamnă „cunoaștere”.

Ayurveda, sau „știința vieții” cum mai este numită, ne poate oferi o rețetă completă pentru minte și corp cu scopul de a avea o viață mai sănătoasă. Aceasta include, de obicei, un regim dietetic, masaj și tehnici de vindecare pentru corp pe bază de plante. Mai multe informații poți citi aici: Ayurveda.

Masajul ayurvedic este un tratament personalizat care încorporează uleiuri esențiale și care se concentrează pe relaxare, reducerea stresului și eliberarea blocajelor emoționale.

Prin ce diferă masajul ayurvedic față de alte tipuri de masaj?

Există trei particularități care diferențiază masajul ayurvedic de alte tipuri de masaj, cum ar fi, de exemplu, cel thailandez sau suedez:

Uleiuri ayurvedice

În Ayurveda, cele cinci elemente care se găsesc în toate viețuitoarele – spațiul, aerul, focul, apa și pământul – sunt considerate elementele constitutive ale vieții. Acestea se combină pentru a crea trei principii minte-corp, cunoscute sub numele de doshas: Vata (aer și spațiu), Pitta (foc și apă) și Kapha (apă și pământ). Toată lumea moștenește un amestec unic dintre cele trei dosha, deși una este de obicei mai dominantă. Cu ajutorul medicinei ayurvedice se dorește obținerea unui echilibru între cele trei dosha pentru a avea o sănătate fizică și emoțională.

În timpul unui masaj ayurvedic, se folosesc amestecuri de uleiuri organice infuzate cu ierburi ayurvedice și încălzite pentru a încuraja relaxarea și detoxifierea. Uleiurile sunt alese pentru a echilibra dosha dominantă a unei persoane. La temperatura potrivită, aceste uleiuri pătrund în corp prin piele și pori și facilitează eliberarea toxinelor.

În comparație, masajul suedez folosește ulei în primul rând pentru a facilita fluiditatea mișcărilor. Masajul thailandez nu folosește ulei, motiv pentru care oamenii pot să stea cu hainele pe ei în timpul acestui tip de masaj.

Energie și intenție

Un terapeut ayurvedic se concentrează pe curățarea canalelor de energie din corp, mișcarea și deplasarea toxinelor și echilibrarea chakrelor (centrelor energetice).

Masajul thailandez se concentrează pe centrele energetice ale corpului, în timp ce masajul suedez, se concentrează mai mult pe anatomia și fiziologia corpului.

Mișcări specifice

Stilul și fluiditatea unui masaj ayurvedic sunt determinate de ceea ce are nevoie un individ. Terapeutul va utiliza tehnici de masaj ce includ atingeri, strângeri sau lovituri ușoare. Mișcarile pot fi rapide sau pot dura mai mult, în funcție de nevoile fiecărui individ. În general, se dorește îmbunătățirea circulației și drenajul limfatic.

Masajul thailandez se axează pe compresia mușchilor. Acesta se desfășoară de obicei pe un covor sau pe podea, iar persoana care primește masajul poartă haine largi sau întinse. Terapeutul este, de asemenea, pe jos și mută întregul corp al persoanei în diferite poziții. Masajul suedez se concentrează pe ameliorarea tensiunii musculare prin lovituri delicate, de lungă durată, precum și lovituri ușoare, ritmice, de atingere, pe straturile superioare ale mușchilor. Acest lucru este, de asemenea, combinat cu mișcarea articulațiilor.

Tipuri de masaj ayurvedic

Abhyanga: Masaj ayurvedic detoxifiant cu ulei cald

Abhyanga este una dintre cele mai populare și recomandate terapii din Ayurveda. Această practică implică masarea ritmică a uleiurilor calde și aromate pe întregul corp, pentru a elimina toxinele și a relaxa sistemul nervos. Pe măsură ce uleiurile se scufundă ușor în pielea ta, te vei simți odihnit profund, satisfăcut și revigorat.

Alte beneficii ale abhyanga:

  • reducere efectele îmbătrânirii
  • îmbunătățește circulația
  • stimulează organele interne
  • îmbunătățește somnul
  • lubrifiază articulațiile

Uleiurile, ierburile și tehnicile de masaj pot fi modificate pentru a se potrivi aproape oricui, în orice moment. Înainte de începerea sesiunii, vei discuta cu terapeutul pentru a-i permite să modifice procedura astfel încât să se potrivească nevoilor tale. Din acest motiv, dacă te interesează relaxarea și întinerirea, abhyanga este o alegere excelentă pentru tine.

Udvartana: Tratament de exfoliere cu plante

Un alt masaj ayurvedic popular este udvartana. Udvartana este un cuvânt sanscrit care înseamnă în sus, iar numele se referă la tehnica de mângâiere în sus utilizată în practică. Ierburile, mineralele și condimentele medicinale cu pulbere uscată sau infuzată cu ulei sunt frecate în direcția opusă creșterii părului. Acest lucru creează un efect abraziv ușor, care este ideal pentru îndepărtarea impurităților și stimularea procesului metabolic.

Udvartana este potrivit pentru persoanele care au dosha kapha dominantă, datorită efectelor sale benefice în reducerea grăsimii, celulitei și retenției de lichide în piele. Cu toate acestea, acest masaj poate fi, de asemenea, adaptat oricărui tip de corp pentru a îmbunătăți sistemul limfatic și circulația.

Basti: întinerirea articulațiilor

Basti este un tratament potrivit pentru cei care suferă de dureri la nivelul spatelui, gâtului, umerilor sau genunchilor. Cu acest tratament, un aluat pe bază de plante este aplicat în jurul zonei problematice și apoi este umplut cu uleiuri calde, medicamentoase, concepute pentru a-ți calma corpul. Acest proces permite uleiurilor să se scufunde adânc în pielea ta pentru a înmuia țesuturile rigide care iți cauzează durere. Scopul este de a reduce umflăturile și durerea și de a creștere mobilitatea.

Această practică include, de asemenea, un masaj de curățare profundă în zonele afectate, pentru a stimula în continuare fluxul sanguin, a elibera tensiunea și a promova mobilitatea.

Shirodhara

Shirodhara este un tratament meditativ și liniștit ce implică turnarea unui ulei cald ușor peste frunte și pe chakra celui de-al treilea ochi, centrul energetic al intuiției, cunoscut și sub numele de ajna. Se știe că acest tratament calmează sistemul nervos central și facilitează integrarea minții și a corpului. După ce au experimentat shirodhara, unele persoane susțin că simt un sentiment de conștientizare.

Marma Chikitsa

Marma Chikitsa este un sistem antic de tratament provenit din înțelepciunea vedică, care prin puncte de presiune energetică ne permite să accesăm, să eliberăm și să vindecăm corpul fizic și emoțional.

În acest tratament de 60 sau 90 de minute, o presiune ușoară este aplicată în diferite puncte de pe față, gât, umeri, cap, gât și piept. Această presiune fizică și energică blândă trezește inteligența superioară conectată la un anumit organ din corp și, prin urmare, ajută la eliberarea emoțiilor vechi, a energiei stagnante și a blocajelor. Eliberând aceste puncte și canalele lor conectate, persoanele care beneficiază de acest masaj ayurvedic au un sentiment de eliberare fizică și emoțională profundă și libertate de a intra în natura pură a corpului și minții relaxate și radiante.

Unde găsesc un terapeut ayurvedic bun?

În India, Ayurveda este considerat un sistem medical. Se practică în același mod în care medicina occidentală convențională, medicina tradițională chineză, medicina naturopatică și medicina homeopatică sunt practicate în alte parti ale lumii.

Terapeuții specializați în medicina ayurvedica din India trebuie să treacă printr-o pregătire educațională riguroasă, recunoscută de stat, înainte de a practica medicina.

În România, medicina ayurvedica nu este recunoscută de către Ministerul Sănătății. De aceea, îți recomandăm să alegi terapeuți testați, care sunt avizați de Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă.

Poți face o pragramare la un astfel de terapeut direct pe pe site-ul nostru, folosind butonul pentru Programări. De asemenea, poți consulta categoria “Medici și terapeuți” pentru a afla mai multe detalii despre specialiștii cu care colaborăm.

Referințe

Types of Ayurvedic Massage – https://www.shadanga.com/types-of-ayurvedic-massage/

What Is an Ayurvedic Massage (and How Is It Different from a Regular Massage)? https://www.purewow.com/wellness/ayurvedic-massage

What Is an Ayurvedic Massage? https://chopra.com/articles/what-is-an-ayurvedic-massage

What is Ayurvedic Massage? https://www.spafinder.com/blog/health-and-well-being/what-is-ayurvedic-massage/

14 Proven Scientific Benefits Of Ayurvedic Massage, with references (Abhyanga Benefits) – https://theayurvedaexperience.com/blogs/tae/14-proven-scientific-benefits-of-ayurvedic-massage-with-references-abhyanga-benefits

Sursa: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button