fbpx
Medicina integrativa

Rolul masajului terapeutic în managementul scoliozei

Scolioza, o afecțiune caracterizată printr-o curbură anormală a coloanei vertebrale, afectează indivizi de toate vârstele și poate duce la diferite grade de disconfort și mobilitate redusă.

În timp ce tratamentele convenționale, cum ar fi intervențiile chirurgicale sunt adesea recomandate, masajul terapeutic a apărut ca o abordare complementară pentru a atenua simptomele și pentru a îmbunătăți starea generală a celor care suferă de scolioză.

Înțelegerea scoliozei:

Scolioza poate fi de tipul:

– scolioza idiopatică, care se dezvoltă fără o cauză cunoscută

– scolioză secundară, rezultată din afecțiuni precum distrofia musculară sau paralizia cerebrală.

Curbura poate apărea la nivelul toracic, lombar sau ambele regiuni ale coloanei vertebrale, ceea ce duce la asimetrie și la potențiale complicații pe termen lung.

Dincolo de impactul fizic, scolioza poate afecta bunăstarea emoțională a unui individ, mai ales în perioada adolescenței, când preocupările legate de imaginea corpului sunt predominante. Integrarea masajului terapeutic în planul de management poate aborda atât aspectele fizice, cât și cele emoționale ale scoliozei.

Cum poate fi depistată scolioza:

Evaluare vizuală:

Observare:

Inspecția vizuală este adesea primul pas în identificarea scoliozei. Un profesionist din domeniul sănătății poate cere unei persoane să stea dreaptă, cu brațele în lateral și să observe alinierea coloanei vertebrale, umerilor și a șoldurilor din față, din spate și din lateral. Orice asimetrie sau curbură vizibilă poate justifica o examinare suplimentară.

Testul lui Adam:

În timpul acestui test, individul este rugat să se aplece înainte la talie cu picioarele împreună și genunchii drepți. Examinatorul observă coloana vertebrală pentru orice nereguli sau asimetrie. Dacă se detectează o curbură, aceasta poate indica prezența scoliozei.

Examinare fizică:

Măsurarea simetriei trunchiului:

Furnizorii de asistență medicală pot folosi instrumente precum un scoliometru pentru a măsura asimetria trunchiului. Acest dispozitiv portabil este plasat pe spate pentru a evalua gradul de rotație a coloanei vertebrale, care poate fi un indiciu al scoliozei.

Verificarea discrepanței lungimii piciorului:

În unele cazuri, scolioza poate fi asociată cu o discrepanță a lungimii picioarelor. Un profesionist din domeniul sănătății poate evalua orice diferențe aparente în lungimea picioarelor, care ar putea fi legate de curbura coloanei vertebrale.

Imagistică medicală:

Raze X:

Razele X sunt cel mai comun și definitiv instrument de diagnostic pentru scolioză. Acestea oferă imagini detaliate ale coloanei vertebrale, permițând profesioniștilor din domeniul sănătății să măsoare gradul și tipul de curbură cu precizie. Razele X ajută la determinarea locației curbei, a severității acesteia și a necesității potențiale de tratament.

Semne și simptome:

  • Dureri de spate sau disconfort: Deși nu este întotdeauna prezentă, scolioza poate provoca uneori dureri de spate sau disconfort, mai ales pe măsură ce curbura progresează. Persoanele care se confruntă cu o durere persistentă ar trebui să solicite o evaluare medicală.
  • Umeri sau șolduri neuniforme: Asimetria vizibilă la nivelul umerilor sau șoldurilor poate fi un indicator al scoliozei. Hainele pot, de asemenea, să pară neuniforme sau să nu atârne corect.
  • Evaluare profesională: Dacă există îngrijorări cu privire la scolioză, este esențial să consulți un furnizor de asistență medicală, cum ar fi un specialist în ortopedie. Acesta poate efectua o examinare amănunțită, poate revizui istoricul medical și poate determina dacă este necesar un diagnostic imagistic suplimentar.

Explorarea tipurilor de masaj pentru scolioză:

Masaj suedez:

Masajul suedez, cu mișcările sale blânde și ritmice, ajută la reducerea tensiunii musculare și favorizează relaxarea. Se adresează bunăstării generale a persoanelor cu scolioză, îmbunătățind circulația sângelui și atenuând spasmele musculare.

Masaj Deep tissue:

Vizând straturile musculare mai profunde, masajul Deep tissue este eficient în abordarea unor zone specifice de tensiune asociate cu scolioza. Prin aplicarea unei presiuni ferme, această modalitate contribuie la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea alinierii coloanei vertebrale.

Terapia Trigger Point:

Axată pe identificarea și eliberarea punctelor declanșatoare, această tehnică este valoroasă pentru persoanele cu scolioză. Abordând zonele localizate de încordare musculară, terapia Trigger Point poate oferi o ușurare țintită și poate îmbunătăți confortul general.

Eliberarea miofascială:

Eliberarea miofascială se concentrează asupra țesutului conjunctiv din jurul mușchilor. Studiile sugerează potențialul său în creșterea flexibilității și reducerea durerii la persoanele cu scolioză, făcându-l un plus valoros la repertoriul terapeutic.

Cercetări:
Cercetările publicate în Journal of Bodywork and Movement Therapies indică faptul că terapia obișnuită prin masaj reduce semnificativ durerea și tensiunea musculară la persoanele cu scolioză. Acest lucru susține ideea că masajul poate fi un adjuvant benefic al tratamentelor convenționale, îmbunătățind managementul general al afecțiunii.

Considerații și precauții:

Înainte de a începe o terapie prin masaj, persoanele cu scolioză ar trebui să-și consulte furnizorii de asistență medicală. Acest lucru este deosebit de important pentru cei cu probleme sau probleme de sănătate subiacente. Un terapeut calificat, cu experiență în lucrul cu pacienții cu scolioză, poate personaliza sesiunile pentru a răspunde nevoilor și preocupărilor specifice.

O abordare cuprinzătoare:

Este esențial să privim terapia prin masaj ca parte a unei abordări cuprinzătoare a managementului scoliozei. Alături de masaj, se pot recomanda kinetoterapie, exerciții țintite și, în unele cazuri, intervenții medicale. Eforturile de colaborare ale profesioniștilor din domeniul sănătății pot asigura o abordare holistică și personalizată pentru a aborda provocările unice generate de scolioză.

În concluzie, masajul terapeutic oferă o cale promițătoare pentru gestionarea simptomelor scoliozei, atât fizic, cât și emoțional. Ca parte a unui plan de tratament cuprinzător, diferitele modalități de masaj contribuie la ameliorarea durerii, la îmbunătățirea flexibilității și la o bunăstare generală îmbunătățită pentru persoanele care navighează în provocările scoliozei.

Sursa foto: freepik.com

NewMedicine

NewMedicine.ro este singura revista din Romania dedicata exclusiv medicinei integrative holistice. Aici veti gasi informatii despre terapii alternative si complementare, dar si despre cum sunt aplicate acestea in medicina conventionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button