fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Masaj terapeutic pentru durerea de gât

Masajul este o modalitate excelentă de a ameliora multe tipuri de dureri de gât și umăr și este adesea unul dintre primele tratamente la care oamenii se gândesc atunci când suferă de dureri severe de gât.

Masajul terapeutic poate ajuta la reducerea tensiunii și a durerii și la o relaxare și liniște a corpului și a minții. Pentru cei care suferă de dureri de gât persistente, masajul terapeutic poate fi o modalitate foarte bună de a se elibera de această durere.

Tipuri de dureri de gât și de umăr

Există multe cauze ale durerii de umăr și gât care îți pot afecta corpul în diferite moduri. Acestea includ următoarele:

Cervicalgia – Ca urmare a unei poziții nepotrivite și/sau a stresului pe termen lung, această leziune afectează coloana cervicală (partea gâtul care susține capul). Rigiditatea și spasmele sunt două dintre simptome, iar întinderile pot ajuta la controlul acestor probleme.

Entorsa la nivelul gâtului – Aceasta rezultă de obicei din efort fizic repetat și activitate fizică grea, motiv pentru care este cel mai frecvent întâlnită la sportivi. Simptomele includ rigiditate, amețeli și oboseală.

Dureri de umăr din cauza poziției de dormit – Dacă dormi într-o poziție incomodă, poți avea dureri de umăr pe termen scurt. Chiar dacă s-ar putea să nu dureze mult timp, este important să le tratezi.

Compresia nevoasa – Aceasta duce la simptome precum durere radiantă și slăbiciune musculară. Terapia fizică, masajul și yoga pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Torticolis – Apare de obicei când îți înclini capul pe o parte mai mult decât pe cealaltă, iar mușchii rămân blocați într-o parte. Acesta poate fi tratat făcând masaj și poziții de yoga pentru a întinde mușchii de pe cealaltă parte a gâtului.

Ce spun cercetările?

Există dovezi care susțin utilizarea masajului pentru ameliorarea durerii, în special pe termen scurt. Într-o revizuire publicată în baza de date Cochrane, oamenii de știință au analizat 25 de studii publicate anterior despre utilizarea masajului pentru durerile de spate și au descoperit că masajul a fost mai bun la reducerea durerilor de spate subacute și cronice (dar nu durerea de spate acută) și la îmbunătățirea mobilității pe termen scurt, comparativ cu un tratament inactiv.[1]

O altă revizuire publicată în Annals of Internal Medicine în 2017, a examinat studiile publicate anterior privind masajul pentru durerea lombară acută sau cronică. În opt din nouă studii, masajul a fost mai eficient decât alte intervenții, cum ar fi exercițiile fizice, terapia de relaxare, acupunctura și fizioterapia.[2]

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

5 moduri prin care masajul te poate ajuta la gestionarea durerilor de gât:

1. Ameliorează durerea existentă

2. Previne durerile viitoare

3. Te ajută să te relaxezi

4. Îmbunătățește flexibilitatea

5. Lucrează cu corpul tău în mod holistic

Ce masaj terapeutic poți încerca pentru durerea de gât?

Există mai multe tipuri de masaj, cu diferite tehnici, mișcări și presiune aplicată de mâini. Chiar dacă durerea este localizată în jurul gâtului, masajul se aplică de obicei pe gât, umeri și spate, deoarece aceste regiuni sunt toate conectate.

Câteva dintre cele mai comune tipuri de masaje terapeutice pentru a trata durerile de gât sunt:

Masajul suedez

Acesta este unul dintre cele mai populare forme de masaj. Se aplică adesea folosing o loțiune sau ulei pentru a reduce frecarea pielii. Terapeutul combină mângâierile ușoare într-o direcție cu presiunea profundă în alta pentru a relaxa mușchii. Tratamentul accelerează fluxul de sânge pentru a elimina acidul lactic, acidul uric și alte substanțe din mușchi. Ligamentele și tendoanele sunt întinse, crescându-le suplețea. Nervii sunt stimulați și relaxați, iar stresul este atenuat. Scopul general este de a relaxa mușchii.

Masajul profund al țesuturilor (Deep tissue)

Această tehnică vizează tensiunea musculară cronică. Mișcările terapeutului sunt mai lente, folosind mai multă presiune și frecare directă. În funcție de textura straturilor mai profunde de mușchi și țesutul simțit, terapeutul își ajustează periodic pozițiile mâinilor, mișcările și intensitatea pentru a elibera tensiunea.

Eliberarea miofascială

Eliberarea miofascială sau mobilizarea țesuturilor moi, este o terapie utilizată pentru a elibera tensiunea stocată în fascia. Fascia sunt foi de țesut fibros care acoperă și susțin mușchii, separându-i în grupuri și straturi. În urma unui traumatism, fascia și mușchii se pot scurta, limitând fluxul sanguin. Tehnicile utilizate în eliberarea miofascială relaxează tensiunea musculară și rup aderențele fasciale.

Terapia cu puncte de declanșare

Punctele declanșatoare sunt noduli mici, strânși, care se formează în mușchi care provoacă durere. Uneori, durerea miofascială poate fi legată de unul sau mai multe puncte de declanșare. Obiectivele tratamentului includ atenuarea spasmelor musculare, îmbunătățirea circulației și eliberarea punctelor declanșatoare. Terapeutul aplică o presiune directă asupra unui punct de declanșare pentru a determina eliberarea acestuia. În timpul masajului, terapeutul se poate întoarce de mai multe ori la un punct de declanșare care încă este contractat pentru a provoca eliberarea acestuia.

Yoga

Indiferent care este cauza durerii de gât, yoga te poate ajuta să reduci durerea și tensiunea gâtului. Posturile de yoga pot fi utile pentru a prelungi coloana vertebrală și a contribui la starea de bine în general.

O recenzie din 2016 a concluzionat că „yoga este benefică pentru durerile cronice de gât” și este „o terapie sigură și eficientă pentru ameliorarea durerii cronice de gât.”[3]

Există câteva asane (poziții) recunoscute pentru a fi benefice pentru durerea de gât:

  • Cat-Cow (Marjaryasana)
  • Thread the Needle
  • Child’s Pose
  • Cobra
  • Salabhasana

Concluzii

Dacă ai dureri de gât, masajul poate fi o modalitate excelentă de a scapă de ele. Este o modalitate convenabilă și ușoară de a elibera tensiune și disconfort. De asemenea, yoga poate fi o alta modalitate de a scăpa de durerile de gât ușoare chiar din confortul casei tale.

Pentru cele mai bune rezultate, fii blând cu corpul tău și fii atent la durerea ta.

Solicită asistență medicală dacă durerea se înrăutățește, nu se îmbunătățește sau dacă simptomele se agravează. Un profesionist din domeniul sănătății poate determina ce îți cauzează durerea, dar și care este cel mai bun tratament pentru tine.

Studii:

  1. Massage for low‐back pain – http://doi.org/10.1002/14651858.CD001929.pub3
  2. Nonpharmacologic Therapies for Low Back Pain: A Systematic Review for an American College of Physicians Clinical Practice Guideline – https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M16-2459
  3. Effects of yoga on chronic neck pain: a systematic review of randomized controlled trials – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4971133/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button