fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Ghee – untul clarificat: Cum se prepară? Beneficii

Ghee este un unt clarificat, utilizat cu precădere în bucătăria asiatică. El este preferat de către persoanele care își doresc o alternativă mai sănătoasă la untul obișnuit.

De-a lungul timpului el a fost folosit atât în bucătărie, cât și în scop terapeutic, în medicina ayurvedică. Mai multe despre medicina ayurvedică poti citi AICI.

Cum se prepară untul ghee?

Ghee este un tip de unt clarificat, care este mai concentrat în grăsime decât cel simplu. Se poate prepara prin încălzire, până la evaporarea lichidului, pentru separarea acestuia de grăsime. După eliminarea lichidului, partea solidă a untului se depune în partea inferioară a recipientului în care este gătit.

Este important să se fiarbă untul până se evaporă toată apa. Pe durata fierberii se formează o spumă care trebuie îndepărtată. Timpul necesar de fierbere pentru o cantitate de 500 de grame de unt este de 30 de minute, până va căpăta o nuanță galben-auriu. Dacă este păstrat pe foc mai mult timp, untul va deveni maroniu. După fierbere, grăsimea formată se strecoară cu ajutorul unei site, iar untul ghee obținut se păstrează în recipiente închise ermetic.

Diferențe între unt și ghee

Există unele diferențe între valorile nutriționale ale untului simplu și ale celui clarificat, după cum se poate observa și în tabelul alăturat.

Valori nutriționale  14 grame (1 lingură) unt 14 grame (1 lingură) ghee
Vitamina A 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR) 11% din DZR
Vitamina E 3% din DZR 2% din DZR
Vitamina K 1% din DZR 1% din DZR
Grăsimi polinesaturate 0,5 grame 0,5 grame
Grăsimi monosaturate 4 grame 3 grame
Grăsimi saturate 9 grame 7 grame
Calorii 123 100

Beneficii terapeutice

Potrivit cercetărilor, untul ghee oferă organismului beneficii importante, precum:

  • Susține sănătatea sistemului digestiv Untul ghee este o sursă bogată de acid butiric, care are un puternic rol antiinflamator și susține sănătatea sistemului digestiv. Unele studii clinice au analizat proprietățile antiinflamatoare ale acidului butiric la pacienții cu colită ulcerativă. Într-un studiu la care au participat 22 de pacienți cu colită ulcerativă, s-a observat că este suficient consumul a 60 de grame de tărâțe de ovăz (care stimulează producția de acid butiric în organism) pentru 4 săptămâni, pentru a reduce simptomele digestive ale bolii.
    Acidul butiric conținut de untul ghee poate, de asemenea, să reducă inflamația de la nivelul sistemului digestiv. [1]Citeste si: 3 sfaturi din medicina ayurvedica pentru pierderea in greutate
  • Susține pierderea în greutate Untul ghee conține acid oleic conjugat, care este un acid gras Omega 6, ce contribuie la scăderea în greutate și la menținerea masei musculare. Un studiu publicat în National Library of Medicine arată că acesta poate reduce grăsimea corporală. Cercetătorii sunt de părere că utilizarea produselor care conțin acid oleic conjugat poate contribui la reducerea țesutului adipos și poate reduce riscul de apariție a obezității. [2]
  • Poate fi inclus în alimentația persoanelor cu intoleranță la lactoză Untul ghee este lipsit de lactoză și cazeină, componente care sunt îndepărtate prin fierbere. Lactoza este un glucid care este digerat cu ajutorul lactazei – o enzimă prezentă la nivelul tractului digestiv. Unele persoane au deficit de lactază, motiv pentru care apare intoleranța la lactoză. Cazeina este o proteină prezentă în produsele lactate, la care unele persoane sunt alergice. Datorită lipsei acestor componente din untul ghee, el poate fi consumat de către persoanele cu sensibilitate la produsele pe bază de lapte.
  • Este o sursă bogată de vitamina A Într-o lingură de unt ghee de 14 grame se află 11% din necesarul zilnic de vitamina A. Această vitamină este implicată în procese importante din organism, precum în menținerea sănătății oculare și a funcțiilor sistemului imunitar. [3]
  • Susține funcțiile cardiovasculare Alimentele bogate în acizi grași Omega 3 sunt recunoscute pentru efectul lor de reducere a nivelului de colesterol și de susținere a funcțiilor cardiovasculare. [4]

Utilizări culinare

Datorită faptului că ghee este obținut prin fierbere, după eliminarea componentei lichide din unt, el este mai stabil la temperaturi înalte, motiv pentru care poate fi inclus într-o varietate de rețete culinare. Prepararea lui termică produce o cantitate mai mică de acrilamidă – substanță chimică care se formează atunci când unele alimente, precum uleiurile, sunt supuse la temperaturi ridicate.

Există un studiu care arată că uleiul de soia produce de 10 ori mai multă acrilamidă decât untul ghee, atunci când este încălzit la o temperatură de 160 de grade Celsius. [5]

Untul ghee se poate găti atât la temperaturi înalte, atunci când se dorește înlocuirea uleiurilor vegetale sau a untului simplu, dar și la temperaturi mai joase, datorită aromei unice pe care o conferă alimentelor. În plus, el este o sursă bogată de substanțe nutritive benefice organismului.

Referințe:

[1] Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070119/

[2] A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574006/

[3] Vitamin A – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/

[4] Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25720716/

[5] Acrylamide formation in vegetable oils and animal fats during heat treatment – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27374529/

[6] How To Make Ghee From Butter In 30 Minutes – https://www.cookrepublic.com/how-to-make-ghee/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button