fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

5 uleiuri esențiale pentru ameliorarea durerilor de cap

Uleiurile esențiale păstrează proprietățile terapeutice ale plantelor din care sunt extrase și sunt utilizate în aromaterapie pentru a preveni și a ameliora diferite probleme de sănătate.

Una dintre cele mai frecvente utilizări ale acestora constă în diminuarea durerilor de cap.

Iată care sunt 5 dintre uleiurile esențiale pe care le poți folosi pentru a ameliora acest tip de dureri:

  • Uleiul esențial de mentă

    Uleiul esențial de mentă are multiple întrebuințări terapeutice, putând fi utilizat ca repelent, pentru a ameliora alergiile și iritațiile pielii, dar și pentru a diminua arsurile solare, a reduce febra și a calma durerea de cap. Un articol publicat în PubMed în anul 2016 compară eficiența acestui ulei în combaterea durerilor de cap cu cea a paracetamolului și a acidului acetilsalicilic.
    Potrivit acestui articol, soluțiile cu 10% ulei de mentă sunt utilizate pentru a reduce durerea la adulți și la copiii de peste 6 ani. Acestea sunt considerate un tratament standard împotriva durerii de cap. [1] Poți utiliza uleiul de mentă prin adăugarea acestuia în apa de baie sau în uleiul de masaj, dar și în difuzorul de aromaterapie.

  • Uleiul esențial de rozmarin

    Uleiul esențial de rozmarin este recunoscut pentru proprietățile lui antiinflamatoare și analgezice, motiv pentru care este el este recomandat împotriva durerilor de cap. Un studiu din anul 2013 la care au participat 81 de pacienți arată că rozmarinul poate fi utilizat alături de medicamentele convenționale pentru a ameliora simptomele resimțite de persoanele aflate în perioada de dezintoxicare. Acesta s-a dovedit eficient în reducerea insomniei și în relaxarea musculaturii, care contribuie la diminuarea durerii de cap. [2] Uleiul esențial de rozmarin se poate utiliza prin combinarea cu un alt ulei și aplicarea pe zona dureroasă. De asemenea, este recomandată utilizarea lui într-un difuzor de aromaterapie, care acționează asupra combaterii durerii.

    Citeste si: Ulei esențial de coada șoricelului

  • Uleiul esențial de lavandă

    Uleiul esențial de lavanda te încântă atât prin aroma lui plăcută, cât și pentru efectele lui terapeutice. Acesta deține proprietăți antifungice, antiinflamatoare, cicatrizante, antioxidante, analgezice, imunostimulatoare și sedative. Prin urmare, el se poate utiliza pentru a diminua durerea de cap și migrenele.
    În anul 2012 cercetătorii au efectuat un studiu la care au participat 47 pacienți cu migrene. O parte a acestora au inhalat ulei esențial de lavandă pentru 15 minute, iar o parte a primit placebo. Studiul arată că utilizarea uleiului esențial de lavandă reprezintă o modalitate eficientă și lipsită de efecte secundare pentru a combate migrenele. [3] Poți dilua acest ulei pentru a-l aplica pe zona afectată de durere sau îl poți utiliza alături de un difuzor de aromaterapie pentru a beneficia de proprietățile lui terapeutice. De asemenea, îl poți adăuga în apa de baie.

  • Uleiul esențial de eucalipt

    În cazul persoanelor care se confruntă cu dureri de cap asociate cu probleme ale sinusurilor, uleiul esențial de eucalipt poate fi de ajutor. Acesta este un puternic antiinflamator, antiseptic, antigripal, antihelmintic și cicatrizant.
    Cercetătorii au dovedit efectele lui terapeutice printr-un studiu realizat în anul 1994. Acesta a fost utilizat alături de uleiul de mentă. Participanții la studiu care au folosit cele două uleiuri au remarcat o reduce considerabilă a durerii, dar și un puternic efect relaxant. [4] Adaugă câteva picături de ulei esențial de eucalipt în uleiul preferat și masează zona pieptului, pentru eliberarea sinusurilor. De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei în apa de baie.

    Citeste si: 10 uleiuri esențiale recomandate pentru combaterea anxietății

  • Uleiul esențial de mușețel

    Uleiul esențial de mușețel este unul dintre cele mai utilizate în aromaterapie pentru efectul lui calmant și de reducere a durerii de cap. El poate fi utilizat, de asemenea, pentru a ameliora anxietatea și insomnia, acestea fiind asociate cu durerea de cap.
    Cercetătorii sunt de părere că polifenolii din compoziția mușețelului dețin proprietăți antiinflamatoare, prin care pot reduce inflamația și pot diminua durerea. Datorită compoziției sale și a modului de acțiune, acest ulei este considerat un produs natural eficient în combaterea durerii de cap. [5] Adaugă câteva picături de ulei esențial de mușețel în uleiul preferat sau în apa de baie, pentru a beneficia de efectele lui calmante și relaxante.

Alături de efectul calmant asupra durerii de cap, aceste uleiuri oferă alte beneficii terapeutice importante, utilizarea lor fiind o modalitate naturală și lipsită de efecte secundare de a susține sănătatea organismului.

Referințe:

[1] [Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27106030/

[2] Beneficial Effects of Rosmarinus Officinalis for Treatment of Opium Withdrawal Syndrome during Addiction Treatment Programs: A Clinical Trial – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905473/

[3] Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/

[4] Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7954745/

[5] Potential effect and mechanism of action of topical chamomile (Matricaria chammomila L.) oil on migraine headache: A medical hypothesis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238714/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button