fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Ce uleiuri esențiale să folosești pentru desfundarea nasului?

E neplăcut să ai nasul înfundat. Însă, uneori se întâmplă să apară din cauza unei răceli, a unei alergii sau din cauza unei inflamații nazale.

Din fericire, există uleiuri esențiale care pot ajuta la desfundarea nasului. De la amestecuri cu mirosuri care decongestionează sinusurile până la uleiuri liniștitoare care calmează inflamația nazală. Există și uleiuri esențiale care luptă împotriva răcelilor și îți ajută sistemul imunitar.

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este o terapie alternativă care folosește uleiuri esențiale pentru a trata sau ameliora o gamă largă de probleme de sănătate. Uleiurile esențiale sunt extrase din plante și au proprietăți aromatice și medicinale.

Unii oameni cred, de asemenea, că uleiurile esențiale pot avea efecte pozitive ușoare asupra echilibrării sistemelor chimice și energetice ale corpului prin nutrienții din plantele din care sunt extrase. În timp ce aromaterapia poate trata tusea minoră și gripa, este întotdeauna bine să discuți cu medicul înainte.

Uleiuri esențiale benefice pentru desfundarea nasului?

1.Ulei de mentă – Uleiul de mentă este popular pentru mirosul său rece și răcoritor. Acesta conține mentol care poate afecta receptorii olfactivi din nas, ceea ce ajută la deschiderea căilor respiratorii și la curățarea mucusului.

Studiile de laborator arată că uleiul de mentă poate lupta împotriva bacteriilor[1], unul dintre factorii declanșatori ai congestiei sinusurilor. Studiile pe animale demonstrează că poate reduce, de asemenea, inflamația.[2] Este important de subliniat că aceste studii nu au testat efectele asupra oamenilor.

2. Ulei de eucalipt – Uleiul de eucalipt conține un compus numit cineol. O echipă de cercetători care a realizat un studiu în 2009 a descoperit că cineolul este un tratament sigur și eficient pentru problemele sinusurilor, în comparație cu placebo, atunci când participanții l-au luat într-o pastilă. [3] Cercetătorii avertizează însă că acest tratament ar putea provoca erupții cutanate sau arsuri la stomac, de aceea e indicat să îl iei doar la recomandarea medicului.

Cercetătorii au concluzionat că uleiul esențial de eucalipt poate ajuta și la tratarea simptomelor nasului înfundat, cum ar fi:

  • durerile de cap
  • obstrucția nazală
  • secrețiile nazale

3. Ulei esențial de arbore de ceai – Uleiul esențial de arbore de ceai este unul dintre tratamentele pentru sinusuri recomandate de către medici. Un studiu realizat în 2006 a descoperit că uleiul de arbore de ceai sau melaleuca are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatorii[4]. Deoarece inflamația țesutului sinusal și bacteriile sunt adesea vinovate de congestia sinusurilor, uleiul de arbore de ceai poate ajuta.

4. Ulei de oregano – Deoarece uleiul de oregano are proprietăți antibacteriene, acesta ar putea ajuta la descongestionarea nazală prin oprirea înmulțirii lor. Cercetătorii au descoperit că carvacrolul, un component al uleiului de oregano, poate împiedica creșterea bacteriilor.[5]

5. Ulei de lavanda – Uleiul de lavandă poate contribui la reducerea efectelor secundare provocate de nasul înfundat.

Un studiu pe animale din 2015 a sugerat că acest ulei esențial poate avea efecte analgezice sau de calmare a durerii și că poate reduce, de asemenea, inflamația[6]. Cu toate acestea, cercetătorii nu au testat acest lucru la oameni.

Uleiul de lavandă poate avea și proprietăți calmante pentru unele persoane, făcându-le să se simtă mai relaxate.

Cum să folosești uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate din plante. Unele pot cauza iritații în cazul contactului cu ochii sau cu mucoasa nazală iritată. De aceea, ele trebuie utilizate în concentrații mici și în siguranță.

Cel mai bun mod de a folosi uleiurile esențiale pentru a descongestiona nasul înfundat este prin inhalare. Poți inhala uleiurile în mai multe moduri:

Inhalare pe nas – Adaugă 1-2 picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte sau un castron rezistent la căldură. Folosește un prosop pentru a-ți acoperi capul și respiră pe nas de mai multe ori. Ține ochii închiși pentru a preveni iritarea ochilor.

Inhalarea din aer – Poți folosi un difuzor care dispersează uleiurile esențiale în aer, permițându-le să se dilueze înainte de a fi inhalate. De asemenea, mai poți adăuga câteva picături de ulei esențial în cadă, în timp ce îți faci baie.

Prin masaj – Pentru un masaj cu aromoterapie, adăuga câteva picături de ulei esențial la loțiunea de masaj sau în uleiul de masaj preferat.

Riscuri

Aplicarea uleiurilor esențiale direct pe piele poate provoca iritații

Nu este recomandată ingerarea uleiurilor esențiale

Nu este indicat să aplici uleiuri esențiale direct pe piele. Ar trebui să le diluezi înainte cu un ulei purtător, apă sau într-o loțiune. Uleiuri purtătoare recomandate:

  • ulei de jojoba
  • ulei de migdale dulci
  • ulei de măsline.

Aplicarea uleiurilor esențiale direct pe piele poate provoca:

  • arsuri
  • iritație
  • o erupție cutanată
  • mâncărime

Uleiurile esențiale sunt foarte puternice. Când sunt inhalate în doze mici pentru perioade scurte, majoritatea sunt considerate în general sigure. Dacă le inhalezi în doze mari sau pentru perioade lungi, este posibil să ai amețeli, dureri de cap și greață.

Nu ar trebui să ingerezi uleiuri esențiale. Acestea conțin compuși puternici care pot provoca efecte secundare toxice. Este posibil ca unele efecte secundare să nu fie vizibile imediat. Uleiurile esențiale pot interacționa, de asemenea, cu medicamentele prescrise și fără prescripție medicală.

Consultă medicul înainte de a folosi uleiuri esențiale!

Studii

1. Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535211000232

2. Chemical Composition and Anti-Inflammatory, Cytotoxic and Antioxidant Activities of Essential Oil from Leaves of Mentha piperita Grown in China – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4262447/

3. Therapy for Acute Nonpurulent Rhinosinusitis With Cineole: Results of a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1097/00005537-200404000-00027

4. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/

5. Antimicrobial activity of carvacrol: current progress and future prospectives – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22044355/

6. Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26247152/

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button