fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Coada șoricelului pentru infecții urinare

Coada șoricelului este o plantă medicinală bogată în uleiuri esențiale cu proprietăți antimicrobiene, cu efecte pozitive asupra infecțiilor urinare.

Infecțiile tractului urinar sunt printre cele mai comune tipuri de infecții bacteriene la nivel mondial. Se estimează că peste 150 de milioane de persoane contractează infecții urinare în fiecare an [1].

E. coli este una dintre cele mai frecvente bacterii care cauzează infecția tractului urinar.

Oricine poate dezvolta o infecție urinară, dar femeile au șanse de 30 de ori mai mari să fie afectate decât bărbații. Aproximativ 40% dintre femei au o infecție urinară la un moment dat în viața lor [2].

Infecțiile urinare pot fi tratate cu antibiotice, dar recurența infecției este foarte frecventă.

În plus, utilizarea excesivă a antibioticelor poate avea consecințe negative pe termen lung, cum ar fi deteriorarea bacteriilor normale și sănătoase din tractul urinar și poate contribui la dezvoltarea tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice.

Coada șoricelului este folosită ca antiseptic urinar, indicată în special pentru tratamentul infecției vezicii urinare (cistita).

SIMPTOME ALE INFECȚIEI URINARE:

  • Nevoie puternică de a urina
  • Urină cu aspect tulbure
  • Senzație de arsură în timpul urinării
  • Urină cu tentă de sânge
  • Urină cu miros puternic
  • Dureri pelvine la femei
  • Urinări în cantități mici și dese

Ce este coada șoricelului?

Coada șoricelului este o plantă amară; una dintre cele mai importante plante medicinale pentru repertoriul său de vindecare. Este o buruiană comună, originară din emisfera nordică, care crește liber în pășuni, terenuri de cretă, marginea drumurilor și alte locuri cu sol bine drenat.

Este recunoscută instantaneu datorită frunzelor sale, tulpinilor puternice și capetelor largi de flori albe, formate din multe flori individuale mici. Coada șoricelului a fost considerată o plantă sacră de multe culturi ale lumii.

Coada șoricelului a fost găsita printre alte plante medicinale în locul de înmormântare al Neanderthalilor descoperit din Irak, care datează de aproximativ 60.000 î.Hr. și a devenit faimoasă în medicina pe bază de plante ca fiind una dintre cele mai timpurii plantele medicinale folosite de către om.

Ce efect are coada șoricelului în tratarea infecțiilor urinare?

Poți utiliza tinctură de coada șoricelului a vindeca infecțiile tractului urinar, pentru a restabili tonusul vezicii urinare, pentru a calma spasmele vezicii urinare, pentru a înfrunta incontinența și pentru a sprijini tratamentul cancerului vezicii urinare. Acțiunea sa antimicrobiană doboară bacteriile infecțioase ale vezicii urinare și reduce riscul de infecții recurente prin întărirea pereților vezicii urinare.[3],[4]

Coada șoricelului nu numai că distruge bacteriile infecțioase din vezica urinară, ci întărește peretele vezicii urinare, astfel încât infecțiile repetate sunt mai puțin probabile, și nu favorizează apariția candidozei vaginale, așa cum fac antibioticele. Pentru a ucide toate bacteriile din vezica urinară, este important să iei tinctura de coada șoricelului de 4-6 ori pe zi timp de 7-10 zile. Cel mai indicat ar fi să discuți cu un medic înainte de a încerca acest remediu.

Cum să faci ceai de coada șoricelului?

Cei mai mulți oameni beau ceai de șoaricelului nu pentru gustul său, ci pentru beneficiile medicinale pe care le oferă. Are un gust amar și este aproape lipsit de dulceață.

Primul pas

Fierbe o cană cu apă. Pune 1 -2 lingurițe de floare și frunze de coada șoricelului proaspete sau uscate peste.

Pasul doi

Lasă la infuzat timp de 7-10 minute sau mai mult pentru a extrage toate proprietățile medicinale ale plantei. Este important să le lași la înmuiat suficient de mult pentru a scoate cât mai multă aromă, dar nu prea multă încât ceaiul să devină din ce în ce mai amar. Nu recomandăm infuzarea mai mult de 15 minute.

Sfat: Ceaiul de șoricel trebuie acoperit la preparare pentru a asigura o extracție completă a uleiurilor esențiale ale ierbii (care sunt foarte benefice).

Pasul trei

Strecoară ceaiul și bea-l cald sau rece. CONTRAINDICAȚII Ceaiul de coada șoricelului nu este recomandat a fi consumat în timpul sarcinii.

Ce alte remedii și terapii poți încerca dacă ai infecții urinare?

Schimbarea dietei

Schimbarea pH-ului urinei prin efectuarea următoarelor modificări poate reduce iritația/durerea urinei dacă ai o infecție urinară:

  • Evită carnea și proteinele
  • Evită alcoolul
  • Evită zahărul
  • Evită alimentele procesate
  • Evită ceaiul și cafeaua
  • Crește aportul de apă pentru a dilua urina evitând iritația ulterioară

Medicina pe bază de plante

Există antiseptice urinare puternice disponibile care pot fi luate fie sub formă de tincturi sau ceaiuri pentru a ucide bacteriile, a schimba pH-ul urinei și a dilua urina.

Medicamentele pe bază de plante nu sunt neapărat sigure doar pentru că sunt naturale (o concepție greșită comună). Este important să iei doza corectă și să consulți un medic înainte. Dacă dorești să tratezi infecțiile urinare cu plante, atunci îți recomandam să consulți un specialist în fitoterapie sau medicină integrativă.

Un remediu simplu pe bază de plante pentru infecțiile urinare poate fi ceaiul sau sucul de merișoare.

Citeste si: Fitoterapie în tratarea afecțiunilor aparatului urinar

Prevenția

Prevenția este mai bună decât vindecarea. O dietă sănătoasă, mișcarea și o igienă corectă pot evita multe infecții urinare. Pe lângă asta:

  • Asigură-te că rămâi hidratat
  • Golește-ți vezica urinară după sex
  • Șterge-te din față în spate după ce ai mers la toaletă
  • Evită constipația
  • Bea suc de afine

Concluzii

Coada șoricelului se poate folosi cu succes pentru a trata infecțiile tractului urinar, dar este important să ai grijă să iei doza corectă. În plus, trebuie să încerci alte metode de prevenție pentru a împiedica infecțiile urinare, cum ar fi schimbarea dietei și exercițiile. Nu în ultimul rând, este important să discuți cu un fitoterapeut sau un medic specialist înainte de a lua orice tratament.

Studii:

  1. Urinary tract infections: epidemiology, mechanisms of infection and treatment options – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25853778/
  2. Urinary tract infections in adults – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27662890/
  3. Urinary tract infections: epidemiology, mechanisms of infection and treatment options – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25853778/
  4. Biochemical and Pathological Study of Hydroalcoholic Extract of Achillea millefolium L. on Ethylene Glycol-Induced Nephrolithiasis in Laboratory Rats – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290053/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button