fbpx
Evenimente

Dansul care vindecă: proiectul Ways of Dancing introduce pentru prima dată în România dans-terapia ca soluție artistică pentru îmbunătățirea vieții copiilor neurodiverși

Conform UNICEF, performanța și adaptarea școlară a copiilor până în 10 ani este determinată de abilitățile sociale și emoționale dezvoltate până la vârsta de 6-7 ani. Într-un moment în care unul din 54 de copii se află în spectrul autist, necesitând încă din copilărie terapii lunare de până la peste 2,000 euro, o formă de terapie creativ-artistică vine să sprijine educația timpurie și îmbunătățirea calității vieții pentru copii neurodiverși și/sau cu dizabilități.

În premieră în România, cu ajutorul programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a XIV-a, derulat de MOL România și Fundația Pentru Comunitate, peste 20 de copii dintr-o școală specială din București se vor putea bucura gratuit de beneficiile dans-terapiei prin metoda Ways of Seeing (WOS), dezvoltată de dr. Suzi Tortora din New York.

Proiectul, intitulat Ways of Dancing, va fi implementat începând cu luna aceasta în cadrul Școlii Profesionale Speciale Sf Nicolae de către Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare (ARPDM) și TMoves, reprezentat de Sorina Petrescu, coordonator și profesor de dans creativ, cu formare în dans-terapie și psihopedagog în formare. Perioada de desfășurare este de opt luni, în intervalul decembrie 2022 – iulie 2023.

Sunt foarte entuziasmată de faptul că pot aduce pentru prima dată în România metoda Ways of Seeing. Ea presupune o abordare expresiv-creativă a dans-terapiei și încorporează o varietate de tehnici precum dansul, mișcarea, muzica, arta, dezvoltarea motorie, conștientizarea corpului, vizualizare și mindfulness, activități de relaxare și joc și sistemul Laban de analiză a mișcării. Toate acestea lucrează împreună pentru a facilita vindecarea și transformarea prin crearea unei evaluări și intervenții complete, și a oferi părinților sprijin pentru a implementa astfel de elemente împreună cu copiii lor în alte medii decât cel educațional. a declarat Sorina.

Tehnica WOS are la bază patru piloni principali, care includ construirea relației cu copiii bazată pe încredere și conexiune, exprimarea liberă a stărilor, sentimentelor și emoțiilor, construirea abilităților de viață și dansul „vindecării”, care face trecerea între limbajul nonverbal și cel verbal. În plus, proiectul folosește și cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, UNICEF și ONU de dezvoltare a abilităților de viață.

Beneficiarii direcți ai proiectului de dans-terapie vor fi 20 de copii preșcolari (3-6 ani) cu afecțiuni grave, neurodiverși și/sau cu dizabilitate, aleși din cadrul grădiniței ce aparține de Școala Profesională Specială Sf Nicolae din București. Aceasta este cea mai mare școală specială din București și a doua ca mărime din țară, asigurând terapia, stimularea, învățarea și educarea copiilor cu cerințe educative speciale. Alți 20 de copii neurodiverși și/sau neurotipici și 20 de părinți, respectiv educatori, vor participa în iunie și iulie la atelierele de final pentru a testa metoda Ways of Seeing și a vedea rezultatele unei prime lucrări de cercetare pe acest subiect.

Tipurile de dificultăți adresate de proiect vor fi cele legate de integrarea școlară a copiilor neurodiverși/cu dizabilitate, dificultăți la nivelul comportamentului, dificultăți de vorbire/comunicare ale copilului cu TSA, dificultăți în comportamentele de comunicare non-verbală, dificultăți în reciprocitatea socio-emoțională, gestionarea emoțiilor, inclusiv anxietatea și stresul.

Astfel se va promova educația timpurie, părinții, educatorii și terapeuții vor fi sprijiniți în acest demers prin sporirea competențelor, iar rolul dans-terapiei în dezvoltarea abilităților de viață socio-emotionale la copiii preșcolari cu CES va fi demonstrat.

Toate aceste demersuri au fost făcute pentru a crea un grad mai mare de toleranță, compasiune, empatie și respect pentru nevoile celorlalți, determinând în timp și o creștere a performanței academice la nivel individual și de grup.

Ne dorim ca acești copii neurodiverși/cu dizabilitate să își dezvolte prin acest proiect stima de sine, creativitatea, echilibrul, coordonarea, abilitățile socio-emoționale și de comunicare. Mai mult, cu ajutorul ritmului din dans-terapie vom facilita crearea de noi rețele neuronale, crescându-le adaptabilitatea și valoarea interacțiunilor sociale. Prin această finanțare avem bucuria de a oferi aceste ore gratuit, care altfel nu pot fi plătite de către părinții acestor copii. Dan Țepuru, co-fondator Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare

ARPDM a mai organizat în trecut două ediții ale formării continue în dans-terapie (2014 și 2017), iar în prezent a obținut avizarea Colegiului Psihologilor din România pentru o formare de bază în această disciplină, formare care a demarat în septembrie 2022 și va dura 3 ani și jumătate.

Mai multe detalii despre programul proiectului vor fi disponibile pe www.facebook.com/formaredansterapie/ și www.facebook.com/TMovesOfficial.

***

Despre Programul MOL pentru sănătatea copiilor
Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie emoțională și de intervenții psihosociale pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave. În cei 14 ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 4,9 milioane de lei un număr de 263 de proiecte de care au beneficiat aproape 14.000 de copii și adolescenți. Programul MOL pentru sănătatea copiilor a fost premiat în 2013, 2015 și 2018 la Gala Societății Civile și la Romanian CSR Awards.

Juriul ediției 2022 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, membru în Comisia de psihologie clinică și psihoterapie al Colegiului Psihologilor din România, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Sorin Predescu, Lector universitar, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul Științele Educației și Ionescu Enikő, reprezentanta Asociației de Mișcare de Tabără Yuppi Tábormozgalom Egyesület, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția 2021.

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 25 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 253 de stații de servicii la nivel național, două depozite de carburanți la Giurgiu și Tileagd și un terminal GPL la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de peste 260 de angajați proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, care în prezent oferă și o variantă digitală prin aplicația MOL Go. Începând cu anul 2018, MOL România este parte a proiectului NEXT-E, care vizează instalarea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților din care face parte și nu numai, printr-o platformă extinsă de programe de responsabilitate socială adresate educației, sportului, sănătății și mediului.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.000 de stații de servicii în 9 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 6 țări. MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, și aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

Despre Fundația Pentru Comunitate

Fundația Pentru Comunitate este o organizație non profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea și reabilitarea lor.

Despre Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare

ARPDM (Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare), înființată în 2013, are ca scop creșterea gradului de conștientizare a publicului român și a profesioniștilor despre valoarea psihoterapiei/ educației prin dans și mișcare ca fiind cea mai fizică dintre terapiile prin artă, precum și faptul că mișcarea corpului este un instrument implicit și expresiv de comunicare care își propune să asigure și să trateze probleme neurologice, psihologice, psihopatologice, relaționale și sociale. Pentru a-și atinge obiectivele, ARPDM organizează cursuri de formare continuă, ateliere, evenimente publice, grupuri de dezvoltare personală și contribuie la proiecte sociale pentru a ajuta persoanele vulnerabile. De asemenea lucrează îndeaproape cu artiști și diverse alte organizații pentru dezvoltarea de proiecte interdisciplinare în care dansul și științele se întrepătrund pentru a promova starea de bine a beneficiarilor.

Despre Sorina Petrescu, coordonator și profesor de dans creativ cu formare în dans-terapie

Sorina Petrescu – Profesor Coregraf Dans Creativ și Fondator TMoves, Consilier pentru dezvoltare personală, în analiza mișcării cu formare în psihoterapie prin dans și mișcare, Trainer în dezvoltare socio-emoțională prin dans pentru copii, shadow, singurul practician Ways of Seeing (dans-terapie) din România, Floortime Practitioner, psihopedagog în formare (finalizare 2023), membră a Asociației Române și Europene de Psihoterapie prin Dans și Mișcare. Colaborează cu școli și grădinițe pentru a aduce abordări creativ-artistice și terapeutice pentru copiii cu CES/dizabilități indiferent de gradul de severitate, fiind în același timp sprijinul emoțional și mental al educatorilor și psihopedagogilor. Are experiență în dans de peste 25 de ani, în predare artistică de peste 15 ani, în coordonarea proiectelor de cel puțin 5 ani, fiind în trecut consultant senior la Ernst & Young, evaluator de programe și proiecte mari pentru Comisia Europeană. Ține training-uri creativ-artistice prin dans și de dans-terapie pentru profesori, educatori și specialiști în educație, terapie. A lucrat cu peste 1,000 de copii și tineri. Este certificată în Relații Economice Internaționale, Științe Politice, Coregrafie, Psihopedagogie specială (2023) și Dans-terapie.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button