Infecțiile tractului urinar sunt printre cele mai frecvente infecții umane la nivel global. S-a estimat că aproape 800 de milioane de oameni (echivalent cu aproximativ 11% din populația globală) dezvoltă cel puțin o infecție urinară într-un an. Sunt substanțial mai frecvente la femei decât la bărbați, prevalența la femei fiind estimată a fi de aproximativ cinci ori mai mare decât la bărbați. Deoarece uretra este situată mai aproape de anus și este mai scurtă la femei decât la bărbați, femeile sunt substanțial mai susceptibile la infecții cu agenți uropatogeni. În plus, starea de sănătate individuală afectează incidența infecțiilor urinare.
Stilul de viață și factorii de mediu contribuie, de asemenea, la prevalența infecțiilor urinare. Adulții în vârstă acumulează adesea mai multe afecțiuni medicale, iar regimurile lor de tratament pot crește riscurile de a contracta infecții urinare.
Tratamentul convențional include antibiotice. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a antibioticelor poate avea consecințe negative pe termen lung, cum ar fi deteriorarea bacteriilor normale și sănătoase din tractul urinar și poate contribui la dezvoltarea tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice. De aceea, utilizarea fitoterapiei și a terapiilor alternative ar fi recomandată.
Simptome ale unei infecții urinare:
- urgență crescută și persistentă de a urina
- senzații dureroase de arsură asociate cu urinarea
- frecvența crescută a urinării
- un volum mai mic la fiecare urinare
- urină tulbure și urât mirositoare.
Durerea în abdomenul inferior, spatele și zona pelviană este, de asemenea, un simptom relativ frecvent al infecțiilor urinare, în special la femei. Ocazional, infecțiile urinare pot avea ca rezultat sânge în urină, care se poate prezenta sub formă de urină de culoare roșie sau roz. Infecția la rinichi poate prezenta simptome care includ greață și vărsături, febră și dureri de spate (cel mai frecvent pe o singură parte). Multe dintre aceste semne și simptome sunt generice, iar infecțiile urinare sunt adesea trecute cu vederea sau diagnosticate greșit ca alte afecțiuni, în special la persoanele în vârstă.
Plante medicinale pentru tratarea afecțiunilor aparatului urinar
Vezi această postare pe Instagram
1. D-manoză
D-manoza este un tip de zahăr simplu care este frecvent utilizat pentru a preveni și trata infecțiile urinare ușoare.
Se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, inclusiv merișoare, mere și portocale, dar este de obicei consumată sub formă de pulbere sau tablete atunci când este utilizată ca tratament fitoterapeutic pentru infecțiile urinare.
Nu se știu multe despre cum funcționează D-manoza, dar mulți experți cred că inhibă capacitatea anumitor bacterii infecțioase de a adera la celulele tractului urinar, făcându-le mai ușor să fie îndepărtate înainte de a te îmbolnăvi.[1]
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă D-manoza poate trata în mod fiabil sau poate exercita efecte preventive împotriva infecțiilor urinare. Cu toate acestea, câteva studii mici au dat rezultate promițătoare.
Un studiu din 2016 a evaluat efectul D-manozei asupra a 43 de femei cu infecții urinare active și infecții urinare recurente. În primele 3 zile, participantele la studiu au luat o doză de 1,5 grame de D-manoză de două ori pe zi, urmată de o doză zilnică de 1,5 grame timp de 10 zile suplimentare. După 15 zile, aproximativ 90% dintre infecțiile lor s-au rezolvat. Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, designul studiului a fost oarecum defectuos din cauza dimensiunii reduse a eșantionului și a lipsei unui grup de control.
Un studiu din 2013 pe 308 femei a comparat eficacitatea unei doze zilnice de 2 grame de D-manoză și a unui antibiotic comun utilizat pentru a preveni recidiva infecțiilor urinare.
După 6 luni, rezultatele au arătat că D-manoza a fost la fel de eficientă ca și antibioticul în prevenirea recidivei infecțiilor urinare și a fost asociată cu mai puține efecte secundare.[2]
Pentru majoritatea oamenilor, administrarea de D-manoză nu prezintă niciun risc major pentru sănătate. Efectul secundar raportat cel mai frecvent este diareea ușoară.
Cu toate acestea, deoarece D-manoza este un tip de zahăr, este posibil să nu fie adecvată pentru persoanele care au probleme în reglarea nivelului de zahăr din sânge.
În prezent, nu există suficiente dovezi pentru a stabili o doză ideală de D-manoză, dar majoritatea cercetărilor disponibile au testat în siguranță doze de 1,5-2 grame de până la 3 ori pe zi.
Comanda D-Manoza Pulbere 100g de pe Vegis.ro
2. Uva ursi (Strugurele ursului)
Uva ursi, cunoscut sub denumirea de Arctostaphylos uva ursi sau strugurele ursului, este un remediu pentru infecții urinare care a fost folosit în practicile de medicină tradițională și populară de secole.
Este derivat dintr-un tip de arbust sălbatic, cu flori, care crește în diferite părți ale Europei, Asiei și Americii de Nord.
Frunzele plantei sunt o gustare preferată pentru urși, de unde și porecla de strugurele ursului. După ce frunzele sunt recoltate, acestea pot fi uscate și înmuiate pentru a face ceai, sau extractele de frunze pot fi consumate sub formă de capsule sau tablete.
Arbutina este principalul compus creditat cu potențialul de vindecare a infecțiilor urinare al uva ursi, datorită efectului său antibacterian asupra E. coli, una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor urinare.
Un studiu mai vechi pe 57 de femei a constatat că utilizarea suplimentară a uva ursi cu rădăcină de păpădie a redus semnificativ recurența infecțiilor urinare, în comparație cu un placebo.[4]
Cu toate acestea, un studiu mai recent efectuat pe peste 300 de femei nu a observat nicio diferență între uva ursi și un placebo atunci când acestea au fost utilizate ca tratament pentru infecțiile urinare active.[5]
Cercetările disponibile sugerează că uva ursi este relativ sigură la doze zilnice de 200-840 mg de derivați de hidrochinonă calculate ca arbutină anhidră.
Cu toate acestea, siguranța sa pe termen lung nu a fost stabilită și nu trebuie luată mai mult de 1-2 săptămâni, din cauza riscului potențial de afectare a ficatului și a rinichilor.[6]
3. Usturoiul
Usturoiul este o plantă populară care a fost utilizată pe scară largă atât în practicile culinare, cât și în cele de medicină tradițională de-a lungul istoriei.
Este adesea folosit în fitoterapie pentru a trata o gamă largă de afecțiuni fizice, inclusiv infecții fungice, virale și bacteriene.
Potențialul de vindecare al usturoiului este de obicei atribuit prezenței unui compus care conține sulf cunoscut sub numele de alicină.
În studiile pe eprubetă, alicina prezintă efecte antibacteriene puternice împotriva unei varietăți de bacterii infecțioase, care cauzează infecții urinare inclusiv E. coli[7].
Dovezi suplimentare din rapoartele de caz individuale sugerează că usturoiul poate fi o terapie alternativă pentru tratarea infecțiilor urinare la oameni, dar lipsesc cercetări puternice pentru validarea acestor rezultate.
În cele din urmă, sunt necesare studii mai bine concepute pentru a înțelege mai bine rolul pe care usturoiul îl poate juca în tratarea și prevenirea infecțiilor urinare recurente înainte de a putea fi trase concluzii definitive cu privire la eficacitatea sau doza ideală.
Usturoiul poate fi consumat în formă crudă, dar dozele suplimentare sunt de obicei vândute sub formă de extracte și consumate sub formă de capsule.
Suplimentele de usturoi sunt probabil sigure pentru majoritatea oamenilor, dar efectele secundare pot include arsuri la stomac, respirație urât mirositoare și miros corporal.
Comanda capsule cu extract de usturoi de pe Vegis.ro
4. Merișor
Produsele din merișor, inclusiv sucuri și extracte, sunt printre cele mai populare alegeri in fitoterapie pentru infecții urinare.
Merișoarele conțin o mare varietate de compuși chimici, cum ar fi D-manoza, acidul hipuric și antocianine, care pot juca un rol în limitarea capacității bacteriilor infecțioase de a adera la tractul urinar, împiedicând astfel creșterea și capacitatea lor de a provoca infecții.[8]
Studiile pe eprubetă și pe animale au demonstrat că merișorul previne infecțiile urinare, dar cercetările umane au găsit rezultate considerabil mai puțin convingătoare.
O revizuire din 2012 a studiilor umane privind capacitatea produselor din merișor de a trata și preveni infecțiile urinare a concluzionat că nu există dovezi suficiente pentru a determina că merișorul exercită aceste efecte.
O altă revizuire din 2019 a sugerat că, deși tratamentul cu merișor poate ajuta la reducerea apariției infecțiilor urinare și a simptomelor în unele cazuri, nu este la fel de eficient ca alte metode de tratament, cum ar fi D-manoza și antibioticul fosfomicină.
Comanda capsule cu merisor de pe Vegis.ro5. Ceai verde
Ceaiul verde este derivat din frunzele unei plante cunoscute sub numele de Camellia sinensis. A fost folosit pentru potențialul său farmacologic larg într-o varietate de practici de medicină tradițională de secole.
Ceaiul verde conține o cantitate bogată de compuși vegetali numiți polifenoli, care sunt bine cunoscuți pentru că au efecte antimicrobiene și antiinflamatorii puternice.
Epigallocatechina (EGC), un compus din ceaiul verde, a demonstrat efecte antibacteriene puternice împotriva tulpinilor de E. coli care cauzează UTI în cercetările în eprubetă [9].
Mai multe studii pe animale au descoperit, de asemenea, că extractele de ceai verde care conțin EGC pot îmbunătăți eficacitatea anumitor tipuri de antibiotice utilizate frecvent pentru tratarea infecțiilor urinare.
Cu toate acestea, lipsesc studiile pe oameni care evaluează capacitatea ceaiului verde de a trata și preveni infecțiile urinare.
Când să mergi la medic?
Dacă crezi că ai o infecție urinară discută cu medicul cât mai repede. Unele simptome ale infecțiilor urinare se pot agrava rapid și pot provoca consecințe grave asupra sănătății.
Nu încerca să te tratezi singur acasă, indiferent dacă vreunul dintre tratamentele de mai sus ți se pare potrivit. Discută întotdeauna cu un medic specialist în fitoterapie pentru a alege împreună remediul potrivit pentru tine.
Studii:
- D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27424995/
- Use of d-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women – https://bjui-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bju.12492
- The role of herbal medicines in treatment of urinary tract diseases – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28197453/
- Prophylactic effect of UVA-E in women with recurrent cystitis: A preliminary report – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0011393X05802048
- Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments for uncomplicated urinary tract infection in women (ATAFUTI): a factorial randomized trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30685500/
- Risk assessment of free hydroquinone derived from Arctostaphylos Uva-ursi folium herbal preparations – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24296864/
- Garlic: a review of potential therapeutic effects – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25050296/
- The use of chemotherapeutic agents as prophylaxis for recurrent urinary tract infection in healthy nonpregnant women: A network meta-analysis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6458811/
- Green tea as an effective antimicrobial for urinary tract infections caused by Escherichia coli – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23785367/