fbpx
Uncategorized

Terapii alternative pentru simptomele menopauzei

Menopauza este asociată cu simptome problematice precum bufeuri, insomnie, tulburări de dispoziție, disfuncție sexuală, creștere în greutate și scăderea funcționării cognitive.

Menopauza este un proces natural, de aceea nu necesită tratament medical. În schimb, tratamentele se concentrează pe ameliorarea simptomelor și pe prevenirea sau gestionarea afecțiunilor cronice care pot apărea odată cu îmbătrânirea.

Terapia hormonală se recomandă cel mai adesea pentru simptomele menopauzei. Cu toate acestea, din cauza riscurilor pentru sănătate asociate cu terapia hormonală, multe femei nu pot sau aleg să nu utilizeze terapia hormonală.

În acest caz, terapiile alternative și complementare, plantele medicinale sau suplimentele pot fi o soluție pentru gestionarea simptomelor.

Ce sunt terapiile alternative și complementare?

Terapiile alternative și complementare sunt practici și produse naturale care s-au dezvoltat în afara medicinei convenționale.

Unele femei aleg să folosească terapii alternative pentru a-și gestiona simptomele menopauzei, deoarece nu doresc să utilizeze medicamentele prescrise sau nu le pot folosi.

Dacă te gândesti să utilizezi terapii alternative sau plante medicinale, discută cu medicul.

Aproximativ 51% dintre femei folosesc terapii alternative și complementare și mai mult de 60% consideră că sunt eficiente pentru simptomele menopauzei.[1]

Terapiile alternative și complementare pentru menopauză se împart în două mari categorii:

 • practici minte-corp (de exemplu, hipnoză, terapie cognitiv-comportamentală, tehnici de relaxare, biofeedback, meditație și aromoterapie)
 • produse naturale (de exemplu, ierburi, vitamine, minerale și diete. suplimente).

În plus, există mai multe abordări ale medicinei alternative ale întregului sistem (de exemplu, acupunctura și homeopatia) care nu se încadrează perfect în categoriile de mai sus care încorporează atât practici minte-corp, cât și produse naturale.

Terapii alternative menopauză

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Homeopatie

Homeopatia se bazează pe principiul potrivit căruia „similarul vindecă similarul”. Pacienților li se administrează diluții de substanțe naturale care ar fi dăunătoare unei persoane cu o sănătate ideală. Unele preparate utilizate în mod obișnuit includ Sepia (din cerneală de sepie), Lachesis (din veninul Bushmasterului sud-american) și Pulsatilla (de la o floare cu același nume). Formulele individualizate sunt pregătite pentru a trata simptomele menopauzei.

Nouăzeci și nouă de medici din 8 țări au realizat un studiu care a inclus 438 de paciente cu o vârstă medie de 55 de ani, cărora li s-au prescris remedii homeopate. Lachesis mutus, Belladonna, Sepia officinalis, Sulphur și Sanguinaria canadensis au fost cele mai prescrise. Acest studiu observațional a relevat o reducere semnificativă a frecvenței bufeurilor ziua și noaptea și o reducere semnificativă a disconfortului zilnic pe care acestea l-au provocat. 90% dintre femei au raportat dispariția sau diminuarea simptomelor, aceste modificări având loc în principal în decurs de 15 zile de la începerea tratamentului homeopat.[2]

Acupunctura

Tehnicile de acupunctură provin din medicina tradițională chineză și presupun introducerea unor ace mici în piele în anumite puncte ale corpului, care sunt numite acupuncte. Fundamentul acupuncturii este credința că bolile și simptomele apar din cauza perturbărilor în Qi-ul unui individ sau energia forței vitale.

Au existat mai multe cercetări care au analizat efectele acupuncturii pentru tratarea simptomelor menopauzei. Patru studii nu au găsit nicio diferență semnificativă între acupunctură și placebo. Șase studii au arătat că acupunctura ar putea îmbunătăți simptomele vasomotorii și somnul.[3]

Terapii minte-corp pentru simptomele menopauzei

Hipnoza

Hipnoza implică o stare profundă de relaxare în care atenția este concentrată pe imagini mentale individualizate și sugestie. Două studii clinice randomizate care au implicat câte 5 sesiuni de hipnoterapie pentru bufeurile în rândul supraviețuitorilor cancerului de sân au demonstrat o reducere semnificativă clinic (≥69%) a severității și frecvenței bufeurilor.[4],[5] Aceste rezultate sunt comparabile cu intervențiile farmacologice.

În plus, hipnoza poate îmbunătăți calitatea somnului și funcția sexuală.[6]

Terapie cognitiv comportamentală

Terapia cognitiv comportamentală (TCC) este o intervenție psihologică orientată spre acțiune, care a fost folosită pentru a trata bufeurile, depresia și alte simptome ale menopauzei. TCC este o formă de psihoterapie care se concentrează pe schimbarea evaluărilor cognitive și a alegerilor comportamentale pentru a modifica simptomele. TCC poate include educație, interviuri motivaționale, relaxare, respirație ritmată și alte strategii pentru a îmbunătăți simptomele.[7]

O echipă de cercetători a comparat efectele unei intervenții TCC de 6 săptămâni cu îngrijirea obișnuită în rândul a 96 de femei care au avut cancer la sân și au constatat că interferența bufeurilor a fost redusă în medie cu 52%. Femeile care au primit îngrijiri obișnuite au raportat o scădere cu 25% a interferenței bufeurilor.

Biorezonanța și tehnici de relaxare

Tehnicile de biorezonanța și relaxare pot include relaxare musculară progresivă, relaxare combinată cu antrenament de biorezonanța cu control termic, respirație ritmată, casete audio cu indicații de relaxare la domiciliu și relaxare aplicată.

Biorezonanța folosește un dispozitiv pentru a monitoriza funcțiile corporale care sunt în mod normal automate (de exemplu temperatura pielii, ritmul cardiac sau tensiunea musculară). Tehnicile de biorezonanța și relaxare (de exemplu imaginile ghidate, respirația profundă și respirația ritmată) sunt apoi utilizate pentru a controla răspunsurile la stres și pentru a ameliora simptomele menopauzei.

Reducerea stresului prin Mindfulness

Reducerea stresului bazată pe mindfulness (MBSR) folosește o varietate de exerciții (de exemplu, acceptare, meditație mindfulness și yoga) pentru a dezvolta conștientizarea și acceptarea momentului prezent. MBSR implică de obicei 8 clase săptămânale de grup cu o durată de 1,5 ore fiecare, o retragere de weekend pe tot parcursul zilei și practica zilnică la domiciliu.

110 de femei au folosit MSBR într-un studiu pentru a vedea efectele acestei terapii asupra simptomelor menopauzei. Rezultatele au arătat că Mindfulness poate aduce îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea somnului.[8]

Yoga

Yoga implică, în general, poziții fizice sau secvențe de mișcare, reglarea conștientă a respirației și tehnici de mindfulness pentru a crește gradul de conștientizare al momentul prezent.

O revizuire sistematică și o meta-analiză au concluzionat că au existat dovezi moderate pentru efectele pe termen scurt ale yoga asupra simptomelor psihologice la menopauză.[9]

Un alt studiu randomizat care a implicat 40 de femei a comparat efectele unei terapii de yoga și meditație timp de 12 săptămâni cu îngrijirea obișnuită. Rezultatele au arătat că yoga a redus semnificativ simptomele menopauzei, a redus oboseala și a îmbunătățit calitatea vieții în comparație cu tratamentul obișnuit.

Aromaterapie

Aromaterapia, denumită și terapie cu uleiuri esențiale, folosește esențe aromatice extrase în mod natural din plante pentru a trata diverse dezechilibre fiziologice și psihologice. Se crede că uleiurile parfumate reduc anxietatea și sporesc relaxarea, ceea ce poate fi benefic în ameliorarea simptomelor stresante asociate cu menopauza.

Uleiul esențial de lanvanda se pare că este benefic pentru îmbunătățirea somnului și reducerea bufeurilor asociate cu menopauza. [10]

Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente pentru a susține aromaterapia ca tratament de sine stătător pentru gestionarea simptomelor menopauzei.

Plante medicinale, vitamine și suplimente pentru menopauză

Cohosh negru (Cimicifuga racemosa)

Cohoshul negru este o plantă medicinală din America de Nord studiată la scară largă, care a fost folosită istoric ca tratament indigen pentru simptomele menopauzei. Rizomul este recoltat toamna și poate fi folosit sub formă proaspătă sau uscată. Au fost efectuate mai multe studii pentru a determina efectele Cimicifuga racemosa asupra simptomelor menopauzei.

Într-o revizuire sistematică care a implicat 2027 de participante, s-au măsurat efectele monopreparatelor orale de Cimicifuga racemosa asupra simptomelor menopauzei. Cercetătorii au concluzionat că există dovezi insuficiente pentru a susține utilizarea cohoshul negru pentru simptomele menopauzei în acest moment, dar că au existat dovezi suficiente pentru a justifica investigații suplimentare. Printre studiile incluse nu a existat o diferență semnificativă între intervenție și placebo în ceea ce privește frecvența bufeurilor sau în scorurile simptomelor menopauzei. Evaluatorii au concluzionat că, din cauza eterogenității mari a studiilor, nu a fost posibilă punerea în comun a rezultatelor și că sunt necesare mai multe cercetări de înaltă calitate înainte de a recomanda cohosul negru pentru simptomele menopauzei.[11]

Wild yam (Ignamă sălbatică)

Ignama sălbatică este un tubercul care a fost folosit istoric în medicina tradițională chineză pentru a trata simptomele multiple, inclusiv simptomele menopauzei.[12] Cu toate acestea, există dovezi limitate și inconsecvente pentru efectele ignamei sălbatice asupra simptomelor menopauzei.

Într-un studiu dublu orb, controlat cu placebo, încrucișat, crema de Wild yam nu a arătat rezultate mai bune decât placebo în reducerea simptomelor menopauzei sau în îmbunătățirea nivelurilor de estrogen sau progesteron. [13]

Dong Quai (Ginsengul femeiesc)

Dong quai este o plantă tradițională chinezească care este folosită cel mai adesea în combinație cu alte plante medicinale pentru a trata infertilitatea la femei, de unde și denumirea ei populară de Ginseng femeiesc. Este extrasă din rădăcina Angelica sinensis și administrată în preparate din plante.

Într-un studiu care investighează efectele Dong quai asupra celulelor vaginale, grosimii endometriale și simptomele menopauzei la 71 de femei, tratamentul cu Dong quai nu a fost superior celui cu placebo pentru reducerea simptomelor menopauzei și nu a arătat niciun efect estrogenic în țesuturile endometriale sau celule vaginale.[14]

Un alt studiu a comparat un preparat combinat de Dong quai și Mușețel cu placebo la 55 de femei care au raportat bufeuri și au refuzat terapia hormonală. Preparatul pe bază de plante a demonstrat o îmbunătățire semnificativă clinic a frecvenței și intensității bufeurile (90%-96%) comparativ cu placebo (15%-20%) pe parcursul studiului de 3 luni.[15] Sunt necesare investigații suplimentare privind eficacitatea și siguranța Dong quai.

Maca (Lepidium meyenii)

Maca, o plantă originară din America de Sud, din familia brassica, a fost folosită de secole în culturile andine ca tratament pentru anemie, infertilitate și echilibrul hormonal feminin. O revizuire sistematică recentă a 4 studii care a comparat tratamentul cu maca cu placebo, a concluzionat că maca are efecte favorabile asupra simptomelor menopauzei. [16]

Riscuri și efecte secundare

Înainte de a apela la orice terapie alternativă și complementară consultă medicul. Doar acesta îți poate spune exact dacă o terapie este potrivită pentru tine, ținând cont de simptomele și de starea ta de sănătate.

În ciuda faptului că sunt recunoscute ca fiind “naturale“, vitaminele, mineralele și remediile pe bază de plante pot avea efecte secundare similare cu medicamentele standard.

Aceste efecte secundare pot include greață, diaree, sedare/insomnie, agitație și iritabilitate, precum și efecte mai grave. De asemenea, remediile pe bază de plante, vitaminele și mineralele pot bloca acțiunea sau pot crește potența medicamentelor utilizate pentru tratarea sănătății mintale sau a altor probleme medicale.

Studii:

 1. Prevalence of complementary and alternative medicine (CAM) use by menopausal women: a systematic review of surveys – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23497959/
 2. Treating hot flushes in menopausal women with homeopathic treatment–results of an observational study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18194760/
 3. Effects of acupuncture, applied relaxation, estrogens and placebo on hot flushes in postmenopausal women: an analysis of two prospective, parallel, randomized studies – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13697130601165059
 4. Pilot evaluation of hypnosis for the treatment of hot flashes in breast cancer survivors – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/pon.1096
 5. Randomized Trial of a Hypnosis Intervention for Treatment of Hot Flashes Among Breast Cancer Survivors – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2652097/
 6. Clinical Hypnosis in the Treatment of Post-Menopausal Hot Flashes: A Randomized Controlled Trial – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556367/
 7. Cognitive behavioural treatment for women who have menopausal symptoms after breast cancer treatment (MENOS 1): a randomised controlled trial – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1470204511703643
 8. Mindfulness training for coping with hot flashes: results of a randomized trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21372745/
 9. Effectiveness of Yoga for Menopausal Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/863905/
 10. The Effect of Lavender Aromatherapy on Autonomic Nervous System in Midlife Women with Insomnia – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/740813/
 11. Black cohosh (Cimicifuga spp.) for menopausal symptoms – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6599854/
 12. Polysaccharides from Dioscorea (山藥 Shān Yào) and Other Phytochemicals Enhance Antitumor Effects Induced by DNA Vaccine Against Melanoma – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302085
 13. Effects of wild yam extract on menopausal symptoms, lipids and sex hormones in healthy menopausal women – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11428178/
 14. Does dong quai have estrogenic effects in postmenopausal women? A double-blind, placebo-controlled trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9418683/
 15. The immediate effect of natural plant extract, Angelica sinensis and Matricaria chamomilla (Climex) for the treatment of hot flushes during menopause. A preliminary report. – https://europepmc.org/article/med/14664413
 16. Maca (Lepidium meyenii) for treatment of menopausal symptoms: A systematic review – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378512211002623

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button