fbpx
Psihoterapie Integrativa

Ce este o relație toxică?

În timp ce fiecare relație trece prin suișuri și coborâșuri, o relație toxică se diferențiază de o relație sănătoasă prin faptul că este constant neplăcută și obositoare pentru parteneri.

O relație este toxică atunci când starea ta de bine este amenințată în orice fel – emoțional, psihologic și chiar fizic.

Orice relație care te face să te simți mai mult rău decât bine este toxică. Relațiile toxice pot exista în aproape orice context.

Mai jos, vom explora câteva semne distinctive ale toxicității într-o relație și vom oferi câteva îndrumări cu privire la pașii următori dacă recunoști oricare dintre aceste semne în tine sau partenerul tău.

Ce este o relație toxică?

În timp ce într-o relație sănătoasă lucrurile merg destul de bine în general, în sensul că tu și partenerul luați decizii împreună, discutați deschis despre orice problemă care apare și vă bucurați cu adevărat de compania celuilalt, relațiile toxice sunt cu totul o altă poveste.

Într-o relație toxică, s-ar putea să te simți în mod constant epuizată sau nefericită după ce ai petrecut timp cu partenerul, ceea ce sugerează în mod evident că unele lucruri nu funcționează așa cum trebuie.

Se întâmplă, de multe ori ca, în ciuda faptului că îți dai seama că ceea ce aveți împreună nu mai seamănă cu o relație frumoasă, să îți iubești în continuare partenerul.

Totuși, te încearcă sentimente de teamă sau respingere atunci când ești cu gândul la el.

Citeste si: Monogamia, arta de a trăi în doi

Tocmai din cauza acestui conflict constant, între ceea ce simți și ceea ce se întâmpla în realitate, relațiile toxice sunt dăunătoare din punct de vedere mintal, emoțional și, chiar fizic, pentru unul sau ambii parteneri.

Specialiștii definesc o relație toxică ca relația între doi oameni care nu se sprijină reciproc, unde există conflicte și unul caută să-l submineze pe celălalt, acolo unde există concurență, unde există lipsă de respect și lipsă de coeziune.

Nu este obligatoriu ca acest tip de relație să fie romantică, și relațiile de prietenie, familiale și profesionale pot fi, de asemenea, toxice.

Însă, de cele mai multe ori, relațiile romantice toxice sunt cele care au cele mai puternice efecte negative asupra unei persoane.

Cum apare o relație toxică?

Psihologii spun că oamenii care provoacă răul unui partener – intenționat sau nu – au adesea un motiv pentru comportamentul lor, chiar dacă acesta este inconștient:

  • Poate că aceștia au avut parte de o relație toxică cu părinții.
  • Poate că nu au avut susținere sau iubire suficientă.
  • Hărțuirea în timpul școlii poate fi, de asemenea, un motiv.
  • Ar putea suferi de o tulburare de sănătate mintală nediagnosticată, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea bipolară sau orice formă de traumă.

Uneori, relațiile toxice sunt pur și simplu rezultatul unei perechi imperfecte – ca doi oameni care au nevoie de control.

În timp ce fiecare relație trece prin suișuri și coborâșuri, o relație toxică se diferențiază de o relație sănătoasă prin faptul că este constant neplăcută și obositoare pentru parteneri.

Toate acestea au loc până în punctul în care momentele negative le depășesc numeric pe cele pozitive.

Care sunt semnele unei relații toxice?

În funcție de natura și dinamica relației, semnele toxicității pot fi mai subtile sau chiar evidente.

Relațiile care implică abuz fizic sau verbal sunt cu siguranță toxice. Dar există și alte aspecte, mai puțin vizibile, care semnalează că o relație ar putea fi toxică

Iată o listă cu posibile semne ale unei relații toxice:

  • Dăruiești mai mult decât primești, ceea ce te face să te simți devalorizată și epuizată
  • Te simți în mod constant lipsită de respect sau că nevoile tale nu sunt satisfăcute
  • Stima ta de sine este influențată în mod negativ
  • Te simți nesprijinită, neînțelesă, înjosită sau atacată
  • Te simți deprimată, furioasă sau obosită după ce ai petrecut timp cu partenerul
  • Scoateți ce e mai rău unul din celălalt
  • Petreci mult timp și investești multă energie emoțională încercând să-ți înveselești partenerul
  • Partenerul te învinovățește constant.

Comportament toxic vs. sănătos, cum să treci de la unul la celălalt?

Regula de aur atunci când încerci să îți dai seama dacă o relație este toxică sau sănătoasă constă în a pune în balanță comportamentele și să vezi care predomină.

Este important să recunoști semnele toxicității, indiferent dacă vin dinspre tine dinspre cealaltă persoană. Numai așa poți alege o altă cale pentru relația ta și sănătatea ta mintală.

De exemplu, dacă egoismul, negativismul și lipsit de respect par a acapara mare parte din relația ta, atunci s-ar putea să fie vorba despre toxicitate.

Însă, dacă atmosfera din relația ta este una plăcută, încurajatoare, plină de compasiune și respect, în care te simți în siguranță, și totuși unele semne ale toxicității îți dau de gândit, s-ar putea să fie vorba doar despre anumite probleme care trebuie abordate.

Mulți oameni presupun că relațiile toxice sunt condamnate, dar nu este întotdeauna cazul.

Factorul decisiv constă în dorința fiecăruia de a se schimba. Dar, înainte de asta, partenerii trebuie să accepte și să înțeleagă faptul că contribuie la toxicitate.

După aceea, cuplul va trebui să dezvolte noi abilități de comunicare, noi perspective, mai sănătoase, trecând de la învinovățirea celuilalt la înțelegerea lui.

Sigur că nu există o rețetă general valabilă, fiecare cuplu este diferit și trebuie să vedeți ce aveți nevoie să schimbați și de ce dispuneți pentru acest lucru.

Aceste lucruri nu sunt imposibile, chiar dacă poate părea greu la început. Progresul este tot progres chiar dacă este lent.

Un terapeut specializat în terapia de cuplu vă poate ajuta să treceți mai ușor de aceste momente dificile în relație.

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button