fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Ce efecte secundare are coada șoricelului?

Coada șoricelului, o floare din familia florii-soarelui, care este strâns legată de mușețel și crizantemă, a fost folosită din cele mai vechi timpuri de culturile din întreaga lume.

În mod tradițional, a fost consumată sub formă de ceai, aplicată pe piele sau chiar gătită pentru a reduce inflamația (în special în tractul digestiv), pentru a ajuta la tratarea rănilor pielii și pentru a ameliora anxietatea și insomnia.

Populară în medicina populară europeană, coada șoricelului conține flavonoide, substanțe chimice pe bază de plante care cresc producția de saliva și acidul din stomac pentru a ajuta la îmbunătățirea digestiei. Coada șoricelului poate relaxa, de asemenea, mușchii netezi din intestin și uter, ceea ce poate ameliora crampele stomacale și menstruale.

Puține studii științifice au analizat coada șoricelului ca pe un medicament pe bază de plante. În mod tradițional, a fost folosită pentru:

  • Răni și sângerări minore
  • A reduce inflamația, în special la nivelul tractului digestive
  • Ca sedativ pentru a calma anxietatea sau insomnia

Citeste si: Cum se foloseste coada soricelului pentru tratarea ranilor?

Deși este o plantă cu numeroase beneficii, în anumite situații poate avea efecte adverse. De aceea este foarte important cum consumăm această plantă.

Legenda spune că coada șoricelului (Achillea millefolium) a fost numit după Ahile, eroul mitic grec care a folosit-o pentru a opri sângerarea din rănile soldaților săi.

Care este doza recomandată de coada șoricelului?

Adulți

Nu există o dozare standard stabilită pentru coada șoricelului, deși doza zilnică de până la 500 mg a fost utilizată în siguranță timp de până la un an într-un studiu uman[1]. Urmează întotdeauna instrucțiunile de pe etichetele suplimentelor și discută cu medicul sau farmacistul înainte de a le consuma.

Copii

Nu au existat studii care să determine dacă coada șoricelului este sigură pentru copii, așa că nu este recomandată pentru uz pediatric. Discută cu medicul de familie au cu pediatrul copilului tău înainte de a-i oferi coada șoricelului.

Efecte secundare coada șoricelului

Atunci când este administrată pe cale orală, coada șoricelului poate provoca somnolență și urinări dese. Local, poate provoca dermatită de contact sau iritații ale pielii.

Întrerupe utilizarea dacă observi semne de iritare.

Dacă ești alergic la plantele din familia Aster, cum ar fi ambrozia și margaretele, atunci este posibil să fii alergic la utilizarea externă și internă a acestei plante, așa că discută cu medicul înainte de a o consuma sau administra pe piele. Coada șoricelului poate face pielea mai sensibilă la lumina soarelui.

Poate fi coada șoricelului otrăvitoare pentru oameni?

În general, coada șoricelului nu este considerată toxică, dar ai grijă când utilizezi ulei, deoarece conține tuyonă în cantități mici.

Găsită și în pelin, tuyona este toxică în cantități mari și are un efect narcotic asupra creierului.[2]

Această plantă conține, de asemenea, cumarină, care are abilități de subțiere a sângelui. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să fie combinată cu medicamente anticoagulante.

Coada șoricelului nu trebuie utilizată de femeile însărcinate. Dacă alăptezi, discută cu medicul înainte de a utiliza produse cu coada șoricelului.

Cu ce medicamente poate interacționă coada șoricelului?

Medicamente pentru subțierea sângelui[3]

Dozele mari de coada șoricelului pot încetini coagularea sângelui. Dacă este luată cu medicamente care subțiază sângele, cum ar fi aspirina, clopidogrel și warfarina, poate crește riscul de sângerare.

Litiu[4]

Coada șoricelului poate crește cantitatea de litiu din organism, ceea ce duce la niveluri periculoase.

Medicamente pentru reducerea acidului din stomac

Deoarece coada șoricelului poate crește producția de acid gastric, poate interfera atât cu medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cât și cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, inclusiv:

  • Cimetidină
  • Famotidină
  • Ranitidină
  • Esomeprazol
  • Omeprazol
  • Lansoprazol

Medicamente pentru hipertensiune arterială

Coada șoricelului poate scădea ușor tensiunea arterială și ar putea întări efectele medicamentelor prescrise pentru a scădea tensiunea arterială.

Medicamente care provoacă somnolență[5]

Deoarece coada șoricelul este un sedativ ușor, poate crește efectele altor medicamente pe care le iei pentru anxietate sau somnolență. Acestea includ:

  • Anticonvulsivante, cum ar fi fenitoina
  • Barbituricele
  • Benzodiazepine, cum ar fi alprazolam (Xanax) și diazepam (Valium)

Studii

1. Achillea millefolium is beneficial as an add-on therapy in patients with multiple sclerosis: A randomized placebo-controlled clinical trial – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0944711318302034

2. Thujone and thujone-containing herbal medicinal and botanical products: Toxicological assessment – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0273230012002218

3. Alkaloids of Achillea millefolium L. I. Isolation and Characterization of Achilleine – https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja01634a048

4. Lithium therapy and its interactions – https://www.nps.org.au/australian-prescriber/articles/lithium-therapy-and-its-interactions

5. A Systematic Review of the Anxiolytic-Like Effects of Essential Oils in Animal Models – https://www.mdpi.com/1420-3049/20/10/18620

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button