Terapia Bowen, ca formă de terapie manipulativă a țesuturilor moi, este folosită în mod normal pentru tratamentul afecțiunile musculo-scheletice. Există, totuși, puține dovezi care să susțină eficacitatea acesteia.
De-a lungul timpului, practicanții au observat că terapia Bowen poate avea efecte asupra durerii. De aceea, mai multe studii au investigat acest posibil efect.
Este și cazul studiului publicat în „Journal of Bodywork & Movement Therapies”, care a analizat impactul terapiei Bowen la persoanele cu durere cronică în mai multe zone ale corpului.
Citește mai departe pentru a afla cum s-a desfășurat studiul și de ce terapia Bowen s-a dovedit eficace în tratamentul afecțiunii urmărite.
Terapia Bowen pentru durerea cronică în multiple zone ale corpului
Terapia Bowen poate reduce pe termen scurt durerea cronică care poate apărea în diferite zone ale corpului, potrivit cercetătorilor.
Studiul a implicat 31 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani care sufereau de durere cronică.
Citeste si: Cât costă o ședință de terapie Bowen?
Participanții au fost grupați aleatoriu în două grupuri, unul care a primit terapie reală și altul care a primit terapie simulată. Fiecare grup a primit 6 ședințe de terapie, timp de 8 săptămâni.
Participanții la studiu:
- Aveau o durere cronică (de cel putin 3 luni) în mai multe zone ale corpului.
- Luau analgezice constant
Durerea cronică în mai multe zone ale corpului este definită ca durerea persistentă pe o perioadă îndelungată la membrele superioare, membrele inferioare și gât.
În timpul studiului, termenul „terapie Bowen” nu a fost folosit pentru evitarea oricărei influențe psihologice.
Acesta a fost înlocuit cu sintagma „un tip de terapie manipulativă”, în cadrul ambelor grupuri.
Rezultatele studiului au fost evaluate folosind chestionare standard:
- Testarea senzorială cantitativă a fost folosită pentru a evalua sistemul nociceptiv
- Înregistrările variabilității ritmului cardiac și conductanța pielii au fost folosite pentru a evalua sistemul nervos autonom.
Se pare că rezultatele au arătat optimist:
- Grupul care a primit terapie reală a avut un scor de durere semnificativ mai scăzut la numai o săptămână după intervenție, comparativ cu grupul care a primit terapie simulată.
- Nu a existat o schimbare semnificativă în măsurile nociceptive, dar au existat dovezi ale activării crescute a sistemului nervos simpatic.
Ca o concluzie și punct de pornire pentru cercetările viitoare, autorii spun că studiul și-a îndeplinit obiectivul, aratând că terapia Bowen a contribuit la reducerea pe termen scurt a durerii la persoanele cu durere cronică în mai multe locuri ale corpului.
Mecanismele de acțiune ale acesteia rămân totuși incerte. Însă, conform studiului, acestea par să aibă o legătură cu activitatea sistemului nervos simpatic.
Creșterea conductivității dermice, care este puternic asociată cu sistemul nervos simpatic, susține ideea că terapia Bowen are efecte asupra activității sistemului nervos simpatic și, drept urmare, și asupra durerii.
De asemenea, autorii mai subliniază câteva puncte importante:
- Terapia Bowen poate oferi ameliorarea durerii pe termen scurt la oameni cu dureri cronice, însă nu toată lumea răspunde la aceasta.
- La unii oameni se pot observa efecte clinice semnificative ale terapiei
- Un tratament mai lung decât perioada pe care s-a întins studiul poate fi necesar pentru a fi generat un rezultat persistent sau îmbunătățiri evidente ale dureri.
În cadrul terapiei Bowen, o serie de mișcări precise și blânde, care implică o anumită presiune, sunt aplicate cu vârful degetelor pe puncte specifice ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și țesutului miofascial.
Mișcările sunt intercalate cu pauze de 2-5 minute pentru a lăsa timp organismului să răspundă.
Cea mai frecventă utilizare a terapiei Bowen este pentru afecțiunile musculo-scheletale, dar a fost indicată și pentru afecțiunile respiratorii, gastrointestinale și endocrine.
Consultă întotdeauna medicul înainte de a introduce în planul tău de sănătate o terapie alternativa.