fbpx
Psihoterapie Integrativa

O casnicie fericita poate exista doar in aceste conditii

Cum ar trebui să ne raportăm la căsătorie? Ce înseamnă de fapt o căsnicie fericită? Care este rolul nostru într-un angajament și ce este normal să existe într-o căsnicie?
Cuprins

Există puține lucruri în societate pentru care ne setăm atât de multe așteptări și cărora le dăm atât de mult sens ca și căsătoriei.

Creștem cu gândul că cel mai greu va fi să găsim persoana „potrivită”, despre care presupunem că va fi cheia unei vieți fericite. Cu cât ni se “pare” că o persoană este mai potrivită pentru noi, cu atât credem că vom suferi mai puțin și că vom avea o căsnicie fericită.

Și, în general, oamenii se căsătoresc cu oameni cu care cred că vor fi mai fericiți (chiar dacă, în unele cazuri, fericirea este mai mult legată de securitate, statut sau tradiție decât de iubire). Însă, de cele mai multe ori, lucrurile nu se întâmplă așa cum credem noi. Și, nu neapărat, din cauză că ne-am căsătorit cu persoana nepotrivită. Ci mai degrabă pentru că așteptările noastre sunt idealuri și nu realități.

Prin urmare, cum ar trebui să ne raportăm la căsătorie? Ce înseamnă de fapt o căsnicie fericită? Care este rolul nostru într-un angajament și ce este normal să existe într-o căsnicie?

Sunt Cristian Munteanu, psihoterapeut cu 10 ani de experiență în psihoterapie integrativa, iar în acest articol o să dezbat pe larg acest subiect.

În primul rand, ce înseamnă căsătoria?

Conform definiției din dex, căsătoria (substantiv) este uniunea legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii.

Căsătoria este un acord pe viață

Practic, orice alt acord voluntar pe care îl închei cu o altă persoană sau entitate este pentru o anumită perioadă de timp și / sau scop. De asemenea, alte acorduri au o clauză de ieșire adăugată. Oamenii recunosc că există o impermanență naturală față de toate celelalte acorduri. Oamenii recunosc că, atunci când lucrurile nu mai sunt percepute în beneficiul uneia sau alteia dintre părți, un contract ar trebui să fie dizolvat.

În ceea ce privește căsătoria, lucrurile stau un pic diferit. Singurul acord de recunoaștere pe care îl fac participanții cu privire la sfârșitul căsătoriei este „până când moartea ne va desparți”.

Căsătoria este o instituție

Cuvântul instituție nu descrie pe deplin căsătoria, dar se apropie. În cadrul unei căsnicii există anumite structuri instituționale, reguli generale de conduită și interacțiuni, planuri de dezvoltare viitoare și un caracter distinctiv care definește o anumită căsătorie că fiind unică; nu există două căsnicii la fel!

Căsătoria este alcătuită doar din contribuțiile cuplului

Căsătoria este întreprinderea comună supremă, care include doar eforturile combinate și individuale ale cuplului.

Căsătoria aduce beneficii cuplului, atât individual, cât și colectiv

În căsnicie, beneficiile individuale și colective căutate sunt inexorabil legate. Trebuie remarcat faptul că nu există dezavantaje ale căsătoriei, atunci când se înțelege ceea ce se presupune a fi și, prin urmare, se trăiește în consecință.

Nu există un acord de relație care să satisfacă atâtea nevoi și dorințe, pe atât de multe niveluri, atât de complet, pentru cei care sunt educați în arta și știința căsătoriei.

Avantajele unei căsnicii fericite pot fi clasificate în niveluri și valoare. Nivelul principal include cel mai înalt scop al ființelor umane – a trăi în interiorul iubirii necondiționate. Nivelurile secundare includ nevoi și dorințe subiective ale indivizilor. Acestea pot include companie, dorința de familie și moștenire, prosperitate materială și așa mai departe.

O căsnicie fericită, în care ambii parteneri înțeleg căsătoria, este superioară oricărei alte relații comune; fie de afaceri, sociale sau familiale.

Sfaturi pentru o căsnicie fericită

Căsătoria nu este o relație întâmplătoare. Este o întreprindere specifică care necesită cunoștințe specifice. Cei care învață „regulile” căsniciei în contextul unor principii conjugale solide au toate șansele să reușească, deoarece fiecare acțiune de bun simț îi conduce atât pe soț, cât și pe soție, la beneficii extraordinare.

Mai jos sunt câteva aspecte importante la care ar fi bine să lucrați împreună în fiecare zi, pentru a avea o căsnicie fericită.

Comunicați clar și des

A comunica este una dintre cele mai bune modalități de a vă menține căsnicia fericită. Fiți sinceri cu privire la ceea ce simțiți, dar și amabili și respectuoși atunci când comunicați. O parte a unei bune comunicări este să fii un bun ascultător și să-ți iei timp să înțelegi ce vrea partenerul de viață și ce are nevoie de la tine. Păstrați liniile de comunicare deschise vorbind des și nu doar despre lucruri precum facturile și copiii. Împărtășiți-vă gândurile și sentimentele.

Arătați-vă recunoștința

Apreciați-vă reciproc, fiți recunoscători pentru relația și viața pe care o aveți împreună. Multumește atunci când partenerul tău gătește cina, îi ajută pe copii cu temele sau când face cumpărături. Pentru o casnicie fericită, o idee bună ar fi să vă luați câteva minute în fiecare seară pentru a vă spune reciproc cel puțin un lucru pe care l-ați apreciat în acea zi la celălalt.

Faceți-vă timp pentru voi doi

Atunci când există multe responsabilități legate de muncă și de familie, factorul romantism se pierde foarte ușor. Planificați-vă întâlniri, fie pentru a ieși în oraș, fie doar pentru a rămâne acasă. Dacă aveți copii, trimiteți-i la bunici sau la prieteni în timp ce vă relaxați, vorbiți și vă bucurați de compania celuilalt.

Rezervați-vă timp și individual

Timpul petrecut individual este la fel de important ca și timpul petrecut împreună. Toată lumea are nevoie de timp pentru a se reîncărca, a gândi și a se bucura de interesele personale. Acel timp se pierde adesea când ești căsătorit, mai ales dacă ai copii. Ieșiți separat cu prieteni, găsiți-vă pasiuni sau faceți voluntariat. Faceți orice vi se pare că vă poate îmbogăți pe plan personal. Când vă veți întoarce acasă, vă veți aprecia și mai mult reciproc.

Înțelegeți că este OK să nu fiți de acord

Nu veți fi de acord tot timpul, dar este important să fiți corecți și respectuoși în timpul dezbaterilor. Ascultați-vă punctul de vedere. Încearca-ți să nu vă enervați! Îndepărtați-vă și liniștiți-vă dacă aveți nevoie, apoi discutați din nou problema atunci când aveți amândoi o stare de spirit mai bună.

Construiți încredere

Critica, disprețul, atitudinea defensivă și lipsa comunicării sunt amenințări serioase la adresa unei căsnicii fericite. Cu cât un cuplu se angajează mai mult în aceste activități distructive, cu atât există mai multe șanse să divorțeze. Zeci de ani de cercetare și de lucru cu cuplurile au arătat că soții care rămân împreună știu să lupte fără a fi ostili și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. De asemenea, sunt mai predispuși să răspundă rapid la dorințele celuilalt, să se împace după certuri și să repare relația.

Învăta-ți să iertați

Toată lumea face greșeli! Soțul / soția poate să vă rănească sentimentele sau să facă ceva care vă supără. Dar este important să înveți să îți gestionezi sentimentele, să le lași să treacă și să mergi mai departe. Nu continua să aduci în discuție trecutul!

Nu uitați să rămâneți dedicați familiei și vieții pe care ați construit-o împreună. Sprijiniți-vă reciproc emoțional și în viața de zi cu zi. Tu, soțul și relația voastră puteți crește și schimba cu timpul, dar aceste idei vă pot ajuta să aveți o căsnicie fericită de-a lungul anilor.

Sursa foto: http://heftiba.co.uk/

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button