fbpx
Medicina integrativa

Donează sânge! Îți face bine și ție!

Donarea de sânge nu aduce beneficii doar pacienților care primesc transfuzii, ci și donatorilor. Iată care sunt 7 dintre aceste beneficii:
La fiecare 2 secunde o persoană are nevoie de sânge, dar cu toate acestea doar 2% din populația țării este donatoare.

Rezervele de sânge sunt vitale pentru intervențiile chirurgicale, dar și pentru prelungirea vieții pacienților cu afecțiuni cronice, precum cei cu hemofilie sau talasemie.

Donarea de sânge nu aduce beneficii doar pacienților care primesc transfuzii, ci și donatorilor.

Iată care sunt 7 dintre beneficiile donatului de sange:

  • Protejează sănătatea inimii și a ficatului
    Donarea de sânge susține sănătatea inimii și a ficatului, prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și hepatice cauzate de acumulările excesive de fier. O cantitate prea mare de fier în sânge crește riscul de insuficiență hepatică, ciroză, leziuni ale pancreasului sau aritmie cardiacă. Potrivit American Journal of Epidemiology, persoanele care donează sânge cu regularitate prezintă un risc cu 88% mai scăzut de a suferi de un atac de cord.
  • Previne hemocromatoza
    Persoanele cu o anomalie a genei HFE prezintă o acumulare în exces a fierului provenit din alimentație și din suplimentele alimentare. Donarea periodică de sânge favorizează reducerea acumulării excesive de fier și contribuie astfel la prevenirea hemocromatozei.
  • Scade riscul de cancer
    Prin menținerea unui nivel optim de fier în urma donării regulate de sânge, este redus riscul de cancer. Un nivel prea ridicat de fier în organism este asociat cu un risc crescut de cancer.
  • Promovează producția de celule sanguine
    Un alt beneficiu al donării de sânge constă în stimularea producției de celule sanguine, care are efecte benefice asupra sănătății organismului.
  • Reduce riscul de accident vascular cerebral
    Beneficiile pe care donarea de sânge le are asupra sănătății donatorilor cresc atunci când aceasta se desfășoară cu regularitate. Într-un studiu publicat în Journal of American Medical Association s-a descoperit o reducere a accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord la persoanele cu vârste cuprinse între 43 si 61 de ani, care au donat sânge la fiecare 6 luni.
  • Prelungește viața
    Să donezi sânge înseamnă să salvezi vieți, fiind o dovadă de altruism, ce are beneficii asupra sănătății. Prin urmare, un studiu publicat în Health Psychology arată că la persoanele implicate în acțiuni altruiste s-a observat o reduce a riscului de mortalitate cu 4 ani.
  • Arde calorii
    Cu fiecare donare, ți se recoltează 450 de mililitri de sânge și organismul tău arde 650 de calorii. Sângele recoltat de la singură donare poate salva 3 vieți.

Alte beneficii pentru donatorii de sânge

Alături de beneficiile pe care donarea de sânge le aduce sănătății donatorilor, există și unele avantaje de care aceștia se pot bucura, precum:

  • Analize de sânge gratuite
    Donatorii beneficiază gratuit de următoarele analize: grupa sanguină, RH, hepatita B și C, HTLV, VDRL, ALT, HIV, nivelul glicemiei și hemoleucograma.
  • Un examen biologic și unul radiologic pe an
    Persoanele care donează sânge cu regularitate pot efectua un examen radiologic și unui biologic gratuit în fiecare an. De asemenea, se poate efectua un EKG gratuit la cerere.
  • Tratament gratuit cu fier
    În cazul în care donatorii prezintă un deficit de fier, ei pot beneficia gratuit de un tratament substitutiv cu fier.
  • 7 tichete de masă
    În urma donării de sânge sunt oferite 7 tichete de masă în valoare totală de 60 de lei.
  • Zi liberă
    Donatorii cu contract de muncă primesc o zi liberă atunci când donează sânge.
  • Decontarea cheltuielilor de transport
    Persoanelor care trebuie să se deplaseze în altă localitate pentru a dona sânge li se decontează cheltuielile de transport.

Pe cine poți ajuta dacă donezi sânge?

Sângele pe care tu îl donezi salvează și prelungește viața altor persoane, precum:

  • Pacienții cu pierderi acute de sânge, precum cele care au loc după un accident sau pe durata unei intervenții chirurgicale;
  • Pacienții cu anemie, care au nevoie de o transfuzie de globule roșii;
  • Pacienții care urmează un tratament împotriva cancerului sau cei care au o imunitate scăzută și au nevoie de globule albe;
  • Pacienții aflați în stare gravă, care au pierdut mult sânge și au nevoie de plasmă;
  • Pacienții a căror măduvă osoasă nu funcționează optim și au nevoie de trombocite.

Donarea de sânge este benefică atât pentru donatori, cat si pentru pacienții care au nevoie de transfuzii. Tocmai de aceea persoanele cu o greutate de peste 50 de kilograme și vârsta cuprinsă între 18 si 60 de ani, care nu suferă de afecțiuni cardiovasculare, sifilis, diabet zaharat, leucemii, psoriazis sau afectiuni endocrine, pot veni în sprijinul celorlalți prin donarea de sânge. Întregul proces de donare durează aproximativ 1 oră, iar cu sângele tău poți contribui la îmbunătățirea și la salvarea vieții altor persoane, a căror sănătate este fragilă.

Referinte:

[1] Banca de sange a romanilor – https://www.banca-de-sange.ro/

[2] The Surprising Benefits of Donating Blood – https://healthmatters.nyp.org/the-surprising-benefits-of-donating-blood/

[3] Health benefits of donating blood – https://www.starhealth.in/blog/health-benefits-of-donating-blood

[4] Health Benefits Of Donating Blood – https://www.brmsonline.com/blog/wellness/healthcare/2018/benefits-of-blood-donation

[5] Possible association of a reduction in cardiovascular events with blood donation – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC484902/

[6] Volunteering to Help Others Could Lead to Better Health – https://www.apa.org/news/press/releases/2011/09/volunteering-health

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button