fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Studiu: Cum ajuta acupunctura la vindecarea inflamatiei?

Cercetătorii au descoperit care sunt neuronii responsabili pentru răspunsul antiinflamator al acupuncturii.

Acupunctura este o tehnică folosită în medicina tradițională chineză de mii de ani pentru a trata durerea cronică și alte probleme de sănătate asociate cu inflamația. Cu toate acestea, baza științifică a tehnicii este încă neînțeleasă.

În prezent, o echipă de cercetători condusă de oameni de știință de la Harvard Medical School a elucidat neuroanatomia de bază a acupuncturii care activează anumiți nervi.

Într-un studiu efectuat pe șoareci și publicat pe 13 octombrie în revista Nature, echipa a identificat un subset de neuroni care trebuie să fie prezenți pentru că acupunctura să declanșeze un răspuns antiinflamator.

Oamenii de știință au stabilit că acești neuroni apar doar într-o zonă specifică a regiunii membrelor posterioare – explicând astfel de ce acupunctura din membrele posterioare funcționează, în timp ce acupunctura din abdomen nu.

„Acest studiu atinge una dintre cele mai fundamentale întrebări din domeniul acupuncturii: care este baza neuroanatomică pentru selectivitatea regiunii corpului sau a punctului de acupunctură?” a spus cercetătorul principal Qiufu Ma, profesor HMS de neurobiologie la Dana-Farber Cancer Institute.

Un domeniu de interes deosebit pentru echipa de cercetare este așa-numita „furtună” de citokine – eliberarea rapidă a unor cantități mari de citokine care determină frecvent inflamație sistemică severă și poate fi declanșată de multe lucruri, inclusiv COVID-19, tratamentul cancerului sau septicemie.

„Acest răspuns imunitar exuberant este o problemă medicală majoră, cu o rată a mortalității foarte mare de 15 până la 30 la sută”, a spus Ma. Chiar și așa, medicamentele pentru tratarea “furtunii” de citokine lipsesc.

Adaptarea unei tehnici străvechi pentru a trata inflamația

În ultimele decenii, acupunctura a fost din ce în ce mai îmbrățișată în medicina integrativă și occidentală că un potențial tratament pentru inflamație.

În această tehnică, punctele de acupunctură de pe suprafața corpului sunt stimulate mecanic, stimulând declanșarea unor noi conexiuni prin meridiane care afectează funcția altor părți ale corpului, inclusiv organele.

Într-un studiu din 2014, cercetătorii au raportat că electroacupunctura, o versiune modernă a acupuncturii tradiționale care utilizează stimularea electrică, ar putea reduce furtuna de citokine la șoareci prin activarea axei vagal-suprarenale – o cale prin care nervul vag semnalează glandelor suprarenale să elibereze dopamină.

Într-un studiu publicat în 2020, Ma și echipa sa au descoperit că acest efect al electroacupuncturii a fost specific regiunii: a fost eficient atunci când este administrat în regiunea membrelor posterioare, dar nu a avut efect atunci când a fost administrat în regiunea abdominală. Echipa a emis ipoteza că ar putea exista neuroni senzoriali unici pentru regiunea membrelor posterioare responsabile pentru această diferență de răspuns.

În noul lor studiu, cercetătorii au efectuat o serie de experimente pe șoareci pentru a investiga această ipoteză. În primul rând, au identificat un mic subset de neuroni senzoriali marcați de expresia receptorului PROKR2Cre. Ei au stabilit că acești neuroni erau de trei până la patru ori mai numeroși în țesutul fasciei profunde a membrelor posterioare decât în fascia abdomenului.

Apoi, echipa a creat șoareci cărora le lipseau acești neuroni senzoriali. Ei au descoperit că electroacupunctura la nivelul membrelor posterioare nu a activat axa vagal-suprarenală la acești șoareci. Într-un alt experiment, echipa a folosit stimularea pe bază de lumină pentru a viza direct acești neuroni senzoriali în fascia profundă a membrelor posterioare.

Această stimulare a activat axa vagal-suprarenală într-un mod similar cu electroacupunctura. „Practic, activarea acestor neuroni este atât necesară, cât și suficientă pentru a activa această axă vagal-suprarenală”, a spus Ma.

Într-un experiment final, oamenii de știință au explorat distribuția neuronilor în membrele posterioare. Ei au descoperit că există mult mai mulți neuroni în mușchii anteriori ai membrelor posterioare decât în mușchii posteriori, rezultând un răspuns mai puternic la electroacupunctura în regiunea anterioară.

„Pe baza acestei distribuții a fibrelor nervoase, putem prezice aproape exact unde vă fi eficientă stimularea electrică și unde nu vă fi eficientă”, a explicat Mă.

Împreună, aceste rezultate oferă „prima explicație concretă, neuroanatomică pentru selectivitatea și specificitatea punctului de acupunctură”, a adăugat Ma. „Ei ne spun parametrii acupuncturii, deci unde să mergem, cât de adânc să mergem, cât de puternică ar trebui să fie intensitatea.”

El a observat că, în timp ce studiul a fost făcut la șoareci, organizarea de bază a neuronilor este probabil conservată evolutiv la mamifere, inclusiv la oameni.

Cu toate acestea, un următor pas important va fi testarea clinică a electroacupuncturii la oameni cu inflamație cauzată de infecții din lumea reală, cum ar fi COVID-19. Ma este, de asemenea, interesat în explorarea altor căi de semnalizare care ar putea fi stimulate de acupunctură pentru a trata afecțiunile care provoacă inflamație excesivă.

„Avem o mulțime de boli cronice care au nevoie de tratamente mai bune”, a spus el, cum ar fi sindromul inflamator intestinal și artrita. Un alt domeniu de interes, a adăugat el, ar fi reacțiile imune excesive care pot fi un efect secundar al imunoterapiei pentru cancer.

Ma speră că cercetările sale vor avansa în cele din urmă înțelegerea științifică a acupuncturii și vor oferi informații practice care pot fi folosite pentru a îmbunătăți și perfecționa tehnica.

Lucrarea a fost susținută în principal de National Institutes of Health (grant R01AT010629) și parțial sprijinită de Harvard/MIT Joint Research Grants Program in Basic Neuroscience și Wellcome Trust (grant 200183/Z/15/Z). Pentru mai multe informații despre sprijinul salarial pentru cercetători, vă rugăm să consultați lucrarea.

Sursa: https://hms.harvard.edu/news/exploring-science-acupuncture

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button